loader image

Iaşii în carnaval, special pentru TUIAŞI

Evenimentele organizate cu prilejul Zilelor Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) s-au încheiat în mod festiv sîmbătă, 17 noiembrie, cu un Spectacol de Gală în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”.

Cu acest prilej, studenţii şi profesorii TUIAŞI au avut ocazia de a se delecta cu o porţie de umor moldovenesc urmărind vodevilul „Iaşii în carnaval”, în regia lui Alexandru Dabija, care s-a ţinut pentru ei şi pentru invitaţii lor cu uşile închise. Dar şi de a urmări, alături de publicul larg, cum pe clădirea Teatrului se proiectează cei 199 ani de istorie, de evenimente şi de realizări ale TUIAŞI.

Oaspeţii

Invitaţi special la spectacolul de teatru şi lumini au fost rectorii universităţilor de stat din Iaşi, prof. univ. dr. Vasile Işan de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” şi prof. univ. dr. Vasile Vîntu de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Din partea Universităţii de Arte „George Enescu” a fost prezentă conf. univ. dr. Magda Sficlea, preşedintele Senatului.

De la TUIAŞI au fost prezenţi rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Ion Giurma, prorectorii, preşedintele Senatului, prof. univ. dr. Anghel Stanciu, vicepreşedintele şi secretarul Senat, preşedinţi ai Comisiilor Senatului, decani, precum şi profesori seniori, profesori emeriţi şi premianţii de la cercetare, care au fost distinşi cu prilejul Senatului Festiv de joi, 25 noiembrie.  

La eveniment au mai luat parte conducerile celor 11 facultăţi ale Universităţii, inclusiv studenţi, membrii Senatului, inclusiv studenţii, şefii de ligi studenţeşti, şefii de cămine, membrii din administraţia universităţii şi facultăţii, dar şi reprezentaţi ai sindicatelor din facultăţi.

Piesa

iasii-in-carnaval-special-pentru-tuiasi

Spectacolul „Iaşii în carnaval”, care a fost jucat cu prilejul inaugurării Sălii Mari a Teatrului, după aproape şapte ani de renovări,  a reactualizat şi pentru cei de la Universitatea Tehnică atmosfera de Tîrg al Ieşilor din secolul al XIX-lea, cu fanfara şi fanfaronada lui, pe ritmuri aprige, vii, de bătute moldoveneşti. Piesa, scrisă de Vasile Alecsandri şi pusă în scenă de regizorul Alexandru Dabija şi scenograful Dragoş Buhagiar, a mustit de spirit caragialesc. A purtat, pe care de lemn decorate cu bucăţi colorate de cîrpă, tipologii umane şi personaje vii în costume colorate. Acestea s-au încurcat în iţele „amoriului” şi în „danţ”, sub privirile protipendadei care n-a rezistat pînă la finalul reprezentaţiei să nu coboare de la balcon să se prindă niţel în horă.

În atmosfera de carnaval, umorul cu grai moldovenesc, care a făcut giumbuşlucuri în dansul de măşti şi urături, a fost deliciul zumzetului studenţesc de la balcon şi a descreţit frunţile seniorilor, care au rîs cu poftă din lojele lor, de parcă de-abia ar fi aşteptat şi ei să se prindă în joc. Cînd la un vals, cînd la o polcă, cînd la o bătută moldovenească ori o Hava Nagila, fanfara de la Chetriş parcă îi atrăgea pe toţi universitarii să se ridice de la locurile lor să „dănţuiască” alături de postelnicul Tachi Lunătescu (interpretat de Doru Aftanasiu), coana Tarşiţa (jucată de Annemarie Chertic), sluga Safta (Puşa Darie), Alecu (Daniel Busuioc), marele iubitor de dame Leonil (Dumitru Năstruşnicu), modista Cati (Catinca Tudose) şi uncheşul lui Alecu, podgorean de Nicoreşti.

iasii-in-carnaval-special-pentru-tuiasi

Proiecţiile

La sfîrşit, numai bine i-au întîmpinat pe studenţi şi pe profesori luminile albastre care au proiectat TUIAŞI tocmai pe acoperişul Teatrului şi i-au derulat, pe cadre, istoria, realizările şi viaţa din campus, chiar în inima clădirii.  

Aplauzele din final ale spectatorilor nu au fost numai pentru actori, ci şi pentru cele aproape două secole de învăţămînt tehnic care au stat sub semnul CreativităţiiExcelenţei şi Inovării. Şi fiindcă pe vremea lui Gheorghe Asachi, patronul Universităţii, teatrul cult era la mare modă şi cinste, reprezentaţiile au recreat, simbolic, o punte între prestigiul trecutului şi forfota prezentului. 

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.