loader image

150 de specialiști din 19 țări dezbat la Iași viitorul ingineriei electrice

Joi, 18 octombrie 2018, au început lucrările celei de-a X-a ediții a Conferinței Internaționale „Electrical and Power Engineering”, organizată de către Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată (FIEEIA) de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUASI).

Ceremonia de deschidere a avut loc la Palatul Culturii, în Sala Henri Coandă, de la ora 09.00, la aceasta participând peste 150 de persoane, membri înscriși ai conferinței, organizatori, reprezentanți ai sponsorilor, cât și ai conducerii TUIASI.

„Este o ediție aniversară care, iată, se desfășoară în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri. În semn de respect pentru cei care acum 100 de ani au pus bazele statului român, această ceremonie se va desfășura în limba română. Aș vrea să vă mulțumesc tuturor că sunteți alături de noi, avem reprezentanți din toate centrele mari universitare ale României și din 19 alte țări. Facultatea noastră este o facultate centenară; este, de altfel, prima de inginerie electrică din România, una care dă valoare și în același timp este pusă în valoare în cadrul unei universități de elită”, a declarat prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, decanul FIEEIA, unul dintre organizatorii principali ai conferinței, alături de prof. univ. dr. ing. Alexandru Sălceanu.

În cuvântul său din cadrul ceremoniei de deschidere, rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, i-a felicitat pe organizatorii evenimentului și a punctat faptul că manifestarea, care a ajuns la cea de-a zecea ediție, va fi o nouă reușită pentru învățământul de inginerie electrică și energetică din România și din Iași. Rectorul a mai precizat și faptul că această ediție aniversară a conferinței se suprapune peste cele două sărbători din această toamnă importante pentru țară, dar și pentru Universitatea Tehnică: celebrarea Centenarului României întregite cât și a 205 ani de când Gheorghe Asachi a înființat prima clasă de ingineri în limba română.

„Trebuie să recunosc cu mare bucurie și onoare că prima școală a Universității Tehnice a fost Școala de electricitate, ceea ce este un lucru cu totul deosebit. Am avut, de fapt, două prime școli din România – de electricitate și de chimie industrială, însă școala noastră nu a fost prima politehnică înființată în România. Organizator al acestei conferințe este una dintre cele mai reprezentative facultăți ale universității. Tradiția în Inginerie electrică și energetică își spune cuvântul astăzi, când IEEIA este una dintre cele mai căutate facultăți și are, dacă nu mă înșel, cel mai mare număr de studenți și contribuție importantă la rezultatele științifice ale universității”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. În încheierea discursului său, el a precizat că există toate premisele ca această conferință să fie o reușită și să întregească sărbătoarea universității din acest an.

Cum conferința este sponsorizată în fiecare an de IEEE, decanul FIEEIA l-a invitat pe scenă și pe prof. univ. dr. ing. Mircea Eremia, președintele IEEE România, să ia cuvântul în ceremonia de deschidere. Acesta s-a declarat un admirator al Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată. „De-a lungul timpului am avut multe colaborări cu profesorii acestei facultăți, am participat la mai multe teze de doctorat, am fost onorat, și aș vrea să subliniez asta, cu câțiva ani în urmă, de a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Tehnice din Iași. Vreau să mulțumesc încă o dată corpului didactic pentru această onoare și să le transmit că mă întorc mereu cu multă plăcere în Iașul primitor”, a spus prof. univ. dr. ing. Mircea Eremia în începutul discursului său.

Cea de-a zecea ediție a Conferinței Internaționale „Electrical and Power Engineering” se desfășura în perioada 18-19 octombrie la Iași, cu participarea a peste 150 de specialiști din 19 țări aflate în Europa, Asia sau Africa de Nord.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.