logo-tuiasi

Universitatea Tehnică
"Gheorghe Asachi" din Iaşi

Română English
.

HomeStiriPolitehnica ieșeană, pentru al doilea an la rând în cel mai elitist clasament…

Politehnica ieșeană, pentru al doilea an la rând în cel mai elitist clasament internațional universitar – Top Shanghai 500

shanghai ranking 2018.JPG

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) se regăsește pentru al doilea an la rând într-unul dintre cele mai prestigioase și elitiste clasamente universitare realizate la nivel mondial – Academic Ranking of World Universities, cunoscut mai ales sub numele de Top 500 Shanghai. Mai exact, este vorba despre o versiune a clasamentului internațional care realizează, începând din 2017, o ierarhizare la nivel mondial a diferitelor domenii de studiu existente în lumea academică. Dacă anul trecut TUIASI se afla în primele 500 de universități ale lumii în domeniul matematicii aplicate, fără a avea o facultate de profil în acest sens, în 2018 TUIASI a pătruns între primele 500 universități ale lumii în domeniul ingineriei chimice, cu rezultatele colectivului uneia dintre cele mai de tradiție facultăți, recunoscută la nivel internațional pentru activitatea de cercetare desfășurată la Iași – Facultatea de Inginerie Chimică „Cristofor Simionescu”.

 

Anul acesta, însă, TUIASI se află cu o treaptă mai sus decât în 2017, când era în categoria universităților cuprinse între locurile 401-500, acum fiind pe una dintre pozițiile dintre 301-400, alături de instituții de învățământ superior puternice, atât la nivel european, cât și mondial. Pe prima poziție în analiza universităților performante în domeniului de studiu al ingineriei chimice se află Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University și Tianjin University. TUIASI stă cel mai bine la indicatorul PUB – care analizează numărul articolelor publicate, având un punctaj de 41.9, similar, spre exemplu, cu cel al Stanford University, 42.6, aflată pe poziția a doua în ierarhizarea acestui domeniu.

 

Unul dintre motivele pentru care acest clasament este apreciat la nivel internațional este acela că pune accentul pe componenta cercetării științifice pentru a trasa linii clare între instituții de același profil. Clasamentul realizat din 2009 de ShanghaiRanking Consultancy a fost publicat pentru prima oară în 2003 și a venit ca o inițiativă din zona asiatică pentru a determina care este poziționarea universităților din China în raport cu cele mai performante din lume, însă a devenit unul dintre cele mai respectate instrumente de ranking universitar.

 

Sunt folosiți șase indicatori pentru clasificarea universităților: numărul de alumni sau membri ai colectivului academic care câștigă Premii Nobel sau medalii Fields, care este și unul dintre cele mai contestate criterii, numărul celor mai citați cercetători, selectați de Clarivate Analytics, numărul articolelor publicate în reviste științifice, numărul articolelor indexate în Science Citation Index și performanța în cercetare a unei universități raportată la numărul de profesori și de cercetători.

 

În fiecare an sunt analizate circa 1.200 de universități, însă în Top 500 sunt publicate doar cele mai bune 500. De când a fost introdusă analiza domeniilor de studiu și investigația celor care realizează rankingul a fost extinsă asupra mai multor universități din lume.


Newsletter

Află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.