loader image

EUROINVENT 2025: TUIASI propulsează creativitatea românească pe scena internațională

Timp de două zile, Iașul a fost capitala creativității tehnice din Europa de Sud-Est. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a avut calitatea de organizator principal, cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

„TUIASI reprezintă principalul co-organizator al evenimentului EUROINVENT, o poziționare justificată având în vedere activitatea de inventică a universității noastre. În ultimii 20 de ani, Politehnica ieșeană a ocupat constant locurile 1 și 2 în ceea ce privește numărul de cereri de brevet de invenții și numărul de brevete acordate. Mai mult, în ultimii 3 ani, am început să brevetăm și la nivel internațional (EPO – European Patent Office), ceea ce confirmă expertiza noastră în domeniul inventicii. Felicitări organizatorilor pentru această nouă ediție de succes a EUROINVENT și le doresc ca renumele și participarea la acest eveniment să rivalizeze în mod real cu saloanele de inventică cu o tradiție mai mare!”

a declarat Prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Găzduit de Palatul Culturii, EUROINVENT 2025 a devenit principalul punct de atracție din Iași pentru sute de persoane – elevi, ieșeni și turiști – pasionați de creativitate și inovare. În cadrul Expoziției Internaționale de Invenții și Proiecte Inovative au fost expuse peste 640 de lucrări provenind din 37 de țări.

“Într-un singur cuvânt, sinergie. Practic, toți inventatorii prezenți în aceste zile la Iași au creat o energie specifică creației. Chiar dacă sună un pic ciudat, acești inventatori, acești creatori de frumos și de bine, au roit exact ca albinele”

a spus Conf.dr.ing. Andrei Victor SANDU de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor din cadrul TUIASI și președinte al Forumului Inventatorilor Români (FIR).

EUROINVENT 2025 a culminat cu un moment festiv care a celebrat excelența în cercetare și creativitate, respectiv ceremonia de premiere care a avut loc sâmbătă, 10 mai a.c., la Palatul Culturii.

Lista premianților

“Spectrul de participanți este foarte larg, de la tineri, de la copii, până la seniori în domeniul inventicii. Și ne bucurăm foarte mult că Iașul își menține acest statut de pol al creativității tehnice din România. Atât prin tradiție, prin școala de inventică înființată acum aproape 60 de ani de către profesorul Vitalie Belousov, cât și prin prezent, prin manifestările dedicate creativității care înseamnă EuroInvent, care înseamnă inventică. Înseamnă industrie creativă, înseamnă multe acțiuni care arată faptul că Iașul este într-adevăr un oraș cu un potențial cultural creativ cu totul remarcabil, atât în diverse domenii artistice, cât și în domeniile tehnico-științifice”

a conchis prof.univ.dr.ing. Neculai Seghedin, prorector TUIASI.

Premiul Special a ajuns la TUIASI

Echipa câștigătoare TUIASI este compusă din Elena Nechifor (Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată), Marian-Silviu Poboroniuc (Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată), Sorin-George Nechifor (Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată), Gabriel Florentin Chiriac (Facultatea de Automatică și Calculatoare).

Standul inventatorilor a fost asaltat de vizitatori. Elena Nechifor a explicat sistemul MANOREHAB, mănușă pneumatică cu ochelarii HoloLens 2 pentru reabilitarea mâinii:

„Am dezvoltat, să spunem, un sistem pe bază de realitate virtuală care poate fi utilizat pentru persoane cu dizabilități în mod deosebit, pentru pacienții post-accident vascular cerebral cu dizabilitate la nivelul mâinii. Este construit dintr-un sistem hardware cu o mănușă pneumatică și o pereche de ochelari HoloLens 2. Prin acest dispozitiv avem circa trei moduri de a realiza recuperarea pacienților la nivelul mâinii pacienților neurologici”

a detaliat Elena Nechifor.

Este completată de colegul ei, Marian Poboroniuc, profesor la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată (FEEIA):

„Dacă ne referim la invențiile pentru pacienți, aici, timpul de la realizarea prototipului până la intrarea în producție și inclusiv integrarea într-un spital este mai lung. Invenția trebuie să fie marcată. Trebuie să fie dispozitiv medical și asta necesită o mulțime de proceduri la momentul actual. Nu e prima dată când venim la EUROINVENT. Noi am mai avut niște proiecte, brevete. De exemplu, cu un alt proiect care a fost la EUROINVENT suntem în etapa în care căutăm investitori tip firmă care să producă acel echipament care este gata în totalitate. Deci avem experiența asta. Este vorba de un echipament de evaluare a mâinii pacientului cu handicap neuromotor”

Marian Poboroniuc, profesor la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată (FEEIA).

EUROINVENT, “o promovare a ideii de creativitate tehnică, a profesiei de inginer!”

O albinuță și un apicultor, galbeni și veseli, au povestit vizitatorilor:

„Noi suntem clasa a III-a Creativii de la Școala Paradis. La EUROINVENT am picat noi să prezentăm astăzi proiectul nostru pe care l-am făcut la Festivalul de Științe Nicola Tesla. O să vă povestim despre albine și importanța lor pentru omenire. Avem mai multe tipuri de miere, polen, propolis. Aceasta pare că este o albină, dar de fapt este o viespe”

a spus un membru al echipei Creativii de la Școala Paradis.

Unitățile de învățământ sunt o prezență constantă la acest eveniment.

“Este o promovare a ideii de creativitate tehnică, a profesiei de inginer. Este o promovare a imaginii intelectualității pozitiviste, este o promovare a Politehnicii ieșene, a TUIASI. Noi suntem co-organizatori ai acestei manifestări și, în aceste condiții, fără îndoială, ne bucură foarte mult afluxul acesta foarte mare de tineri. Am văzut și eu foarte mulți copii care sunt atrași de tehnologie, sunt atrași când văd persoanele, când văd oamenii care fac tehnologia, care creează tehnologia, care creează fel de fel de sisteme, de device-uri, cum le spunem noi acum, care ne îmbunătățesc viața”

a subliniat Prof. univ.dr.ing. Neculai Seghedin, prorector TUIASI.

Vasile Lupu, Golden Innovator Award: “Copiii trebuie lăsați să se joace creativ”

Vasile Lupu va împlini 92 de ani în luna noiembrie. Este din Onești, județul Bacău și a primit premiul Golden Innovator Award. A povestit că pasiunea pentru inventică o are de mic copil.

“De copil mi-a plăcut să inventez. Fiecare copil ar fi bine să fie lăsat cu jucăriile. Să se joace creativ. Pe timpul meu nu aveam jucării. Le făceam eu, din fructe, din anumite lucruri pe care le găseam, dar nu cum e acum. Tableta mai trebuie lăsată deoparte. Situația inventicii din țara noastră este la un nivel ridicat. Avem însă și trecerea de la brevetare în viața reală, în producție. De asta și inventatorii din România pleacă peste hotare. Și îmi pare rău!”

Vasile Lupu.

Prin intermediul EUROINVENT 2025, un eveniment internațional de anvergură, TUIASI a demonstrat angajamentul său continuu față de promovarea inovației, cercetării și creativității românești în lume, oferind un spațiu privilegiat pentru întâlnirea și colaborarea dintre inventatori, cercetători, artiști și instituții.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.