preloder

Laborator de proiectare asistată în domeniul mecanicii, modernizat cu 30.000 de euro de compania ALTEN la Facultatea de Construcții de Mașini

Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a inaugurat un laborator de proiectare asistată – CATIA, modernizat integral de compania Alten Iași. Investiția a fost în valoare de circa 30.000 de euro, pe lângă modernizarea sălii fiind aduse și 18 monitoare și stații de lucru HP și un pachet software de 30 de licențe academice 3DEXPERIENCE CLOUD – UXXE-S-AC.

Deschiderea festivă a laboratorului a avut loc marți, 12 noiembrie 2019, de la ora 14.00, în clădirea catedrei de Mașini-Unelte și Scule, turnul albastru de lângă rectoratul universității. La aceasta au participat reprezentanți din partea universității, precum prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraș, decanul Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial (CMMI), dar și reprezentanți ai companiei ALTEN, delegația fiind condusă de Didier Marchet, director tehnic al Grupului Alten, responsabil cu activitățile din Europa, Delia Orhei, director operațional ALTEN Delivery Center Romania, Daniel Varlan, director tehnic Alten Delivery Center România, absolvent al Universității Tehnice, și Marius Cuzub, coordonator Mechanical Engineering Projects la filiala din România.

Decanul facultății a scos în evidență importanța unor astfel de softuri nu doar pentru a putea pregăti viitorii absolvenți sau pentru activitatea de cercetare, cât și pentru ca universitatea să continue să rămână relevantă ca actor în pregătirea tinerilor la cele mai înalte cerințe ale pieței muncii.

„Este vorba de unul dintre cele mai performante softuri, cu care se poate face proiectare și cu care lucrează firmele mari în domeniul automotive sau cel aeronautic. Este menit în primul rând pentru studenții de la licență, iar cu acest program putem realiza proiecte chiar și cu studenții de anul I. Dar abia în anii mai mari, al treilea sau al patrulea, trecem la proiectare asistată de calculator în domeniul mecanic. Este foarte util fiindcă la ora actuală pe piață este o cerere foarte mare de ingineri mecanici pregătiți pentru a utiliza diferite tipuri de softuri. Noi la ora actuală reușim să acoperim o parte din aceste softuri cu ajutorul companiei din domeniu”

a declarat prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraș, decanul CMMI

Reprezentanții companiei au vorbit în principal despre dificultatea de a găsi pe piața muncii ingineri bine pregătiți în proiectarea folosind programe de specialitate, în contextul în care aceștia vor să se dezvolte la nivelul Iașului și să își dubleze numărul de angajați. Pentru a realiza astfel de investiții în facultățile de profil din universitățile din România, reprezentanții ALTEN au realizat o analiză care a durat doi ani.

Delia Orhei, director operațional ALTEN Delivery Center Romania

„Vom sprijini colaborarea pe care am început-o în acest an cu facultatea pentru a oferi cât mai multe oportunități pentru viitorii noștri ingineri pe care îi așteptăm în cadrul companiei. Această necesitate a apărut după o analiză îndelungată pe care am făcut-o în ultimii doi ani; căutam ingineri cu anumite cunoștințe de proiectare, dar nu i-am găsit, și atunci am păstrat același model implementat și în colaborarea cu facultatea de profil din București. Încercăm să dezvoltăm cât mai mult competențele pe partea de CATIA, proiectare asistată pe calculator”

a menționat Delia Orhei

Prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector al universității, a reprezentat conducerea Politehnicii ieșene la eveniment și a menționat, în discursul său, faptul că legătura dintre universități și mediul economic nu este o vorbă fără sens sau o lozincă, ci un fapt care are consistență, consistență dată întocmai de astfel de parteneriate.

prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector al universității

„În universitatea noastră astfel de evenimente au devenit o obișnuință, un loc comun, cred că lunar se deschide câte un spațiu de învățământ sau cercetare cu sprijinul agenților economici. Suntem foarte bucuroși când observăm că ai noștri absolvenți ajung în poziții înalte în diverse firme și apoi întorc binele pe care noi l-am făcut către noii studenți, către instituție, astfel încât universitatea să țină pasul cu tot ceea ce înseamnă progresele din știință și tehnică. Este un lucru în urma căruia vor avea de câștigat în primul rând studenții”

a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin

După tăierea panglicii, a urmat o prezentare a tipului de cursuri pe care studenții le vor urma în laboratorul nou-inaugurat.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.