loader image

Orteze textile, colanți cu zone modulare de protecție și jambiere de protecție și confort sporit, dezvoltate de cercetătorii TUIASI în cadrul unui program internațional

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, în parteneriat cu INNOVATEXT Co. (coordonatorul proiectului), GlovitaGloves Co., BME Laboratory of Acoustics and Studio Technology din Ungaria și SC Magnum SX srl (Coordonatorul proiectului pentru România), SC ENERGY TEX TECHNOLOGY srl din România, a implementat în perioada 2017 – 2020 proiectul ProTexSafe – Functional Textiles for Vibration, Protection, Safety and Well-being, finanțat de UEFISCD – prin Programul PN III – Cooperare europeană și internațională- proiecte EUREKA Tradiționale.

Obiectivele programului:

Scopul proiectului a constat în dezvoltarea de produse textile noi (prototipuri) pentru protecție, siguranță și menținerea stării de sănătate. Produsele dezvoltate au fost optimizate în conformitate cu cerințele specifice, pentru a permite desfășurarea cu succes a activităților specifice, în timp ce se maximizează protecția și se elimină sau se reduc riscurile de accidentare.

Echipa de proiect a lucrat în parteneriat pe parcursul a trei ani pentru realizarea celor 6 etape ale Proiectului ProTexSafe și a urmărit cu atenţie îndeplinirea următoarelor obiective: creearea de structuri/materiale textile rezultate din combinarea de fire textile filate și filamentare multifuncționale cu fire elastomere, prin implementarea de noi tehnici de tricotare; Dezvoltarea de noi generații de produse/articole textile tehnice funcționale, flexibile, confortabile, reproductibile și competitive în relația calitate-preț, destinate menținerii stării de sănătate și reducerii riscului de accidente la locul de muncă sau pentru timp liber și sport, cu diferite destinații finale (îmbrăcăminte, dispozitive medicale textile, accesorii etc.); Dezvoltarea de noi tehnologii de fabricație și noi concepte de design de produs, în funcție de cerințele specifice; Evaluarea performanțelor funcționale și de confort a noilor produse; Dezvoltarea activității de C&D și a colaborărilor viitoare ale membrilor consorțiului.

Rezultatele finale ale proiectului, pentru partenerii din România, constau în realizarea de modele prototip ale unor produse textile și documentații tehnice, necesare pentru pregătirea fabricației.

Noile produse sunt bazate pe soluții tehnice și concepții de design industrial noi, și pe utilizarea de combinaţii de materii prime multifuncționale în cadrul aceluiaşi produs.

Rezultatele concrete ale modelelor prototip constau în:

  • Orteză textila de membru superior, destinată persoanelor la care activitatea profesională presupune sprijinirea prelungită pe antebraț sau sunt supuse unor activități repetitive pe termen lung, precum lucrul la calculator, activitate care afectează nervii ulnar şi median.
  • Colanți cu zone modulare de protecție și confort sporit (pentru activități sportive și timp liber, cu risc crescut la accidente de membru inferior).
  • Șosete/ciorapi/jambiere de protecție și confort sporit (pentru activități sportive și timp liber cu risc crescut la accidente de membru inferior).

Echipa de proiect a Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iași, Facultatea de Design Industrial şi Managementul Afacerilor, coordonată de prof. univ. dr. ing. Antonela Curteza, împreună cu partenerii din proiect, s-a concentrat pe dezvoltarea de produse tricotate pentru asigurarea și menținerea sănătății purtătorului, prevenirea unor boli profesionale și asigurarea protecției în caz de accidente cauzate de particularitățile unor activități de timp liber și sport.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.