logo-tuiasi

Universitatea Tehnică
"Gheorghe Asachi" din Iaşi

Română English
.

HomeStiriUniversitatea Tehnică a inaugurat, în anul Centenarului, Aula Magna „Carmen…

Universitatea Tehnică a inaugurat, în anul Centenarului, Aula Magna „Carmen Sylva”

Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a luat decizia redenumirii Aulei TUIASI din Copou. Una dintre cele mai frumoase aule din țară va deveni, astfel, oficial, Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Astfel, instituția de învățământ superior tehnic onorează și familia regală, în special contribuțiile acesteia la dezvoltarea învățământului superior din România și a construcției Palatului Universitar din Copou, prin denumirea oficială „Carmen Sylva”, pseudonimul sub care regina Elisabeta I a României a publicat poezii. Decizia a fost deja validată de Consiliul de Administrație al TUIASI și va fi supusă votului Senatului luni, 9 iulie 2018, moment din care denumirea va fi folosită în toate actele oficiale ale TUIASI.

 

conferinta_admitere_2.jpg

 

Rectorul Universității Tehnice, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată miercuri, 4 iulie 2018, în Aula Magna „Carmen Sylva”, că și momentul este unul important, la 100 de ani de când în această sală au avut loc întâlnirile Senatului care au decis viitorul țării în pregătirea Marii Uniri și în timpul Primului Război Mondial. „Pentru că suntem în anul Centenarului vom da acestei aule denumirea «Carmen Sylva», care se vrea a fi și o reparație istorică a originii acestei aule. Așa cum se vede pe frontispiciu, pe placa din aula care a scăpat distrugerilor din comunism, această partea a Corpului A a fost realizată sub patronajul regalității de la vremea respectivă, iar Carmen Sylva este, așa cum știm, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta I”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. 

 

În partea superioară a aulei există o placă omagială, prin care se recunoaște aportul familiei regale la ridicarea Palatului Universitar din Copou, și care dedică finalizarea lucrărilor reginei Elisabeta. Placheta a scăpat de epurarea comunistă a tuturor simbolurilor regalității, fiind acoperită cu un drapel, fiind redescoperită după 1989. „Mamei duioase a poporului, Regina României Elisabeta, Geniului literar și artistic care a înălțat și încălzit inimile tuturor, Carmen Sylvei, dedică această tablă comemorativă Universitatea de Iași, în semn de recunoștință și venerațiune. 22 octombrie 1897”, este inscripția de pe plachetă.

 

placheta_aula.jpg

 

Din nefericire, aceeași soartă nu au avut-o și tablourile cu regele Carol I și regina Elisabeta I, care se aflau pe pereții din partea din față a aulei, care au fost distruse în comunism și refăcute în 2013, când TUIASI a celebrat 200 de ani de la primele cursuri de inginerie în limba română ținute de Gheorghe Asachi în capitala Moldovei.

 

Mai multe detalii despre istoricul aulei puteți citi în acest text.

 

dan cascaval, rectorul TUIASI.jpg


Newsletter

Află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.