loader image

Inaugurarea a două laboratoare de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a adus în discuţie rolul esențial al școlii în formarea studenților

Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a inaugurat marți, 28 noiembrie, două laboratoare dotate cu tehnologii de ultimă oră, modernizate într-un parteneriat public-privat între companiile Continental Automotive Iași,Tech-Con și Politehnica ieșeană.

inaugurarea-a-doua-laboratoare-de-la-facultatea-de-automatica-si-calculatoare-a-adus-in-discutie-rolul-esential-al-scolii-in-formarea-studentilor

Ceremonia de inaugurare a fost precedată de o conferință de presă la care au fost invitați Marian Petrescu, directorul Continental Iași, Cătălin Dosoftei, director general al Tech-Con, ca reprezentanți ai companiilor care au colaborat cu universitatea în realizarea laboratoarelor. Alături de aceștia s-a aflat Mihai Chirica, primarul Iașului, prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale de la TUIASI, prof. univ. dr. ing. Vasile Manta, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, și Dan Zaharia, senior consultant la compania Extind Management.

Decanul Facultății de Automatică și Calculatoare (AC) a declarat că în orașele din țară în care IT-ul s-a dezvoltat puternic a existat sprijin de la administrație locală, nu neapărat în formă financiară, ci prin diverse măsuri de facilitare a dezvoltării industriei. „AC-ul din Iași a fost foarte sus, îmi amintesc că, recent, când am sărbătorit 25 de ani de la primele cursuri de calculatoare, a vorbit despre noi și ne-a felicitat vicepreședintele de la Microsoft, care ne-a recomandat să rămânem la același nivel, dar şi ca studenții noștri să aibă în continuare cunoștințe de matematică, fizică, informatică. Este clar că am simțit o apartenență la o anumită castă, ce ne-a făcut să fim mândri și să simțim că trebuie să ne menținem. De aceea și inaugurarea de astăzi este un pas important în relațiile cu companiile, cred că am trecut la un alt plan și au înțeles că trebuie să ne sprijine”, a declarat prof. univ. dr. ing. Vasile Manta.

Primarul Iașului a precizat la rândul său că sectorul IT a produs o stare de revigorare a întregului oraș, nu doar a specializărilor din învățământul universitar, și a insistat ca Primăria să devină un „factor activ” care să lege companiile care vin să-și dezvolte o bază în Iași cu autoritățile locale și universitățile ieșene. „Mai sunt multe de făcut, mai avem încă de rupt câteva bariere motivate și de tradiții care trebuie acum schimbate cu altă perspectivă de viitor. Noi vrem să facem din Iași un centru de dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale și al ciberneticii. Am pornit pe acest drum de la analiza pe care am făcut-o cu profesioniști în domeniu, care spun că inteligența artificială sau robotica reprezintă următorul pas”, a declarat Mihai Chirica. El a recomandat apoi atât reprezentanților TUIASI, cât și celor ai companiilor prezente, să provoace atenția primăriei pentru ca să intervină în susținerea proiectelor importante pentru dezvoltarea orașului. „Mă gândeam că, după ce Continental se va muta în noul sediu, daca nu va mai dori să funcționeze la centrul tehnologic pe care îl gestionăm, putem să folosim spațiul de pregătire pentru studenții de la AC. Vorbim de 4.000 de metri pătrați construiți care pot deveni săli de curs, laboratoare”, a mai spus primarul Iașului. Acesta a oferit o diplomă de excelență Facultății de Automatică și Calculatoare, pentru deschiderea pe care o are față de acest domeniu de activitate, și câte o diplomă de excelență pentru Continental și Tech-Con pentru implicarea în acest parteneriat cu TUIASI.

„Trebuie să fim un centru de iradiere al ideilor”

În discursul său, prof. univ. dr. Daniel Condurache, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale al TUIASI, a subliniat că Facultatea de Automatică și Calculatoare este facultatea de elită a Politehnicii ieșene. Dar a atras și atenția asupra faptului că aceasta este supusă unei presiuni foarte mari, adusă atât de schimbările de paradigmă din tehnologie, cât și de importanța adaptării la societatea existentă dincolo de pereții școlii. „Suntem într-o perioadă de dezvoltare a omenirii absolut unică. Pentru acest tip de revoluție tehnologică care s-a întâmplat într-un timp extrem de scurt nu mai există precedent în istoria științei, iar această schimbare de paradigmă presupune niște procese de adaptare. Școala își pune două tipuri de întrebări – ce trebuie să fim noi? Un producător de educație și formare sau trebuie să fim altceva? Și aici tradiția cere să gândim astfel. Să fim un centru de iradiere a ideilor, a noilor provocări pe care tipul acesta de revoluție la care asistăm îl cere. Iar aceasta nu este o poziționare foarte ușor de făcut”, a declarat prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.

Prorectorul a pus accentul pe faptul că în știință „nu există drum scurt”, deși există mai multe persoane ce caută ca, popularizând știința, să minimizeze munca existentă în domeniul IT. „Sunt zone ale științei în care trebuie să parcurgi tot drumul”, a spus prorectorul, subliniind că Politehnica din Iași a ajuns acum în această situație: de a se raporta la dezvoltarea exponențială, foarte rapidă, a tehnologiilor din jur. Din acest motiv, explică acesta, facultatea a încercat mereu să lucreze cu studenți peste medie, păstrând mereu examenul de admitere, și să țină legătura cu oamenii care fac și aplică tehnologiile. „Dotarea laboratoarelor face parte din această încercare de adaptare a școlii în realitatea imediată. E un moment fericit astăzi, este una dintre zilele bune ale școlii în situația în care noi suferim, de fapt, de o boală cronică care este subfinanțarea învățământului superior și a cercetării din România. Tipul acesta de legătură simbiotică cu cei care aplică și fac tehnologiile este una dintre bărcile de salvare ale școlii. Nu este însă singura. Vaporul mare care ne poate duce în locul pe care-l merităm este o atenție importantă din partea guvernanților pentru educație în general și mai apoi pentru școala superioară în special”, a conchis prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.  

Studenții, îndemnați de companii să termine studiile

Marian Petrescu, directorul Continental Iaşi, a pus accentul pe importanța păstrării unei relații deschise între mediul de afaceri și Universitatea Tehnică. El a precizat că începând cu acest an, compania pe care o reprezintă începe să ofere burse doctorale pentru acei doctoranzi care doresc să rămână, ulterior, să predea la Politehnica ieșeană, și că vor încerca să-i îndrume pe studenți încă din ciclul de master să meargă către zona de cercetare și, mai apoi, către o carieră academică. „Fără partea de învățământ și educație nu putem face nimic. Uitându-mă ce se întâmplă în momentul de față în special la TUIASI, observ nivelul de maturitate şi senioritate la care a ajuns corpul profesoral şi care necesită, într-un timp cât mai scurt, noi colegi care să vină din spate și să preia. Este păcat să nu beneficiem de experiența cadrelor didactice care există în momentul de față în facultate și în întreaga universitate. Ca urmare, pot arunca o provocare și către alte companii, să se implice în a asigura burse pentru doctoranzii și asistenții care vor să rămână în facultăți să predea”, a declarat Marian Petrescu.

El s-a adresat și direct studenților, îndemnându-i pe aceștia să reziste tentațiilor unor câștiguri imediate obținute la angajarea din timpul facultății și să se lupte să își ducă la bun sfârșit studiile, pentru a-și putea construi o carieră, nu doar pentru a obține venituri. „Prin deschiderea acestui laborator dorim să transmitem un mesaj către studenți – nu vă mai angajați din timpul anilor universitari! Este foarte important să terminați facultatea, să acumulați bagajele necesare din timpul facultății, astfel încât după aceea să vă bucurați și de partea de a fi angajat. Este foarte important să acumulați informațiile necesare, fiindcă fără baza respectivă este mult mai greu după aceea să puteți avea pe ce construi. Baza pe care v-o creează facultatea, respectiv cadrele didactice, este exact ca temelia unei case. Dacă o construiți cum trebuie, puteți construi pe ea, dacă nu, toată construcția se ruinează în câțiva ani”, a completat directorul Continental Iași.

Și colegul său, Cătălin Dosoftei, director general al Tech-Con și cadru didactic al Facultății de Automatică și Calculatoare, a îndemnat studenții să nu ignore beneficiile pe care le oferă studiile universitare înaintea angajării. El a explicat și importanța modernizării acestor laboratoare și prin prisma faptului că studenților le este greu să înțeleagă principiile ingineriei în automatică fără a folosi o tehnică adaptată nevoilor prezentului. „Există o distanță între dotarea universităților și industrie, care sper că nu va deveni o prăpastie. Este foarte greu ca studenții să înțeleagă principiile și să lucreze pe niște standuri didactice la nivelul anilor ’70 – ’80. Se vede totuși că universități mai dinspre Vest au reușit printr-un parteneriat public-privat ceea ce facem și noi astăzi (n.red. marți, 28 noiembrie): să micșoreze această distanță. Companiile multinaționale au un sistem intern de educare a angajaților, dar este bine să aducem acel sistem aici, în interiorul facultății, fiindcă aici e laboratorul unde cresc viitoarele cadre didactice și inginerii”, a declarat Cătălin Dosoftei.

La laboratorul modernizat de compania pe care o reprezintă acesta s-a lucrat aproximativ cinci luni și, chiar dacă a pornit de la un anumit concept, acesta a fost modificat pe parcurs după consultarea cu profesorii facultății, pentru a-l face să fie adaptat la nevoile studenților. „Studenții sunt principalii beneficiari, nu facultatea, nu universitatea și nici firmele care au investit în aceste laboratoare. Totul este pentru ei, studenții. Am adus platforme de dezvoltare cu echipamente actuale, pentru ca ei să înțeleagă anumite principii și să se creeze astfel un impuls în rândul studenților”, a completat directorul general al Tech-Con.

La rândul său, Dan Zaharia, senior consulting al Extind Management, a scos în evidență importanța acestei conexiuni care se formează între mediul de afaceri și universități, în contextul în care companiile vin în sprijinul componentei academice, ca să fie justificate în a cere, ulterior, absolvenți bine pregătiți. „Este un standard înalt, foarte concret, pe care companiile puternice din orașul acesta trebuie să-l urmeze și trebuie să știe că nu pot rămâne nepăsătoare sau doar superficiale în legătură cu mediul universitar. Este nevoie să avem o doză de pragmatism care este extrem de importantă”, a spus Dan Zaharia.

Cele două laboratoare vor deservi studenților Departamentului de Automatică și Informatică; cel modernizat de Continental Automotive se va numi „Cercul studențesc «Learn and practice Automation»”, în timp ce laboratorul modernizat de Tech-Con va fi „Hydraulic, Pneumatic & Industrial Automation”.

Mai jos puteți regăsi fotografii din cele două laboratoare.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.