logo-tuiasi

Universitatea Tehnică
"Gheorghe Asachi" din Iaşi

Română English
.

HomeStiriProf. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Politehnicii ieșene - un manifest…

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Politehnicii ieșene - un manifest pentru inginerie

În ultimii ani asistăm la creşterea numărului solicitărilor de absolvenţi de studii inginereşti, precum şi la diversificarea acestora, nu doar din punct de vedere al domeniilor căutate, ci şi al zonelor geografice de aplicaţie. În mod evident, prin aceasta am devenit părtaşi la debutul unei evoluţii fireşti a societăţii româneşti, o societate forţată să îşi întoarcă faţa de la educaţia tehnică.

 

Suntem în plină eră a interesului pentru domeniul IT&C, un val pe care surferii pricepuţi navighează spre satisfacţia companiilor angajatoare, dar şi proprii. Iar Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi pregăteşte cei mai pricepuţi specialişti. Dovada o reprezintă faptul că marile companii prezente şi în Iaşi au până la 80% dintre angajaţi provenind de la Facultăţile de Automatică şi Calculatoare şi, respectiv, Electronică ale universităţii noastre. Mai mult, companiile au înţeles să aibă „răbdare” ca studenţii să finalizeze studiile, căci un specialist cu expertiza oferită de o diplomă reprezintă garanţia dezvoltării lor.

 

Elanul luat de domeniul mecanic pentru „detronarea” IT-ului de pe primul loc al solicitărilor de ingineri a fost cu succes în multe cazuri. Domeniul mecanic, cu toate valenţele sale, a devenit astăzi unul dintre domeniile cu cea mai rapidă dezvoltare, şi nu o dată s-a combinat cu IT-ul sau cu domeniul energetic într-un cyborg nu „din”, ci „de” viitor. Un viitor pregătit în Facultăţile de Mecanică, Constucţii de Maşini, Ingineria Materialelor.

 

Si cum nimic nu poate funcţiona fără energie, indiferent de provenienţa acesteia, trena celor două domenii mari este ţinută de ingineria electrică şi energetică, care se regăseşte la Facultatea de Electrotehnică, tradiţional în topul celor mai bune facultăţi din ţară.

 

Revin în forţă, după o perioadă de nedreaptă diluare a interesului acordat, domeniile ingineriei civile şi construcţiilor hidrotehnice, reprezentate în universitatea noastră de două facultăti solide, nu doar prin fundaţia fizică, ci, mai ales, prin cea academică: Facultatea de Construcţii şi cea de Hidrotehnică.

 

Trezită din somnul impus de „defrişarea” unei industrii fanion cândva, „prinţesa” altor vremuri, acum adormită, ingineria chimică este trezită de cererile tot mai numeroase ale companiilor care au înteles că totul, de la materie şi material până la dragoste, înseamnă chimie. Iar absolvenţii Facultăţii de Inginerie Chimică vor purta blazonul celei mai vechi şcoli de chimie tehnologică din România. La care, recent, am adăugat şi ceva specific şi drag ţinutului Moldovei, ingineria alimentară.

 

O pregătire tehnică de elită, o cale de pătrundere în viaţă, o viaţă aşa cum o doreşti, nu poate există fără o ţinută perfectă, fără o ambianţă care să inspire, să te susţină, să îti dea încredere. Si aici regăsim rolul ingineriei textile, unul dintre domeniile smart ale viitorului, susţinută în Facultatea de Textile şi Pielărie, unica din ţară, şi în cele peste 1.500 de firme găsite doar în regiunea de Nord-Est a ţării.

 

Acesta reprezintă portretul Politehnicii ieşene, conturat din tradiţie şi din prezent. Un portret care se conturează cu fiecare zi şi în care un loc aparte îl au arhitecţii. Iar arhitectura nu poate fi mai atractivă decât la Facultatea de Arhitectură, locul unde se distilează esenţa artistică a inginerilor.

 

Profesia de inginer sau de arhitect reprezintă astăzi o şansă. O şansă financiară, o şansă în carieră, o şansă pentru o poziţie socială aparte. O şansă pe termen lung, pentru o viaţă. Și ceea ce este foarte important, o şansă să devii ceea ce îţi doreşti aici, în Romania.

 

Pentru toate acestea, trebuie să faci un prim pas, poate aparent mărunt, însă major petru viitorul tău: să te înscrii la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, una dintre cele mai vechi şi de tradiţii universităţi din Romania, care anul acesta sărbătoreşte 205 ani de la germinarea primului sâmbure de inginer roman.

 

Să te înscrii la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, iar apoi să crezi în tine, să crezi în dascălii tăi, să crezi în reuşită. Şi va fi cum ţi-ai dorit.

 

pano135_crop-01.jpg


Newsletter

Află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.