logo_home_2
logoLib
română english

Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi

.

HomeEvenimenteFacultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial organizează…

SEPTEMBRIE 12

Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial organizează o conferință internațională și oferă un titlu de Doctor Honoris Causa

icad 2017.jpgÎn perioada 13 - 15 septembrie 2017, Departamentul de Tehnologia Construcțiilor de Mașini al Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, organizează cea de-a XI-a conferința internațională în domeniul proiectării axiomatice, ICAD-2017. Metoda proiectării axiomatice este o metodă de proiectare a sistemelor, ce implică utilizarea unor matrici pentru dezvoltarea unei analize sistematice a transformării necesităților clientului în cerințe funcționale, parametri de proiectare si variabile de proces (Suh, The Principles of Design, Oxford University Press, 1990).

 

Metoda proiectării axiomatice a fost propusă de către profesorul american de origine sud-coreeană Nam Pyo Suh.  Deși inițial aceasta era destinată aplicării în domeniul sistemelor mecanice și al tehnologiilor de fabricație, în prezent au fost identificate și abordate posibilitățile de rezolvare cu ajutorul metodei a unor probleme din domenii foarte variate, așa cum sunt, de exemplu, cele referitoare la proiectarea autostrăzilor, elaborarea studiilor de impact, planificarea activităților chirurgicale, atunci când acestea nu au caracter de urgență, îmbunătățirea caracteristicilor de calitate ale produselor, gestionarea deșeurilor etc. S-a apreciat că prin abordarea în spiritul proiectării axiomatice a diferitelor probleme este posibilă o mai deplină manifestare a creativității tehnice și științifice, inclusiv prin eliminarea mai devreme a soluțiilor evaluate ca inacceptabile.

 

Dezvoltarea cercetărilor privind bazele teoretice și aplicațiile metodei axiomatice de proiectare au condus la inițierea, începând din anul 2000, a unor conferințe internaționale consacrate dezbaterii diferitelor aspecte aferente metodei în cauză. Ultimele asemenea conferințe au avut loc la Daejeon (Republica Coreea, 2011), Worcester (S.U.A., 2013), Lisabona (2014), Florența (2015), Xian (China, 2016). Activitățile cercetătorilor români în domeniul proiectării axiomatice au permis acordarea dreptului de organizare a acelei de-a XI-a conferințe internaționale privind proiectarea axiomatică de către Departamentul de Tehnologia Construcțiilor de Mașini de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. La conferință și-au anunțat participarea personalități cu semnificative realizări în domeniul proiectării axiomatice din Statele Unite ale Americii, Japonia, Coreea, Islanda, Portugalia, Germania, Italia, Olanda, Brazilia, Marea Britanie, România etc.

 

Este de menționat că, în cadrul primei zile a conferinței (13 septembrie 2017), se organizează o familiarizare și adâncire a cunoștințelor referitoare la proiectarea axiomatică, pentru cei care doresc acest lucru, în intervalul orar 09.00 - 13.00, în Sala Senatului din Corpul T al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (Bulevardul D. Mangeron, nr. 67), urmând ca deschiderea oficială a Conferinţei să aibă loc în aceeaşi sala începând cu ora 15.00.

 

nam pyo.jpgÎn cadrul conferinței, în semn de recunoaștere a contribuției semnificative a profesorului Nam Pyo Suh la inițierea și dezvoltarea teoriei și aplicațiilor din domeniul proiectării axiomatice, Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași îi va conferi acestuia titlul onorific de Doctor Honoris Causa, în cadrul unei festivitaţi ce se va desfășura în ziua de 14 septembrie 2017, în Aula Universității din Corpul A (zona Copou), începând cu ora 11.30.

 

Profesorul Nam Pyo Suh este absolvent al M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology, S.U.A.), în 1959 și profesor titular la M.I.T., din 1975. A fost numit, în 1984, de către președintele Ronald Reagan, în calitate de responsabil pentru cercetările din domeniul ingineriei în cadrul NSF (Fundația Națională pentru Știință din S.U.A.), având calitatea de director adjunct al NSF. A fost președinte (rector) al Institutului Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea (KAIST), în perioada 2006-2013. Prin deciziile luate la KAIST, a contribuit la plasarea institutului pe locul 69 între toate universitățile din lume și respectiv pe locul 21 între universitățile tehnice, conform clasamentului Shanghai, ceea ce a însemnat un salt impresionant în raport cu situația anterioară, pentru o universitate înființată în 1971.

 

A fost Director al Departamentului de Inginerie Mecanică din MIT între anii 1991-2001.  Profesorul Suh a primit 9 titluri de doctor onorific din partea unor universități  (Worcester Polytechnic Institute, S.U.A., University of Massachusetts-Lowell, S.U.A., Royal Institute of Technology din Stockholm, Suedia, University of Queensland, Brisbane, Australia, Technion - Israel Institute of Technology, Israel, Carnegie Mellon University, Pittsburgh, S.U.A., Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Romania, Bilkent University, Ankara, Turcia, Universidade Nova de Lisboa, Portugalia) 

 

Mai multe informatii pot fi găsite pe siteul oficial al conferinței.


Newsletter

Informează-te in permanență si află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi. Abonează-te la newsletter!