loader image

Revitalizarea urbană a Campusului „Tudor Vladimirescu”, realizată de studenții TUIASI în parteneriat cu Fundația Comunitară și antreprenorii ieșeni

Vineri, 24 noiembrie 2017, Fundația Comunitară Iași, în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), au inaugurat zona verde de recreere din fața căminelor T3 – T4 din Campusul Studențesc „Tudor Vladimirescu”, zonă creată de studenți pentru studenți.

La eveniment au fost prezenți Georgiana Butnariu și Ionuț Furdu, doi dintre cei trei studenți care, alături de Mihaela Sîrbu, au lucrat la proiectul de revitalizare urbană, prof. univ. dr. ing. Cezar Oprișan, prorector responsabil cu relația cu studenții la TUIASI, ing. Bogdan Budeanu, director al Direcției Servicii Studențești de la TUIASI, asist. dr. arh. Horia Țundrea de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, membru al comisiei de evaluare a proiectelor, Doris-Amalia Cojocariu și arh. Adriana Gheorghiescu de la Fundația Comunitară Iași și reprezentanți ai mediului de afaceri, antreprenori care au susținut proiectul, printre care Teofil Bozbiciu de la Teo’s Café și Nicoleta Hrițcu de la Cuptorul Moldovencei.

Bogdan Budeanu a povestit în începutul întâlnirii despre cum a luat naștere acest proiect, colaborarea cu Fundația Comunitară Iași și traseul de la idee la realizare. „Au fost opt proiecte depuse, foarte interesante toate. În cadrul comisiei, împreună cu Fundația, cu antreprenorii, cu Universitatea, le-am analizat foarte atent și destul de exigent, au fost patru finaliști, iar ce vedeți acum este un proiect hibrid, proiectul Mihaelei Sîrbu, «Joc, sport și socializare», și proiectul Georgianei și al lui Ionuț”, a explicat directorul DSS. Acesta a povestit și despre „scânteile care s-au unit în realizarea proiectului”, pomenind de firmele care au renunțat la profit, cerând doar costul de bază al materialelor.

„Lucrând în conducerea universității pe partea de relația cu studenții, știam că este foarte multă energie potențială în campusul nostru și ne-am gândit să o transformăm în energie cinetică de unde să apară idei pentru a înfrumuseța parcurile din campus. Vrem să continuăm această idee și sperăm să găsim și fondurile necesare pentru ca toată axa campusului s-o transformăm în părculețe de acest tip”, a precizat prorectorul Cezar Oprișan, mulțumind Fundației Comunitare Iași și celorlalte entități implicate în realizarea proiectului.

Mai departe au luat cuvântul antreprenorii prezenți la inaugurare, care și-au exprimat bucuria pentru acest proiect dus la bun sfârșit, dar în același timp și dorința ca astfel de experiențe reușite să se repete. „Au fost multe provocări, dar unele foarte plăcute. Partea de revitalizare urbană este foarte importantă și mă bucur că am reușit să colaborăm atâtea entități, de la studenți la Primărie la antreprenori, și aici cred că este cea mai mare realizare, am reușit să dăm un exemplu”, a spus Teofil Bozbiciu. Nicoleta Hrițcu a declarat despre proiectul de revitalizare că este un exemplu de bune practici și că este impresionată de rezultat. „Odată ce înțelegem că nu trebuie să așteptăm din altă parte să vină plus-valoarea, ci în primul rând de noi depinde în ce mediu trăim, se pot face lucruri frumoase și vedem rezultatul”, a adăugat Nicoleta Hrițcu.

revitalizarea-urbana-a-campusului-tudor-vladimirescu-realizata-de-studentii-tuiasi-in-parteneriat-cu-fundatia-comunitara-si-antreprenorii-ieseni

Horia Țundrea, membru al comisiei de evaluarea a proiectelor și cadru didactic la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, a subliniat că totul s-a făcut lucrând în echipă. „Se dovedește că numai așa se mișcă lucrurile, cu implicare și pasiune, iar efectul, deși nu imediat, o să fie puternic. Această primă etapă este extrem de importantă”, a precizat profesorul.

Adriana Gheorghiescu a spus că cei de la Fundația Comunitară Iași lucrează de șase ani pe partea de revitalizare urbană. „Sunt două cuvinte cheie care fac să se ajungă la un final fericit, «împreună» și «implementator», și proiectul acesta a reușit să le bifeze pe amândouă”, a adăugat arhitectul.

revitalizarea-urbana-a-campusului-tudor-vladimirescu-realizata-de-studentii-tuiasi-in-parteneriat-cu-fundatia-comunitara-si-antreprenorii-ieseni

Au vorbit apoi cei doi studenți, care au povestit cum au trăit ei această experiență. „Nu mă așteptam ca soluțiile finale să lucreze împreună și să ajungem la ce este astăzi în fața căminului. Au fost mulți care au contribuit la proiectul acesta și există în fiecare bucățică din acest parc o parte din ei”, a spus Ionuț Furdu. Completându-l, Georgiana Butnariu a povestit că totul a început ca un joc, dar s-a transformat în prima lor experiență în care au putut implementa un proiect. „Sperăm ca acesta să fie un start pentru mai multe în viitor, ne-am dori să vedem mai multe locuri de felul acesta în Iași și în campus”, a completat studenta.

Continuând, Bogdan Budeanu a spus că și-ar dori ca în anul următor să fie revitalizată măcar încă o astfel de zonă în „Tudor Vladimirescu”. Cei doi studenți au pregătit și un mini-jurnal foto cu procesul revitalizării parcelei din fața căminelor T3 – T4, povestind etapele pe care le-au avut de parcurs.

revitalizarea-urbana-a-campusului-tudor-vladimirescu-realizata-de-studentii-tuiasi-in-parteneriat-cu-fundatia-comunitara-si-antreprenorii-ieseni

Cu această ocazie a fost inaugurată și o nouă sală de lectură modernă la parterul căminelor T3 – T4, creată de asemenea de doi studenți în cadrul unei schițe de proiect, Mihaela Zazu și Vlad Tailup de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”. Aici, în prima parte a zilei, când studenții sunt la facultate, va funcționa Societatea Antreprenorială Studențească (SAS – TUIASI), unde studenții își vor putea creiona și dezvolta abilitățile de antreprenor, iar între orele 16.00 – 06.00 va fi acces liber pentru studenți, care vor putea să învețe, să țină ședințe, să lucreze șamd.

revitalizarea-urbana-a-campusului-tudor-vladimirescu-realizata-de-studentii-tuiasi-in-parteneriat-cu-fundatia-comunitara-si-antreprenorii-ieseni

Mesele din acastă sală, atunci când nu sunt folosite pentru studiu, pot fi înclinate la diferite unghiuri, astfel încât studenții la Arhitectură le pot folosi ca planșete, iar sala este bine iluminată, cu geamuri mari și cu iluminare artificială între cald și rece, propice studiului. De asemenea, sala este modulară prin mese, astfel încât se pot ține și ateliere. În viitor vor fi puse și niște canapele din paleți, pe care studenții vor putea sta întinși cu laptopul să lucreze sau să învețe. „Am vrut să facem un mediu plăcut, un mediu de studiu în care studenții să se simtă bine”, a completat Bogdan Budeanu.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.