logo_home_2
logoLib
română english

Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi

.

HomeEvenimenteTUIAȘI, prima din țară la productivitate științifică pe cadru didactic

OCTOMBRIE 27

TUIAȘI, prima din țară la productivitate științifică pe cadru didactic

QS University Rankings.jpg

 

Recent, s-a dat publicității un clasament al instituțiilor de învățământ superior pe anul 2015, întocmit de către QS Top Universities. Începând din anul 2014, QS Top Universities generează și un clasament al universităților din Europa de Est și Asia Centrală, cele 20 de țări situate în această regiune provenind din fostul bloc comunist și având în consecință probleme asemănătoare, legate de perioada de tranziție pe care au parcurs-o.

 

Este mult mai normal să ne comparăm cu universitățile care au avut în ultimii 25 de ani un traseu asemănător și probleme asemănătoare cu cele ale universităților românești, decât să ne comparăm cu universitățile din țările dezvoltate, cu sute de ani de tradiție în spate și bugete anuale individuale cu mult mai mari decât întregul buget al sistemului universitar din România. În acest clasament, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași ocupă un meritoriu loc 5 la nivel național și locul 62 la nivel regional.

 

Ceea ce deosebește clasamentul QS Top Universities de alte clasamente este faptul că o serie de parametri de evaluare sunt calculați în funcție de mărimea universității, lucru pe care ar trebui să îl ia în considerare de fapt toate clasamentele universitare. Atunci când vrei să clasifici universitățile, nu e normal să compari o instituție cu 20.000 de cadre didactice și cercetători, cu una care are doar 1.000 de profesori. Iar în acest sens, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași ne oferă o surpriză foarte plăcută în ceea ce privește productivitatea științifică raportată pe cadru didactic. Astfel, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a obținut cel mai bun punctaj din România la acest capitol (79.7 p) fiind urmată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (77,3 p) Universitatea București (70,2 p) Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj (68,9 p) și Universitatea de Vest din Timișoara (46,7 p). TUIAȘI se situează pe o poziție excelentă și la nivel regional, fiind foarte apropiată ca punctaj de Universitatea Lomonosov (85,4 p), ocupanta primei poziții din clasamentul regional și devansând universități situate în primele 10 poziții ale clasamentului, cum ar fi: Saint-Petersburg State University (46,9 p), situată pe locul 5, University of Warsaw (62,4 p), situată pe locul 6, Jagiellonian University (56,4 p), situată pe locul 7, sau Moscow Institute of Physics and Technology State University (58,3 p), situată pe locul 10.

 

De asemenea, se poate sublinia progresul făcut de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași față de anul 2014, an în care a obținut un punctaj de 43,1 p la scorul general, față de 51,4 p în anul 2015.

 

Puteți consulta întreg clasamentul aici.


Newsletter

Informează-te in permanență si află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi. Abonează-te la newsletter!