logo-tuiasi

Universitatea Tehnică
"Gheorghe Asachi" din Iaşi

Română English
.

HomeStiri„TUIASI, un port-drapel al învățământului tehnic românesc”. Președintele…

„TUIASI, un port-drapel al învățământului tehnic românesc”. Președintele României, Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar

Într-o aulă plină de studenți, profesori și autorități locale, Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), rectorul prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval i-a mulțumit președintelui României, Klaus Iohannis, pentru onoarea de a considera „205 ani de învățământ de inginerie în limba română” în lista proiectelor dedicate Centenarului susținute de Președinția României. „Vă mulțumesc tuturor că ați găsit răgazul să fim împreună la sărbătoarea nașterii învățământului tehnic ieșean și, fără să exagerez, românesc, pentru că astăzi sărbătorim înființarea primei școli de inginerie cu predare în limba română”, a continuat rectorul, ținând apoi o scurtă pledoarie pentru învățământul politehnist ieșean, punctând momentele importante din istoricul acestuia, de la 1813, când Gheorghe Asachi îi punea piatra de temelie, și până în prezent.

 

IMG_0365-02.jpg

 

„Perioada contemporană a universității noastre este marcată, impus sau nu de contextul educațional dependent puternic de cel economic și social, de extinderea colaborărilor inter-universitare naționale și internaționale, de extinderea colaborărilor cu companiile și firmele de profil, de optimizarea numărului și structurii programelor de studii, de o dezvoltare exponențială a activității de cercetare de calitate”, a punctat rectorul TUIASI, subliniind că universitatea este a șasea din țară ca număr de studenți, cu 15.000 de studenți fizici și 20.000 de studenți echivalenți la cele trei cicluri de studii universitare. TUIASI se află pe locurile 2 – 5 între universitățile românești în clasamentele internaționale, iar topul Shanghai o plasează în primele 400 de universități din lume.

 

IMG_0372-02.jpg

 

„Este recunoscut faptul că educaţia inginerească constituie componenta societăţii care îi asigură dezvoltarea, coerenţa şi luciditatea. În acest sens, a rămas antologica discuţia din Parlamentul României dintre marele istoric Nicolae Iorga și eminentul om politic național-liberal I.C. Brătianu, de formaţie inginer constructor. Iorga îl întreabă cu un aer superior pe Bratianu ce ar putea învăța un savant de la un inginer, iar acesta îi răspunde: «Măsura, domnule profesor, măsura!»”, și-a încheiat rectorul pledoaria, mulțumind încă o dată președintelui, colegilor, studenților, celor prezenți fizic, cu sufletul sau în memorie.

 

Luând cuvântul, președintele Klaus Iohannis a spus că îi face o deosebită plăcere să participe în anul Centenarului la evenimentul de aniversare a 205 ani de la prima clasă de ingineri în limba română, înființată de Gheorghe Asachi în 1813 în orașul celor șapte coline, numind Universitatea Tehnică ieșeană un veritabil port-drapel al învățământului tehnic românesc. „Absolvenții instituției dumneavoastră au contribuit de-a lungul timpului la desăvârșirea unității naționale, înfăptuite pe plan politic în 1918. Inginerii formați aici au avut un rol semnificativ în construirea infrastructurii necesare pentru a transforma unirea într-o realitate trăită; au ajutat la străpungerea Carpaților cu șosele și căi ferate, o chestiune devenită aparent insurmontabilă acum, în secolul XXI. Tot ei au contribuit și la diversificarea economică a unui stat care se născuse eminamente agrar, facilitând astfel industrializarea, eficientizarea activității economice și modernizarea agriculturii”, a declarat președintele României.

 

IMG_0379-02.jpg

 

Președintele a mai spus că învățământul tehnic este din multe puncte de vedere una dintre principalele componente ale unui sistem educațional conectat la piața muncii și conectat la realitățile economice, absolvenții universităților de profil fiind foarte căutați de marile companii. Cu toate aceastea, la nivel național este însă nevoie de o implicare mai mare a autorităților locale pentru a crește corelarea dintre oferta de specializări în învățământul superior tehnic și piața muncii. „Între altele, sper că absolvenții instituției dumneavoastră vor avea ocazia să participe la dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, energetice și agricole de care nord-estul țării are atâta nevoie pentru a putea reduce în ritm accelerat decalajele acumulate din păcate mai ales în ultimele decenii. De asemenea, sper că o parte cât mai mare a lor vor avea inițiativa de a-și dezvolta propriile afaceri, punând astfel bazele unor întreprinderi mici și mijlocii sau chiar ale unor start-up-uri de succes. Una dintre cele mai importante misiuni ale universităților este aceea de a genera idei noi, iar dumneavoastră v-ați asumat acest rol cu toată responsabilitatea, luând parte activ la una dintre conferințele regionale din cadrul proiectului România Educată, desfășurată chiar aici”, a subliniat Klaus Iohannis.

 

IMG_0374-02.jpg

 

Astfel, președintele a salutat și contribuția celor implicați în educația tehnică, care și-au prezentat opiniile și evaluările legate de potențialele reforme din acest domeniu, amintind că rectorul Dan Cașcaval a participat din partea Consiliului Național al Rectorilor și la grupul de lucru pe tema educației profesionale și tehnice din cadrul proiectului România Educată.

 

Sunteți o instituție de învățământ superior de elită și formați studenți cărora le urez cariere de succes în țară. Mai ales în această perioadă este mare tentația de a pleca în străinătate după terminarea facultății, dar, dragi studenți, România nu se poate transforma în bine sau în mai bine decât prin implicarea noastră, a tuturor, aici, în țară. Sunt convins că dacă puneți în practică competențele dobândite aici veți reuși să faceți diferența în ceea ce privește modul în care va arăta România de mâine”, a declarat în încheierea cuvântării sale președintele României, Klaus Iohannis.

 

IMG_0390-02.jpg

 

Drd. ing. Andrei Gazea, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al TUIASI, le-a adresat un câteva cuvinte colegilor săi, încurajându-i să fie responsabili și implicați – în viața școlii și în viața comunității. „Misiunea școlii este să ne pună la dispoziție toate resursele pentru a deveni profesioniști în domeniile în care ne specializăm, însă complementar ne transformă și modul de gândire, ne lărgește orizonturile, ne ajută să ne conturăm opinii și să devenim la rândul nostru formatori de opinii. Ar fi păcat să nu punem toate aceste resurse câștigate de noi și în slujba celor din jurul nostru. Orașul Iași, Moldova, România au nevoie de profesioniști, de oameni capabili să facă bine în jurul lor, să pună umărul la traiectoria normală, ascendentă, pe care ne-o dorim cu toții pentru părinții noștri, pentru noi și pentru familiile pe care ni le vom întemeia”, a argumentat tânărul.

 

În același timp, Andrei Gazea i-a îndemnat pe colegii săi studenți să nu uite nici de ei, de familie, prieteni, vise și aspirații, să profite de timpul petrecut în școală și să lupte pentru o carieră și un trai mai bun în țară, fiind mândri de universitatea care i-a format, de profesia pe care o practică și, nu în ultimul rând, să-și pună amprenta într-un mod pozitiv în societate.

 

IMG_0395-02.jpg

 

Rectorul Agenției Universitare a Francofoniei, Jean-Paul de Gaudemar, a adresat câteva cuvinte auditoriului, lăudând excelența TUIASI în context național și internațional și subliniind legăturile dintre mediul academic românesc și francofonie. Acesta a mai vorbit despre conexiunea dintre solidaritate și competitivitate și importanța acestora în dezvoltarea științifică.

 

IMG_0399-02.jpg

 

Ca la fiecare început de an universitar, în încheierea evenimentului au fost premiați cei mai buni 11 studenți ai Universității, câte unul de la fiecare facultate. „Bucuria de a cunoaște, admirația pentru cei care știu și ucenicia pe lângă dascălii școlii le pot asigura studenților viitorul. Prin efort și muncă intensă, prin acumularea de informații noi și dezvoltarea de aptitudini, prin învățare și aplicarea în practică a cunoștințelor, studenții noștri au reușit să obțină rezultate remarcabile”, a declarat conf. univ. dr. ing. Tania Hapurne, președintele Senatului TUIASI, prezentându-i pe tinerii premiați:

 

 • Clisu Marinela, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației

 

 • Constăndoiu Georgiana, Facultatea de Construcții și Instalații

 

 • Frigură George-Iulian, Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial

 

 • Hrițcu Mădălina-Iuliana, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului

 

 • Iordache Paul, Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată

 

 • Manolache Răzvan-Nicolae, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor

 

 • Miron Florin Bogdan, Facultatea de Textile – Pielărie și Management Industrial

 

 • Pantilimonescu Florina, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”

 

 • Petrila Larisa-Maria, Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului

 

 • Serdeșniciuc Eugeniu, Facultatea de Mecanică

 

 • Vasluianu Florin-Alexandru, Facultatea de Automatică și Calculatoare


Newsletter

Află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.