loader image

O mașină controlată prin telefon, creată de studenții TUIASI pentru persoanele cu dizabilități, va fi prezentată la o conferință internațională

Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va organiza cea de-a VIII-a ediție a Conferinței internaționale în Concepte Avansate de Inginerie Mecanică ACME (Advanced Concepts in Mechanical Engineering) în perioada 7 – 8 iunie, la Iași.

Cunoscută ca fiind una dintre cele mai importante conferințe de inginerie mecanică din țară, anul acesta, în cadrul ACME va avea loc joi, ora 12.00, în fața Corpului T, Rectoratul TUIASI, și lansarea în România a unui proiect coordonat de Ion Ababei și Adrian Vlas, studenți ai Facultății de Mecanică, AVAI Movement. În urmă cu mai bine de doi ani, cei doi studenți au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a construi un prototip de mașină care va putea fi condusă de persoanele cu dizabilități, având un sistem unic de acces lateral, pe ușa șoferului, folosind o platformă hidraulică. Tinerii au legat integral funcționarea mașinii de telefonul mobil, printr-o aplicație care controlează mai multe aspecte – permite pornirea și oprirea motorului, încuierea și descuierea mașinii, monitorizarea GPS de la orice distanță, dirijarea platformei de acces în autovehicul, dar și funcții mai simple, precum activarea alarmei antifurt.

Întreg proiectul a fost pornit pentru a-l ajuta pe Alexandru, un tânăr din orașul Hâncești, din Republica Moldova, imobilizat în scaun cu rotile, să poată conduce o mașină cu care să ajungă mult mai ușor la destinațiile sale. În cadrul conferinței ACME, cei doi studenți vor prezenta raportul cheltuielilor și vor împărtăși rezultatul efortului lor cu toți sponsorii sau susținătorii de-a lungul timpului al proiectului.

Conferința însă nu se va deschide cu lansarea proiectului celor doi studenți, ci cu o sesiune plenară la care sunt invitați profesori reputați din Franța, Portugalia sau Republica Moldova. „Conferința organizată de Facultatea de Mecanică este una deosebit de importantă, se organizează din doi în doi ani, avem de fiecare dată lucrări prezentate de colegi din universități de prestigiu din Europa, precum INSA Lyon sau Institutul Superior Tehnic din Lisabona. Cele 142 de lucrări ce vor fi prezentate anul acesta în cadrul conferinței vor fi publicate într-un volum cotat ISI, la editura Springer”, a declarat prof. univ. dr. ing. Gelu Ianuș, decanul Facultății de Mecanică de la TUIASI.

Mai există doar câteva conferințe cu profil similar, de inginerie mecanică, în țară, în timp ce ACME este organizată din 2004.

Mai jos puteți regăsi programul integral din cele două zile ale manifestării științifice.

Joi, 7 iunie 2018

Loc de desfășurare: Sala de Conferințe a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, parter, corp T – Rectorat

 • 09.00 – 10.00 Înregistrarea participanților
 • 10.00 – 10.30 Deschiderea Conferinței
 • 10.30 – 12.00 Sesiunea în plen
 • 12.00 – 12.30 Lansare şi prototip proiect AVAI
 • 12.00 – 14.00 Pauza de prânz

Loc de desfășurare: Facultatea de Mecanică – Corp Decanat, Corp OMM, Corp UTTex

 • 14.00 – 16.00 Prezentări pe secțiuni
 • 16.00 – 16.30 Pauză de cafea
 • 16.30 – 18.00 Prezentări pe secțiuni
 • 19.00 – 00.00 Conference Gala Dinner (Palas Conference Center)

Vineri, 8 iunie 2018

Loc de desfășurare: Facultatea de Mecanică – Corp Decanat, Corp OMM, Corp UTTex

 • 09.00 – 10.30 Prezentări pe secțiuni
 • 10.30 – 11.00 Pauză de cafea
 • 11.00 – 12.30 Prezentări pe secțiuni
 • 12.30 – 12.45 Închiderea conferinței
 • 12.45 – 14.30 Prânz
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.