logo_home_2
logoLib
română english

Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi

.

HomeEvenimenteApel pentru dezvoltarea unor programe de studiu pentru etnicii români din…

OCTOMBRIE 03

Apel pentru dezvoltarea unor programe de studiu pentru etnicii români din Ucraina

Comunitățile academice ale Universităților Tehnice membre ale Alianței Universităților Tehnice din România (ARUT) au lansat un apel instituțiilor de învățământ superior din România și societății civile. Aceștia militează pentru dezvoltarea mai multor programe pentru a-i ajuta pe etnicii români din Ucraina să nu piardă legătura cu limba română, după modificările legislative din Ucraina care au determinat eliminarea disciplinelor cu predare în limba română. 

 

Redăm, mai jos, integral, mesajul acestora.

 

 

„Alianța Universităților Tehnice din România (ARUT) își exprimă solidaritatea cu etnicii români din Ucraina, în contextul recentelor modificări aduse Legii educației ucrainene. Noua lege a educaţiei din Ucraina prevede măsuri de reformă care vor conduce la eliminarea din Curriculumul Național a disciplinelor cu predare în limba română.

 

Pentru a veni în sprijinul etnicilor români, ARUT invită reprezentanții instituțiilor de învățământ din România, precum și societatea civilă să fie parteneri într-un proiect care își  propune să ofere etnicilor români din Ucraina programe educaționale, pachete multimedia și carte școlară în limba română.

 

Avem nevoie să rămânem solidari în apărarea fermă a valorilor și identității noastre culturale, să susținem și să promovăm drepturile social-economice ale tuturor cetățenilor, asigurând dezvoltarea materială şi culturală a persoanei și permițând acestora participarea activă la viața socială.

 

ARUT consideră că prevederile noului act normativ inițiază schimbări care pot afecta dezvoltarea identității culturale a românilor din Ucraina, prin limitarea dreptului la învățare în limba maternă.”


Newsletter

Informează-te in permanență si află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi. Abonează-te la newsletter!