loader image

Ediție specială a seriei de Conferințe științifice „Moștenirea lui Asachi”. Lecțiile de viață ale acad. Cristofor Simionescu

Cu ocazia ediției din 2020 a Zilelor Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, dedicată acad. Cristofor Simionescu, rector pentru 23 de ani și ctitor al Politehnicii moderne, va avea loc o ediție specială a seriei Conferințelor științifice „Moștenirea lui Asachi”.

Sursă foto: contemporanul.ro

Aceasta va fi susținută de către acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, fiul acad. Cristofor Simionescu și va purta numele „Cristofor Simionescu – Omul din savant”. În cadrul acesteia, vor fi prezentate detalii neștiute din viața și opera marelui om de știință și de cultură Cristofor Simionescu – începuturile la țară, școala, traiul modest, întâlnirile providențiale care i-au marcat întregul parcurs, responsabilitățile și marile riscuri asumate, presiunile, prietenii și delatorii, eterna luptă pentru școală, Iași și Moldova.

„Sunt onorat de propunerea Universității Tehnice «Gh. Asachi» referitoare la susținerea unei prelegeri despre omul Cristofor Simionescu. Mulți îi cunosc realizările, atât în cadrul Politehnicii ieșene, cât și la Academia Română și la Institutul de Chimie Macromoleculară «Petru Poni», dar puțini îi știu parcursul și extrem de puțini înțeleg riscurile, zbaterea și pericolele care l-au însoțit odată cu asumarea responsabilităților publice. Este, pentru mine, ocazia de a dezvălui celor interesați câteva dintre lecțiile de viață pe care mi și ni le-a lăsat Profesorul înainte de a pleca de lângă noi”

a declarat acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române

Prorector (1951 – 1953) și rector al instituției timp de 23 de ani (1953 – 1976), profesorul Cristofor Simionescu este considerat a fi ctitorul Politehnicii ieșene moderne. Prin viziunea, reputația, munca susținută și îndârjirea sa a fost gândit și construit primul campus universitar din România, complex care însuma clădirile facultăților, cantina universitară, zeci de cămine studențești, sălile de sport, etc. La inițiativa și prin strădania sa au fost aduse la Iași noi facultăți, catedre, specializări și cadre didactice atent selectate.

Zilele Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași au loc anul acesta în intervalul 16 – 20 noiembrie, programul complet al acestora putând fi găsit la următorul link. În contextul măsurilor sanitare impuse de pandemia COVID-19, conferința va avea loc online, iar invitațiile vor fi transmise pe email participanților.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.