loader image

Deschiderea noului an universitar la TUIASI, un îndemn la bucuria adusă de viața de student din partea tuturor invitaților

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a declarat deschis noul an universitar 2022 – 2023 pe 3 octombrie, într-o ceremonie specială, organizată în inima campusului, pe o scenă amplasată între căminele T9 – T11 ale instituției de învățământ superior. În ciuda vremii înnorate și a stropilor de ploaie, câteva sute de studenți au fost alături de profesorii universității, personalul administrativ și invitații din rândul altor instituții de învățământ superior din Iași, ai autorităților locale, și ai companiilor partenere Politehnicii.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, a urat bun venit bobocilor în viitoarea lor casă pentru următorii ani ai studenției și bun revenit studenților din anii mai mari și invitaților universității. Acesta a punctat, în discursul său, despre faptul că bucuria acestui an este cu atât mai mare cu cât începe în formatul încetățenit dintotdeauna, cu majoritatea activităților desfășurându-se față în față.

Anul acesta va fi și un an cu caracter festiv: Universitatea Tehnică va celebra 85 de ani de existență de la momentul înființării Institutului Politehnic Iași și 209 ani de când învățatul Gheorghe Asachi a ținut primele cursuri de inginerie în limba română din toate principatele care formau atunci, separat, România de astăzi.

„Auzim aproape zilnic, pe toate canalele media, că pentru ca România să se dezvolte, pentru ca România să îşi depăşească statutul de ţară preponderent consumatoare, este nevoie de absolvenți ai studiilor tehnice. Semnalele venite din partea companiilor justifică și întăresc aceste mesaje. Admiterea din acest an, în care au fost suplimentate locurile primite de la minister cu între 10 și 30%, fenomen inedit în ultimii destul de mulți ani, întăresc aceste mesaje. Probabil mai lipsește curajul politic de a recunoaște acest adevăr”

a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Acesta și-a continuat discursul vorbind despre importanța creației tehnice în evoluția omenirii, de la instrumentul de scris la tiparniță și de la simpla locuință la dezvoltarea unui oraș. Rectorul a vorbit despre simbioza dintre arhitectură și inginerie, pe care a numit-o cea mai reușită simbioză dintre inginerie și artă. Studenților le-a transmis să aibă curajul de a folosi ceea ce au învățat în facultate pentru a putea schimba lumea.

„Abilitățile practice, combinate cu creativitatea, spiritul inovativ și antreprenorial ale absolvenților noștri reprezintă garanția că în orice rucsac al studenților noștri există bagheta magică care poate schimba sau salva lumea. Căci știința ne ajută să înțelegem lumea, dar inginerul și arhitectul ne ajută să schimbăm lumea”,

a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Președintele Senatului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Iulian Ciocoiu, a vorbit de pe scena din campus despre oportunitatea din fiecare nou an de a evalua retrospectiv ce s-a întâmplat în anul precedent. Un moment zero atât pentru planuri noi, cât și pentru o analiză aprofundată a ceea ce s-a făcut până în prezent.

„Ca de fiecare dată începutul de anul universitar ne prilejuiește o evaluare retrospectivă din ciclul precedent, dar oferă în același timp și subiecte de meditație vizând transformările, provocările și obiectivele pe care orice instituție de învățământ modernă trebuie să le aibă în vedere. Învățătorul este o lumânare care arde inspirându-i pe alții, așa cum spunea Tudor Arghezi, în deplin acord cu Mihail Sadoveanu, care amintea cu duioșie de domnul Trandafir, primul său dascăl, ce avea un prisos de bunătate în el și ceva din curățenia unui apostol. Ambele citate accentuează cu claritate faptul că activitatea didactică este în primul rând o practică emoțională, nu doar una cognitivă sau pur intelectuală, ea trezește, însuflețește și reunește trăirile participanților de ambele părți ale catedrei”

a punctat prof. univ. dr. ing. Iulian Ciocoiu

Pe scenă au urcat, pe rând, și reprezentanții studenților români și străini care studiază la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Ioan Ursache, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al TUIASI, le-a urat bun venit colegilor din anul I și i-a îndemnat ca, alături de studenții din anii mai mari, să nu uite scopul pentru care au venit la Politehnica ieșeană: pentru educație.

„Vă invit să nu uitați scopul pentru care ați devenit studenți, să învățați și iar să învățați pentru că doar conectându-vă la infinitul cunoașterii veți ști cu adevărat pe ce lume trăiți și unde vă potriviți mai bine în societate. Ne și distrăm, motiv pentru care vă invit să vă implicați în toate acțiunile desfășurate în campus de către ligile studențești care la noi în universitate chiar sunt vizibile, pentru că doar prin intermediul voluntariatului puteți să vă dezvoltați gratis, dar nu degeaba”

a punctat Ioan Ursache

Prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, a luat cuvântul la deschiderea noului an universitar la TUIASI în numele rectorilor universităților de stat din capitala Moldovei. Rectorul i-a îndemnat pe studenții să urmeze toate ciclurile de studiu pe care le pune la dispoziție instituția de învățământ superior și să se bucure cât pot de mult de studenție.

„Sunt deosebit de onorat să mă adresez dumneavoastră în numele rectorilor universităților de stat ieșene la acest eveniment emoționant de astăzi care marchează începerea unui nou an universitar. Universitatea pe care o reprezentați și cu care urbea noastră se mândrește ocupă un loc de top între universitățile de cercetare avansată din România, iar mesajul meu pentru tinerii care astăzi încep cea mai frumoasă călătorie a vieții, studenția, este acela de a încerca să descopere cât de minunat este locul în care au ajuns, câte oportunități le deschide pentru viață, pentru a crea imaginea completă a ceea ce educația și mai ales educația într-o școală de renume, poate face”

a subliniat prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a continuat în aceeași linie tema lansată de rectorul de la USV Iași, care le-a spus tinerilor să învețe să își prețuiască profesorii, dar să nu ignore și oportunitățile de cercetare și de angajare apoi în Iași. Primarul a punctat că luna octombrie este cea în care media de vârstă în Iași scade semnificativ, direct proporțional cu creșterea energiei și frumuseții orașului.

„Din fericire, în ultimii ani, asistăm la un reviriment al învățământului tehnic din Iași! Este un semn bun și pentru România, și pentru Iași! Faptul că se caută specialiști, faptul că se caută ingineri arată că industria, domeniile productive ale economiei contează tot mai mult. Viitorul înseamnă inovație! Iar la «Asachi» se construiește viitorul! Strategia de dezvoltare a Iașului pune accent pe inovare și creativitate, de aceea această mult așteptată înviorare a învățământului tehnic nu poate decât să ne bucure”

a spus Mihai Chirica

Conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil de relația cu studenții, le-a urat tuturor nou-veniților în universitate un an cât mai bun, să își găsească vocația și să pășească cu încredere în studenție, o etapă din viață pe care nu o vor uita cu ușurință. La finalul cuvântării a invitat-o pe scenă pe Nicoleta Grăjdeanu, director zonal retail la Banca Comercială Română, care le-a transmis tinerilor că are încredere că generațiile care vin doresc să pună umărul la schimbarea în bine a țării. Directorul BCR i-a premiat apoi, din partea băncii, pe cei mai buni studenți de la fiecare facultate în parte.

Înainte ca rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, să urce pe scenă pentru a declara deschis noul an universitar, pr. Florin Chirilă, preotul bisericii din campus, i-a îndemnat pe tinerii studenți să cultive în viața lor virtuți esențiale precum prietenia, iubirea sinceră, solidaritatea, recunoștința și patriotismul.

„Tinerii de astăzi au nevoie de o educație temeinică pentru viață care începe din familie și continuă în școală. Dragi tineri, alegeți-vă prieteni de bună calitate morală, cultivați în inimile voastre prietenia, ajutorul față de semeni și să aveți duhul înțelepciunii și al înțelegerii”

a spus preotul

Ziua de deschidere a noului an universitar a continuat cu un curs de autoapărare organizat de luptătorii SAS Iași, care au prezentat și tehnica și câinii cu care aceștia intervin în diferite misiuni. Piesa de teatru care urma să fie pusă în scenă de actorii Ateneului din Iași a fost întreruptă de ploaie, care a amânat și concertul programat seara.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.