logo-tuiasi

Universitatea Tehnică
"Gheorghe Asachi" din Iaşi

Română English
.

HomeStiriMuzică tradițională și plăcinte la Erasmus Welcome Day 2015

Muzică tradițională și plăcinte la Erasmus Welcome Day 2015

Aproximativ 350 de studenți Erasmus+ și Erasmus Mundus care au venit să studieze din această toamnă în Iași s-au întâlnit luni, 19 octombrie, în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, la Erasmus Welcome Day, eveniment organizat de cele cinci universități de stat din oraș: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV), Universitatea de Arte „George Enescu” Iași (UAGE) și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF).

 

IMG_8947.JPG

 

„Vă urăm un «Bine ați venit!» cât mai călduros și cât mai din inimă și, chiar dacă acum vă aflați în Aula Universității Tehnice, vă invit să vizitați toate cele cinci universități din Iași”, le-a spus într-un cuvânt introductiv prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector Relații Internaționale și Imagine Universitară TUIAȘI, studenților străini, invitându-i apoi să cânte împreună „Gaudeamus igitur”.

 

IMG_8955.JPG

 

Asist. univ. dr. Mihai Bulai, coordonator Erasmus la Facultatea de Geografie și Geologie de la UAIC, a ținut un discurs plin de pasiune despre Iași. „Ați făcut o alegere bună venind aici, așa cum și eu am făcut la rândul meu, eu fiind dintr-un orășel la 50 de km de Iași”, le-a spus tinerilor. Le-a vorbit, printre altele, despre Aula în care se află, cu îngerii săi păzitori și tablourile cu Regele Carol I și Regina Elisabeta și despre Bojdeuca lui Ion Creangă.

 

Trei studenți străini, Denis Hein (Germania), Sergey Lisnyak (Kazahstan) și Maya Chikvaidze (Georgia) le-au împărtășit impresiile lor despre Iași celor prezenți în sală. Denis a povestit cum, deși nu e ceva obișnuit pentru studenții din Germania să vină în România, în cele trei săptămâni de când a ajuns aici s-a îndrăgostit de oraș. „Aveți foarte multe de făcut și de văzut aici”, le-a spus Sergey, iar Maya le-a arătat celor prezenți că a început deja să învețe limba, mulțumindu-le în română.

 

IMG_8968.JPG

 

Prof. univ. dr. Neculai Munteanu, coordonator instituțional Erasmus+ la USAMV, le-a vorbit tinerilor despre instituția pe care o reprezintă, îndemnându-i să contribuie și ei la „păstrarea sistemului agro-eco din jurul nostru pentru generațiile care vor veni după noi”. Profesorul le-a arătat apoi un scurt film făcut de foști studenți Erasmus la USAMV, prezentând câteva amintiri care i-au făcut pe ei să îndrăgească Iașul.

 

Din partea UMF Iași a vorbit șef lucr. dr. Irina Constantinescu, care i-a îndemnat pe studenții străini să lege prietenii cât stau în Iași, dorindu-le ca peste ani să mai primească câte un e-mail de la un prieten făcut aici.

 

IMG_8934.JPG

 

Prof. univ. dr. ing. Irina Lungu le povestit tinerilor atât despre TUIAȘI, facultățile și facilitățile universității și ligile studențești care pot fi găsite în campus, cât și despre experiența Erasmus ca una formatoare, care te schimbă și maturizează. „Dacă o să aveți norocul să descoperiți în viață lucrurile pe care le îndrăgiți și vă place să le faceți, sunt convinsă că și experiența Erasmus va fi contribuit măcar puțin la asta”, le-a spus profesorul celor prezenți în sală.

 

Diego Varela, profesor la Universitatea din A Coruña, Spania, le-a povestit despre cum, cu ajutorul mobilităților Erasmus, a cunoscut-o, s-a îndrăgostit și s-a putut vedea de-a lungul anilor studenției cu actuala sa soție. De asemenea, contactele din mediul academic pe care și le-a făcut atunci, când profita de mobilități pentru a veni în România să se întâlnească cu iubita sa, au fost aceiași profesori care peste ani l-au chemat să vină să predea aici.

 

În numele Erasmus Student Network (ESN) au vorbit Andreea Leonte și Cezara Biliuță, noul președinte al ESN Iași. Le-au arătat tinerilor și câteva filmulețe cu informații despre organizația studențească internațională și amintiri construite de-a lungul anilor, cum ar fi de la anuala plecare de 1 Mai în Vama Veche.

 

IMG_9002.JPG

 

Evenimentul a fost încheiat cu ajutorul a cinci studente de la UAGE Iași, profilul „Actorie, păpuși, marionete”, de la clasa conf. univ. dr. Ciprian Huțanu și coordonate de lect. univ. dr. Ligia Grozdan într-un moment muzică și dans, „Bun venit în spirit românesc”. Studenților străini nu le-a luat mult să intre în joc cu studentele, să cînte, să chiuie și să aplaude în ritmul „Horei din Moldova” și a altor strigături și vechi cântece românești, ca „Aseară ți-am luat basma”.

 

IMG_9020.JPG IMG_8994.JPG

 

La final, toată lumea a fost invitată în Sala Pașilor Pierduți, la plăcinte și mere.


Newsletter

Află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.