loader image

Decanul Facultății de Inginerie Chimică, reprezentantul României în comitetul științific al CERN

Prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a fost numit unul dintre cei trei reprezentanți ai României în European Committee for Future Accelerators.

Acesta este un comitet științific al cunoscutului CERN – Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cel mai mare institut din lume care studiază fizica particulelor și care operează cel mai mare accelerator de particule de pe planetă: The Large Hadron Collider.

Prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc

Fondat în 1954, CERN are acum 22 de state membre, iar comitetul în care a fost numit prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc are 66 de membri, câte trei din partea fiecărui stat membru. Decanul este singurul reprezentant al mediului universitar, ceilalți doi reprezentanți ai României fiind cercetători de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

„Este un comitet științific al CERN-ului care monitorizează și coordonează activitatea de cercetare a Institutului. Comitetul are rolul de a reprezenta o interfață între cercetarea din țara respectivă și laboratorul cu acceleratorul de particule de la Geneva. Comitetul trebuie să fie la curent cu domenii principale de cercetare din lume pentru a stabili direcțiile viitoare de cercetare ale institutului de la CERN.

Se păstrează legătura cu sistemele de cercetare din fiecare țară în parte; sunt câteva întâlniri pe an în care se prezintă cele mai noi direcții de cercetare din lume – fiind informat de acestea, încerci să vezi dacă nu poți deschide colaborări între institute din România și cel de la Geneva, poți sugera anumite direcții de dezvoltare.

prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc

Prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai reputați cercetători români în domeniul chimiei macromoleculare, având peste 150 de articole ISI publicate în reviste de specialitate. Acesta predă la Universitatea Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași din 2001, desfășurându-și activitatea în cadrul Departamentului de Polimeri naturali și sintetici al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului de la TUIASI.

Mai multe informații despre European Committee for Future Accelerators sunt disponibile la adresa https://ecfa.web.cern.ch/.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.