loader image

Directorul ADR Nord-Est a prezentat comunității academice de la TUIASI principalele linii de finanțare a proiectelor europene în 2021 – 2027

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a găzduit miercuri, 5 februarie 2020, o delegație din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, condusă de președintele instituției, Vasile Asandei, care a prezentat principalele zone de dezvoltare în care pot fi obținute fonduri pe exercițiul financiar 2021-2027 al Uniunii Europene.

Conducerea TUIASI și cea a ADR Nord-Est, la semnarea aderării comune la Danube Transfer Center, eveniment desfășurat în 2019, în cadrul Zilelor Universității

Acesta a vorbit în fața comunității academice a TUIASI, în evenimentul care a avut loc în Sala Cristea-Niculescu Otin, și a vorbit despre prioritățile naționale în următorul exercițiu financiar, punctând faptul că, în 2021-2027, vor fi cinci obiective mari de politici la nivelul UE – o Europă mai inteligentă, o Europă mai ecologică, o Europă mai conectivă, o Europă mai socială și o Europă mai aproape de cetățeni.

„Pe obiectivul o Europă mai inteligentă sunt alocate 30% din totalul fondurilor europene, mizându-se pe o dezvoltare inteligentă și se va pune accentul pe integrarea și dezvoltarea relațiilor între mediul de cercetare românesc cu cel european. Asta înseamnă, pe de o parte, parteneriate concrete, participarea la platforme comune, asociații, realizarea de proiecte în comun atât pe programe naționale, cât și internaționale. Mai înseamnă și dezvoltarea între mediul de cercetare universitar și cel privat, dezvoltarea cercetării aplicate, ca firmele să găsească unele soluții de dezvoltare a cercetării în universități, iar cercetarea din universități să ajungă în industrie, în producția în masă”

a declarat Vasile Asandei, președinte ADR Nord-Est

El a mai discutat la întâlnirea de la Iași despre sprijinul pe care universitățile trebuie să îl acorde afacerilor mici, la început, și să dezvolte chiar „spinoff”-uri pentru a exploata rezultatele cercetării. Un alt subiect important a fost întărirea capacității administrative, dorința de a dezvolta resursa umană în materie de scriere de proiecte, punctând faptul că relația cu Universitatea Tehnică este una foarte bună și că speră să se păstreze în aceiași parametri.

„Vom reveni peste o lună, o lună și jumătate, dorim ca universitatea și ceilalți parteneri din regiune să se gândească ce proiecte au în plan, care sunt preocupările lor, ca în a doua jumătate a anului să ajungem la un portofoliu de teme comune ca să decidem ce anume putem finanța”

a mai precizat Vasile Asandei

Reprezentanții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași au subliniat la rândul lor faptul că ADR Nord-Est este un partener stabil al Politehnicii ieșene în mai multe proiecte, cel mai recent fiind aderarea ambelor instituții la Danube Transfer Center. Prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, a precizat faptul că există o susținere continuă din partea ADR Nord-Est, care au răspuns pozitiv la orice solicitare de susținere. În calitate de organism de administrare a finanțelor, ADR Nord-Est a avut mai mult inițiative la care universitatea a răspuns la rândul ei, cum ar fi constituirea unui portofoliu pentru proiecte în regiunea de Nord-Est sau la stabilirea politicilor regionale.

„În noul exercițiu financiar al UE vom fi, cu siguranță, prezenți cu cât mai multe proiecte. Vom insista pe transferul de tehnologie, finalizăm centrul suport care va funcționa ca un furnizor de servicii de scriere de proiecte, chiar și către IMM-uri spre exemplu. Ne gândim și la un centru de competență, de cercetare pe zona eficienței energetice, am și purtat discuții în direcția aceasta, și vom avea cel puțin un proiect major pe partea de digitalizare. Luăm în calcul, dincolo de tradiționalele parteneriate cu companiile, și unele parteneriate cu alte universități”

a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.