logo_home_2
logoLib
română english

Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi

.

HomeEvenimenteT.U.Iași Racing, prima echipă românească de la Formula Student Olanda

IULIE 13

T.U.Iași Racing, prima echipă românească de la Formula Student Olanda

T.U.Iași Racing este prima echipă românească care va participa la competiția Formula Student din Olanda (17 – 20 iulie 2017, orașul Assen). Echipa, coordonată și întemeiată de profesorii Ciprian Ciofu și Gabriel Ursescu, este formată din zece studenți de la Facultatea de Mecanică, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). Este al cincilea an în care T.U. Iași Racing reprezintă România la un concurs de tip Formula Student, competiție înființată de Societatea Inginerilor și Producătorilor Mondiali de Automobile (SAE).

 

În cadrul competiției, monopostul (mașina de curse) construit de studenți în peste opt luni va fi evaluat atât din punct de vedere static (costuri, design, documentație), cât și dinamic (eficiență, accelerație, rezistență etc.). „Anul acesta ne-am înscris la mai multe competiții și am fost admiși în Italia, Ungaria și Olanda. Concursurile din Italia și din Ungaria se suprapun în ceea ce privește perioada și, astfel, am preferat să mergem în Olanda”, a declarat șef lucrări dr. ing. Ciprian Ciofu.

 

TUIASI Racing.jpg

 

Pentru a finaliza mașina de curse, studenții au apelat, conform regulamentului concursului, la sponsorizările firmelor specializate, costurile de construcție fiind de peste 20.000 de euro.

 

Echipa T.U. Iași Racing este la al cincilea monopost, adunând investiții de peste 30.000 de dolari. Studenții de la Facultatea de Mecanică au investit peste 10.000 de ore de muncă în acest proiect și au participat în anul 2012 la competiția „Formula Student” din Spania, în 2013 și în 2015 în Ungaria, iar în 2016 au concurat pentru prima dată în două competiții în același an, în Italia și în Ungaria.

 

TUIASI Racing 2.JPG

 

Formula Student este cea mai mare competiție tehnică din lume dedicată studenților care proiectează, construiesc și rulează un prototip de curse în conformitate cu regulile impuse de organizatori. Concursul ajunge pentru prima dată anul acesta în Olanda, pe circuitul TT din Assen, construit în anul 1995, cunoscut și sub numele de „Catedrala vitezei”. Formula Student Netherlands are o limită de 50 de echipe și va aduce în același loc peste 3.000 de studenți din întreaga lume.

 

TUIASI Racing 3.png


Newsletter

Informează-te in permanență si află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi. Abonează-te la newsletter!