loader image

40 de lucruri pe care nu le știai despre Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Știai că Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) este considerată printre cele mai frumoase din lume? Sau că în campusul „Tudor Vladimirescu” se află cea mai mare bază sportivă din oraș, iar în cantina de aici studenții și personalul universității pot lua o masă completă cu mai puțin de 10 lei? Cu siguranță sunt multe lucruri pe care nu le-ai aflat încă despre TUIAȘI, însă poți descoperi măcar o parte urmărind lista de mai jos.

Știați că…?

 1. Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi este considerata printre cele mai frumoase din lume.
 2. Un grup de cercetători de la Facultatea de Automatică și Calculatoare lucrează la un sistem (ochelari și vestă)care îi va ajuta pe nevăzători să se poată orienta neasistați în mediul înconjurător.
 3. Studenții TUIAȘI pot efectua stagii de practică plătită în cadrul prorectoratelor universității.
 4. În cadrul Facultății de Construcții și Instalații se găsește un Pendul Foucault.
 5. „Tudor Vladimirescu” este unul dintre cele mai mari campusuri studențești din țară și găzduiește anual 8.000 de studenți.
 6. Facultatea de Textile-Pielărie și Management Industrial a fost singura organizație din România care a participat la Expoziția de Textile și Mașinării Textile de la Milano din 2015, cel mai mare târg în domeniu.
 7. Peste 75% din absolvenții TUIAȘI se angajează în domeniu după terminarea studiilor.
 8. În fiecare an, de Crăciun, pe holurile Facultății de Arhitectură apare câte un brad realizat de către studenții facultății din diverse materiale și obiecte geometrice.
 9. TUIAȘI a contribuit la ridicarea Complexului Palas din Iași.
 10. Un grup de cercetători de la Facultatea de Automatică și Calculatoare dezvoltă un terapeut virtual pentru recuperarea neuromotorie a pacienților care au suferit un accident grav.
 11. TUIAȘI este universitatea cu cea mai veche tradiție în inginerie din țară.
 12. Cea mai mare Expoziție anuală de Invenții și Proiecte Inovative din Estul Europei – EuroInvent – are nucleul la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor.
 13. La TUIAȘI poți participa anual la cursuri gratuite de limba engleză prin programul BREDEX.
 14. Anul trecut, 24 de studenți de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial au fost la o vizită de studiu la trei mari companii din Bari, Italia.
 15. În urma acțiunilor anuale de ecologizare, studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași realizează case și mașini din PET-urile strânse.
 16. Studenții de la Facultatea de Mecanică au realizat primul roadster românesc și au readus la viață vechiul ARO într-o mașină de teren modernă.
 17. T17 din „Tudor” este printre căminele cu cea mai mare capacitate din sud-estul Europei (1096 de locuri).
 18. În dotarea Facultatății de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului se află un Laser scaner terestru, static și mobil, ce poate măsura cu precizie ridicată mii de puncte pe secundă până la o distanță de doi kilometri, dar și dronă cu cameră foto-video și multispectrală pentru diverse aplicații.
 19. La cantina TUIAȘI poți lua un prânz complet cu mai puțin de 10 lei.
 20. La Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor sunt realizați roboți-hexapod cu materiale metalice inteligentecu memoria formei.
 21. Studenții TUIAȘI pot petrece vacanțe de vară în destinații turistice românești și europene.
 22. La Facultatea de Construcții și Instalații există singura platformă seismică din România, cu o capacitate de 16 tone, unde se fac încercări experimentale pe modele de clădiri la acţiunea cutremurelor.
 23. TUIAȘI are cea mai mare bază sportivă din Iași.
 24. În cadrul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului funcționează singurul laborator universitar care oferă servicii complete de monitorizare și control a poluării mediului – LACMED.
 25. La Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată există din 2015 primul laborator din țară care dispune de un model fizic de sistem energetic.
 26. TUIAȘI se află pe locul al doilea în topul universităţilor româneşti de profil tehnic din România și pe locul al șaselea în topul general al universităţilor din România.
 27. La Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului se află un laborator de optimizare a biogazului pentru utilizarea energetică, unicat în Europa.
 28. Studenții TUIAȘI pot pleca să studieze în programe internaționale în 45 de țări din întreaga lume.
 29. Peste 600 de elevi și profesori pasionați de chimie participă anual la Concursul „Cristofor Simionescu”, organizat de Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului.
 30. Facultatea de Mecanică are o sală anecoidă (lipsită de ecou) pentru cercetări științifice, care anulează toate zgomotele.
 31. Noul director al Continental Iași este absolvent al Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată de la TUIAȘI.
 32. TUIAȘI este prima universitate din țară la productivitate științifică pe cadru didactic.
 33. Studenții Facultății de Textile-Pielărie și Management Industrial s-au remarcat în ultimii ani prin premii și calificări la concursurile YKK, lider mondial în producția de accesorii pentru confecții.
 34. La TUIAȘI, profesorii și studenții depun în mod constant cereri de brevet de invenție.
 35. Studenții de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației fac practică inclusiv în studiourile TVR București, unde realizează emisiuni, reportaje și interviuri și prelucrează imagini și sunet cu echipamentele de acolo.
 36. Sunt 13 organizații studențești la nivelul universității, fiecare cu propria personalitate și cu proiecte originale și distractive.
 37. Studenții de la Facultatea de Arhitectură vor redesena Campusul „Tudor Vladimirescu”, spațiile verzi și totemurile care anunță căminele.
 38. La Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial se țin cursuri de aerodinamica şi proiectarea turbinelor eoliene şi este în curs de realizare un tunel aerodinamic destinat încercării experimentale a turbinelor eoliene.
 39. TUIAȘI are 23 de centre de cercetare științifică.
 40. Ca absolvent al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, ai șansa să te angajezi la firme precum Orange, Vodafone, Fujitsu sau Continental.
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.