loader image

Aurul la Salonul de Inventică de la Macao, luat de un profesor din Iaşi

O casă-evantai, invenţia profesorului dr. Alexandru Stănilă, de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi, a fost premiată cu aur la Salonul de Inventică de la Macao, din China, de anul acesta. Este vorba despre o locuinţă cu pereţi extensibili, care pot fi montaţi în mai puţin de o oră.

Casa a fost proiectată ca locuinţă pentru sinistraţi şi are tot confortul: bucătărie, baie, living şi, în funcţie de dimensiune, două, trei sau patru dormitoare. Casa este independentă energetic pentru că are montate panouri fotovoltaice, beneficiază şi de apă, având mascat un rezervor. Un avantaj al casei-evantai este şi preţul accesibil: 300 de euro pentru un metru pătrat.

Casa extensibilă nu este singura invenţie a profesorului apreciată peste hotare. În ultimii doi ani, tot la Salonul de Inventică de la Macao, el a primit medalia aur pentru casa anti-cutremur şi pentru casa pe structură de lemn, care poate fi montată în 24 de ore.

Sursa: Ziarul de Iași

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.