loader image

Manifestările dedicate „Zilelor Universității”, deschise într-o ceremonie solemnă dedicată memoriei învățatului Gheorghe Asachi

Politehnica ieșeană a deschis oficial seria de evenimente organizate sub egida „Zilele Universității Tehnice” cu o ceremonie solemnă în care s-a rememorat rolul pe care l-a avut Gheorghe Asachi în urmă cu mai bine de două secole în punerea temeliei învățământului tehnic superior din țară, prin organizarea primelor cursuri de inginerie în limba română la Iași în 1813.

Ceremonia de deschidere a „Zilelor Universității” i-a fost dedicată lui Gheorghe Asachi și pentru că anul acesta se împlinesc 150 de ani de când s-a stins din viață, nu înainte de a marca definitiv învățământul românesc, în speță cel tehnic. 

La manifestarea desfășurată vineri, 8 noiembrie 2019, în Aula Magna „Carmen Sylva”, au participat toți partenerii și apropiații universității, printre cei care au onorat invitațiile primite fiind rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), prof. univ. dr. ing. Vasile Vîntu, președintele Senatului USAMV, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, dar și primarul Iașului, Mihai Chirica.

În deschiderea evenimentului, rectorul universității a ținut un discurs-manifest în care a scos în evidență importanța personalităților importante din istoria Politehnicii – de la Gheorghe Asachi, cel căruia i-a fost dedicată întreaga ceremonia, la primul rector – Cristea Niculescu-Otin sau la cel mai longeviv rector – Cristofor Simionescu, care a condus și modernizat Politehnica timp de 23 de ani.

Cred că tinerilor de astăzi le lipseşte încrederea, curajul de a avea încredere, încrederea că pot avea încredere în ei. Mi-aş dori ca această încredere, care nefiresc se pierde printre activităţi mai mult sau mai puţin virtuale şi «consumatoare» doar de biţi şi timp, să fie canalizată către devenirea personală în contextul mai larg al dezvoltării comunităţii din care fac parte”

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, primind o diplomă de excelență de la primarul Iașului, Mihai Chirica

Rectorul a punctat faptul că, deși Gheorghe Asachi a pornit tot ca un tânăr timid, acesta a reușit să își depășească momentele de incertitudine și a devenit un consistent susținător al educației, ajungând una dintre personalitățile cele mai marcante ale Moldovei din vremurile respective. El a oferit acel exemplu tinerilor de astăzi, care, la 30 de ani de la Revoluție, trebuie să devină din nou implicați.

„Revin cu credinţa solidă că voi, studenţii noștri de astăzi, aveţi toate argumentele să aveţi încredere în ceea ce puteţi construi pentru voi şi prin voi pentru ceilalţi, chiar pentru Iaşi. Pentru că nu o dată am subliniat faptul că, în ciuda a tot ceea ce a reprezentat şi reprezintă Iaşul, acest oraş pare să fie adus permanent la starea de «bătrân cuminte, care aşteaptă mereu o soartă mai bună» (Ion Simionescu, 1932). Iar vouă vă revine misiunea să transformaţi Iaşul din acest «bătrân cuminte» într-un tânăr ambiţios, care nu îşi uită momentele sale de glorie, momente în care acest oraş făcea cât o ţară întreagă”

a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Înainte de a da cuvântul președintelui Senatului TUIASI, conf. univ. dr. ing. Tania Hapurne, rectorul a citit un mesaj din partea prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, care a mulțumit pentru invitația de a participa la „acest eveniment de o anvergură educațională și spirituală deosebită” și a adresat întregii comunități academice politehniste sincere felicitări și urări de succes în activitatea viitoare. Puteți citi la acest link discursul integral al rectorului.

Conf. univ. dr. ing. Tania Hapurne, președintele Senatului TUIASI

Președintele Senatului TUIASI a făcut o trecere în revistă a principalelor momente din istoria universității în lupta lor pentru întemeierea învățământului tehnic autonom, dislocarea la Cernăuți, refugiul la Turnul Severin din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și revenirea la Iași și redeschiderea cursurilor din 1945.

„Ca întodeauna, serbăm cu emoție și bucurie zilele universității noastre. Astăzi, la această aniversare, ne aducem aminte de anii de început ai Politehnicii, în vremuri grele pentru școală și pentru tânăra țara. Noua instituție academică, clădită cu răbdare și trudă în 1937, în lupta cu numeroasele adversități pe care le-a biruit în cele din urmă, aspira să devină un important centru de formare a inginerilor. La început au fost trei facultăți, Electrotehnica și Chimia industrială, cu sediul comun în Iași, și Facultatea de Agronomie, al cărei sediu a fost stabilit din motive politice, dar și financiare, la Chișinău”

a punctat, în discursul său, conf. dr. ing. Tania Hapurne, președintele Senatului

Reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație, Ioan Ursache, le-a vorbit colegilor despre faptul că, la 30 de ani de la Revoluție, este momentul actualei generații să construiască statul de drept pe care îl dorim și să „consolidăm democrația pentru care s-au sacrificat tineri de vârsta noastră. Pentru a putea construi trebuie să ne consolidăm cunoștințele pe care le primim în timpul facultății, dar și prin voluntariat”, a precizat acesta.

Ioan Ursache, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al universității

În urma acestuia a luat cuvântul rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, care a făcut un adevărat apel pentru unitate academică, cooperare între universitățile de stat din Iași, exprimându-și regretul că mesajul pe care-l transmite nu este complet din partea tuturor instituțiilor de învățământ superior, evocând indirect revendicările patrimoniale ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași față de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

„E nevoie de unitate și în învățământul sperior ieșean de astăzi, acesta este mesajul pe care vreau să vi-l transmit în numele, speram, al tuturor universităților ieșene de stat. Nu este o lozincă bună de consumat timpul la tribună, ci un îndemn onest, fundamentat pe rațiuni cât se poate de pragmatice. În niciun caz nu ajută unitatea academică ieșeană invocarea intempestivă astăzi a unor pseudo-litigii administrative vechi de secole și rezolvate juridic de alții. Cu atât mai puțin cu cât ele sunt explicabile prin umori personale, inacceptabile la acest nivel. Universitatea Tehnică ieșeană este parte integrantă atât a istoriei, cât și a ființei academice ieșene, în ciuda ce unii, mai nou, vor să creadă. Pentru că oricum ai evalua situația: istoric, moral sau pur juridico-administrativ, obținem aceleași două rezultate. Primul – Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași este aici în Aula Magna «Carmen Sylva» la ea acasă și al doilea – mediul academic înseamnă în egală măsură performanță intelectuală, dar și conduită morală. Să nu uităm acest adevăr fundamental”

a punctat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu
prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași

Puteți citi la acest link discursul integral al rectorului de la UMF Iași, care a vorbit și despre felul în care Gheorghe Asachi s-a raportat, mai mult sau mai puțin cu succes, la vremurile sale.

Despre unitate academică a vorbit și primarul Iașului, Mihai Chirica, care a declarat la începutul discursului său că participă la unul dintre cele mai frumoase momente din istoria recentă a universităților ieșene, în care remarcă existența unei solidarități universitare, intelectuale și academice față de nevoie de a valorifica acest mediu universitar într-o manieră cât mai bună.

„Vreau personal să îi felicit pe toți antevorbitorii mei pentru discursurile ținute. Discursuri care, pe de o parte, relevă nivelul academic deosebit în care se găsește universitatea ieșeană în ansamblul ei, dar și structura morală de valoare, de asemenea relevantă pentru mediul academic. Cred că acesta a rămas ultimul bastion care nu poate fi cucerit decât de bunele intenții și va trebui ca mediul universitar ieșean împreună cu mediul universitar din România să reclădească idealurile acestei națiuni”

a specificat Mihai Chirica
Mihai Chirica, primarul Iașului

În încheierea manifestării, istoricul Mihai Dorin, cadru didactic al universității, i-a făcut un portret complex învățatului Gheorghe Asachi, vorbind despre felul în care a pus acesta bazele învățământului superior tehnic din România. Mihai Dorin a explicat întâi de ce Politehnica are semnătură de ctitor pe partea din Palatul Universitar din Copou în care se află Aula Magna „Carmen Sylva” – după cel de-Al Doilea Război Mondial, corpul și aula au fost rectitorite de studenții și profesorii Politehnicii din Iași.

Cât despre Gheorghe Asachi, istoricul Mihai Dorin l-a numit una dintre cele mai complexe personalități ale culturii noastre, „probabil cel mai iubit dintre români în prima jumătate a secolului al XIX-lea, veac numit și al renașterii naționale”.

Mihai Dorin, istoric și cadru didactic al TUIASI

„A fost iubit pentru că a avut temeinicia, perseverența, imaginația să realizeze într-o țară care învățase cândva să învețe, deprinsese acest meșteșug, dar îl pierduse din păcate pentru că majoritatea inițiativelor au avut durată scurtă. Asachi a creat în acest spațiu în care deprinderea de a învăța era aleatorie o provincie pedagogică, un model de învățare. În esență, opera lui Asachi este un model de educație și de învățare. Timpul lui s-a încheiat la 1848, dar el rămâne un mare ctitor de proiecte, poate cel mai important într-o epocă în care totul trebuia făcut de la început și nu oricum, ci repede. Omul acesta a fost dăruit de Dumnezeu cu calități care i-au permis să înfrunte greutăți, iar toate le-a obținut într-un timp al marilor greutăți”

a precizat Mihai Dorin

Zilele Universității continuă și săptămâna viitoare cu manifestări științifice și festive, dar și cu diverse competiții studențești, programul complet putând fi consultat la acest link.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.