logo-tuiasi

Universitatea Tehnică
"Gheorghe Asachi" din Iaşi

Română English
.

HomeEvenimenteErasmus 2013: Învață, călătorește, experimentează

APRILIE 08

Erasmus 2013: Învață, călătorește, experimentează

Duminică, 7 aprilie 2013, a avut loc o prezentare a programului Erasmus al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) în cadrul evenimentului JobShop 2013. Aceasta s-a adresat studenților din toate ciclurile de studii de la TUIAȘI care doresc să beneficieze de mobilități în străinătate și s-a desfășurat în Aula „Dragomir Hurmuzescu” a Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, începînd cu ora 14.00. Prezentarea programului a fost susținută de conf. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relații internaționale și imagine universitară. La eveniment au fost prezenți și studenți Erasmus incoming din țări precum Spania, Italia și Turcia, care au susținut la rîndul lor expuneri interactive ale țărilor de unde provin. 

 

Erasmusul, o ieșire din zona de confort

 

Conf. univ. dr. ing. Irina Lungu le-a atras atenția celor prezenți că experiența Erasmus poate fi „o cotitură în viață” și că o mobilitate în străinătate este o oportunitate de a extrage învățăminte și lecții. „Să ieșiți din zona de confort, într-o universitate, oraș, țară pe care nu le cunoașteți. Prima dată nu vă veți simți bine. Dar tocmai pentru că nu vă veți simți ca acasă veți fi mai bogați. Este o oportunitate de a învăța, de a experimenta, de a vizita, de a deveni mai maturi”, le-a explicat prorectorul celor veniți la eveniment care își spun „mă gîndesc să plec, să încerc”. Apoi, celor interesați de mobilitățile în străinătate li s-a mai spus că acest tip de plecare nu comportă nici un fel de riscuri și că bursa de studiu pe care o vor primi va acoperi 70% din cheltuieli.

 

Studenții TUIAȘI pot beneficia de două tipuri de burse: de studiu și de plasament, dar și de stagii profesionale (de 2-4 săptămîni) prin intermediul programului Leonardo da Vinci. Cele de studiu se pot acorda pe o perioadă de unul sau două semestre și presupun că studenții vor participa la cursurile și activitățile didactice ale facultății la care se duc să studieze. Cele de plasament presupun integrarea într-un colectiv de cercetare și pot avea o durată de maxim trei luni. Pentru a pleca cu burse de studiu, candidații trebuie să fi absolvit anul I. Excepție o fac cei care doresc să de deplaseze cu mobilități de plasament, care pot pleca și din primul an. Studenții pot beneficia pe parcursul celor trei cicluri de studii doar de două mobilități diferite (de exemplu una de studiu și una de plasament). 

 

Motivația și notele bune, o carte de vizită pentru străinătate

 

Celor interesați să meargă să studieze în străinătate li s-a spus și de ce acte vor avea nevoie. Printre acestea se numără o scrisoare de motivație din care să reiasă determinarea și implicarea studentului și o diplomă care să certifice cunoașterea unei limbi străine. De asemenea, pentru a putea pleca, studenții trebuie să aibă rezultate academice bune. „Rezultatele academice bune în România ne încredințează că studentul va putea obține rezultate bune și în alte universități din lume și să rămînă în memoria profesorilor respectivi cu 5*, 4*, 3*, dar nu mai jos de atât”, a sublinat conf. univ. dr. ing. Irina Lungu. Doritorii vor participa și la un interviu la care vor trebui să-și susțină motivația de a studia în afară.

 

Pentru a se asigura că disciplinele pe care le studiază în străinătate corespund celor care se studiază în România în proporție de cel puțin 80%, studenții vor semna un Learning Agreement. „În aceste condiții, la întoarcere va fi totul bine, echivalarea se va face în cinci minute”, a mai precizat prorectorul. După ce studenților le-au fost prezentați coordonatorii pe fiecare facultate, conf. univ. dr. ing. Irina Lungu le-a recomandat celor prezenți să aibă „un gând spre o anumită universitate, fiindcă aveți șanse să fiți luați mai în serios”. 

 

La finalul prezentării, prorectorul a ținut să le spună studenților că experiența este posibilă și le-a atras încă o dată atenția să se ia în serios, fiindcă lecțiile de învățare sînt neprețuite pe termen lung. 

 

Descărcați prezentarea programului Erasmus pentru studenții outgoing

 

Turismul, educația și distracția din Spania, Italia și Turcia, aduse la TUIAȘI

 

După expunerea conf. univ. dr. ing. Irina Lungu, studenții străini veniți la eveniment au fost invitați să  facă o prezentare a țării din care provin. Prorectorul le-a atras atenția studenților români că aceștia au venit cu o anumită „zonă de relaxare” și că diferențele subtil sesizabile sînt un prilej pentru întîlnirea cu alte culturi. Astfel, studenții din Spania, Italia și Turcia au făcut niște prezentări scurte și dinamice despre țara, orașul și universitatea de la care provin și le-au arătat românilor cîte prilejuri de distracție și locuri spectaculoase de vizitat ar avea dacă ar merge să studieze în țara din care provin. 

 

La sfîrșitul manifestării un reprezentat al British Council le-a vorbit studenților despre cum pot obține o diplomă de certificare a nivelului de limbă engleză ce le va fi necesară pentru dosarul de candidatură. 


Newsletter

Află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.