logo_home_2
logoLib
română english

Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi

.

HomeStiriUniversitatea Tehnică a pătruns în cel mai elitist ranking universitar din…

Universitatea Tehnică a pătruns în cel mai elitist ranking universitar din lume, pe domeniul Matematică

shanghai ranking.jpg

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost inclusă la domeniul Matematică într-unul dintre cele mai vechi și mai reputate clasamente internaționale - Top Shanghai 500. De anul acesta, în clasament nu se indexează doar universitățile în ansamblu, ci se iau în calcul și mai multe domenii de studiu. Astfel, la matematică aplicată, fără a avea o facultate dedicată acestui domeniu, TUIASI a fost clasificată în grupa universităților 401-500. „Shanghai este cel mai vechi, cunoscut și utilizat instrument în clasificarea universitară. Este realizat în China, din 2003, și funcționează de atunci cu actualizare anuală. Spre deosebire de alte clasamente care iau în discuție un număr mai mare de universități, acesta publică rezultatele doar pentru primele 500 universități din lume luate în calcul, iar de anul acesta a început să realizeze și clasificări pe domenii, nu doar global, pe universități”, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, decan al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului și specialist în rankingul universitar.

 

În clasamentul Shanghai 500, Universitatea Tehnică din Iași este cea mai bine clasată politehnică din România, fiind incluse un număr total de șase universități românești: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnica din București, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea București și Universitatea Craiova. „Este o poziție foarte onorabilă pentru noi, matematica fiind importantă pentru toate facultățile de inginerie din politehnică. Iar faptul că avem această performanță pe matematică este deosebit de important. În clasament se ține cont de numărul de articole științifice, importanța publicației, coeficientul de impact al revistelor, impact, citări... practic, tot ce ține de activitatea strict științifică. Sunt alte clasamente care iau în calcul percepția cadrelor didactice despre universitatea x sau y, care este un sistem foarte relativ și subiectiv”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc. 

 

Informațiile prezente în top sunt colectate individual de către cei care realizează clasamentul preponderent din baza de date Thompson, un clasament care este, după cum îl descrie prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, unul restrictiv. „Este o contribuție a întregului corp profesoral, fiindcă avem cercetători care publică în zona de matematică de la mai multe facultăți din universitate”, a încheiat decanul.

 

Reamintim faptul că Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) este cea mai bine clasată instituție de învățământ superior din Iași în clasamentul internațional SCImago, realizat de către un grup de instituții din Spania specializat în vizibilitate și evaluare universitară.


Newsletter

Informează-te in permanență si află toate informațiile de actualitate despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi. Abonează-te la newsletter!