loader image

Interviu acordat în Spania de prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI: „Alianța INGENIUM este mai mult decât un proiect, este casa tuturor celor zece universități”

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a participat săptămâna trecută, alături de o delegație a instituției de învățământ superior din capitala Moldovei, la întâlnirea de constituire a INGENIUM. Din această „universitate europeană” fac parte, alături de TUIASI, alte nouă universități de prestigiu din Europa.

Întâlnirea a avut loc la sediul Universității din Oviedo, una dintre membrele consorțiului, în regiunea Asturis din Spania. Cu acest prilej, rectorul a oferit un interviu presei locale în care a explicat importanța consolidării unui astfel de parteneriat internațional între universitățile membre ale INGENIUM.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a explicat că beneficiile Iașului din acest parteneriat vor fi unele ridicate, TUIASI dorind să își crească numărul de studenți internaționali, cât și capacitatea de a realiza transfer tehnologic în rândul instituțiilor membre ale consorțiului. La rândul ei, universitatea ieșeană poate să ofere o bogată experiență în domeniul tehnic, având primele rădăcini din România în studiul ingeneriei. Împreună, toate instituțiile vor avea oportunitatea de a se dezvolta astfel încât să avanseze în clasamentele universitare internaționale.

Mai multe detalii puteți regăsi consultând interviul publicat, în limba spaniolă, de către cotidianul „La Nueva Espana”, disponibil în format PDF la linkul următor.

Alianța INGENIUM urmărește dezvoltarea unui Campus european care va opera ca o universitate cu 10 filiale, cu o singură ofertă academică pentru toate nivelurile de studii: licență, master și doctorat și un sistem unic de management al școlarității pe o platformă IT proprie.

În cadrul alianței se va lucra pentru implementarea sistemului de microcredențiale, prin care studenții, înmatriculați la una dintre universitățile membre ale alianței, vor putea să obțină un număr de credite la orice instituție INGENIUM prin absolvirea unui curs sau a unui modul de învățare. Ulterior, creditele le vor fi recunoscute și de universitatea la care sunt înmatriculați. Acest sistem de programe modulare este un țel pentru învățământul superior din Europa, nefiind încă implementat pe scară largă.

Vor funcționa programe de studii integrate (joint degrees, double/multiple degrees), vor fi experimentate unele metodologii de predare inovative, în spiritul tehnologiilor digitale, cu accentul pe experiența internațională, vizitele de studiu, cât și evenimentele educaționale informale, de tip școli de iarnă / vară pentru studenți.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.