logo-tuiasi

Universitatea Tehnică
"Gheorghe Asachi" din Iaşi

Română English
.

HomeStiriZilele Universității 2015: Profesorii și cercetarea au fost premiate în…

Zilele Universității 2015: Profesorii și cercetarea au fost premiate în cadrul unui Senat Festiv

Zilele Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) 2015 au fost deschise joi, 12 noiembrie, începând cu ora 10.00, printr-un Senat Festiv. În cadrul întrunirii prezidate de prof. univ. dr. ing. DHC Anghel Stanciu, Președintele Senatului, au fost omagiați Profesorii Seniori, s-a decernat titlurile de „Profesor Emerit” și de „Membru onorific al comunității academice” și s-a premiat cercetarea științifică din Universitate.

 

IMG_9183.JPG

 

„Ziua Profesorilor Seniori a fost instituită în universitatea noastră inspirată de ideea recunoștinței pentru munca, talentul și sacrificiul celor care au dăruit mai mult decât învățătură, și anume sentimentul și conștiința datoriei împlinite. Cuvântul «senior» e asimilat nobleții de caracter, echilibrului și dreptei judecăți. Învățătura pe care ați dăruit-o atâtor generații a devenit averea trainică cea mai de preț pentru învățăcei. Să ne trăiți, doamnelor și domnilor profesori, spre a ne dărui cît mai multe prilejuri de a vă fi alături!”, a deschis ședința de Senat prof. univ. dr. ing. DHC Anghel Stanciu, urmând ca Profesorii Seniori să primească fiecare câte o diplomă, o medalie și un buchet de flori.

 

Răsfoiți broșura de Omagiere a Profesorilor Seniori.

 

IMG_9204.JPG

 

„40 de ani viața mea a fost marcată de viața și de hotărârile pe care le luau despre mine Facultatea de Chimie Industrială, Institutul Politehnic și în finalul activității Facultatea de Industrie ușoară. Am activat ca inginer chimist informație la Secția de Fierărie care era în 1948 – 1949 atunci înființată și în anii care au urmat mi-am continuat munca aducând o contribuție la pregătirea inginerilor acestei industrii”, a spus Prof. univ. dr. ing. Aglaia Chiriță, primind diploma de Profesor Senior.

 

Prof. univ. dr. ing. Mihai Crețu, fost rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași în perioada 2000 – 2004, a spus că Universitatea Tehnică evoluează în permanență spre bine, fiind una dintre cele mai performante universități în domeniul cercetării din țară. „Cei care vor ocupa în continuare funcțiile de conducere a universității să aibă încredere că pot face lucruri bune pornind de la realizările de acum și să ducă și mai sus performanțele universității”, a spus fostul rector.

 

IMG_9176.JPG

 

Luând cuvântul, prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, a subliniat importanța evenimentului, întrucât astfel le este adus un omagiu profesorilor care au clădit instituția de învățământ. „Datorită dânșilor noi mergem mai departe”, a spus acesta. „Aș dori să mulțumesc public domnilor rectori Gafițanu și Crețu, care sunt aici, pentur modul în care au condus această universitate și moștenirea pe care ne-au lăsat-o. Aș spune că universitatea la ora actuală este o universitate de cercetare avansată și educație. Noi pregătim specialiști, ingineri și arhitecți care fac parte cu cinste, se descurcă oriunde în lume, dar punem mare accent pe performanța științifică, pe cercetare”, a mai adăugat rectorul, subliniind faptul că TUIAȘI este pe primul loc în țară la numărul de lucrări științifice publicate pe cadru didactic. În continuare, au fost înmânate diplomele Profesorilor Emeriți.

 

Răsfoiți broșura Profesorilor Emeriți.

 

Profesorul Marcel Ionel Popa a spus că din punct de vedere termodinamic, universul nu are nici început, nici sfârșit. „Același lucru se întâmplă și cu sistemele deschise din care facem și noi parte”, a continuat acesta, mulțumind profesorilor care l-au format de-a lungul timpului, o parte dintre aceștia aflându-se chiar în sală. „Dacă n-aș fi fost în cadrul Universității Tehnice, n-aș fi avut aceste realizări de care mă pot bucura acum, la sfârșitul carierei”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Marcel Ionel Popa.

 

Titlurile de Membru onorific al comunității academice au fost oferite tot de către rectorul Ion Giurma:

 

Prof. univ. dr. ing. Irina BLIUC

Prof. univ. dr. ing. Virgil ATANASIU

Prof. univ. dr. ing. Liviu HOSTIUC

 

„Sunt deosebit de bucuros că nu m-ați uitat. Am revăzut colegii de catedră cu care am colaborat 42 de ani și m-am străduit să fiu vrednic. Din experiența pe care o am acum, profesor pensionar de nouă ani, vă transmit că esențialul care mi-a mai rămas în viață este să-mi păstrez lumina minții, și vă doresc și dumneavoastră să vă păstrați lumina minții până în ultima zi”, le-a urat profesorul Liviu Hostiuc celor din Sala de Conferințe a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

 

IMG_9363.JPG

 

Prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, prorector responsabil cu cercetarea științifică, a spus că TUIAȘI este la al patrulea an în care înmânează Premiile de excelență în cercetarea științifică, „tocmai pentru a onora ceea ce se întâmplă la nivelul grupurilor de cercetare, a centrelor de cercetare”.

 

Răsfoiți broșura Premiilor pentru Excelență în Cercetare.

 

Primind diploma, medalia și buchetul de flori, prof. univ. dr. ing. Romeo Cristian Ciobanu a ținut să mulțumească întregii comunități academice a Universității Tehnice. „Un mușuroi bogat este făcut din furnici foarte active, care adună zi cu zi pentru bunăstarea mușuroiului, iar fără dumneavoastră n-ar fi existat această competiție”, a spus profesorul.

 

IMG_9373.JPG

 

În numele Societății Inventatorilor Români, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, i-a înmânat rectorului Ion Giurma o medalie, pentru sprijinul constant pe care l-a adus societății și pentru invențiile de-a lungul timpului. „Acest premiu este al universității. S-a dezvoltat o școală de inventică în universitatea noastră așa de puternică în perioada domnului rector Belousov încât cam 60% din totalul invențiilor produse în câțiva ani la rând erau aici, și restul de 40% de celelalte universități din țară”, a spus prof. univ. dr. ing. Ion Giurma.

 

Senatul Festiv s-a încheiat cu intonarea încă o dată a „Gaudeamus Igitur”, după care festivitatea s-a mutat în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, unde conf. univ. dr. Mihai Dorin a susținut conferința publică „Eminescu. Rostiri esențiale”.


Newsletter

Află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.