loader image

Medalii de aur și argint pentru studenții TUIASI la Olimpiada internațională de matematică organizată de Universitatea Ariel din Israel

Studenții Cristian Stelian Grecu și Ioan Stanciu de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au obținut o medalie de aur și una de argint la Olimpiada internațională de matematică „International Internet Mathematical Olympiad”, organizată de Ariel University din Israel.

Rezultatele competiției care a avut loc pe 16 mai au fost publicate la începutul acestei săptămâni, iar cei doi studenți ieșeni au fost printre cei mai buni în condițiile în care au participat 214 tineri de la 64 de universități din întreaga lume.

Olimpiada desfășurată de Ariel University din Israel este una cu un nivel foarte ridicat, candidații fiind nevoiți să rezolve zece probleme cu grad crescător de dificultate în cinci ore. Punctajul pentru aceste probleme nu este prestabilit – există un minim și un maxim la fiecare, acesta fiind stabilit prin împărțirea la numărul de studenți care reușesc să rezolve problema respectivă.

Prin urmare, explică lect. univ. dr. Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică și Informatică de la TUIASI, nu se pune accent doar pe rezolvarea a cât mai multor probleme, ci și pe rezolvarea unor probleme pe care alții nu au reușit să le deslușească.

„Competiția este una foarte puternică și în decursul timpului numărul de participanți a crescut foarte mult, avem 26 de universități foarte tari, în principal din Rusia, din Olanda, Marea Britanie, Ucraina – cu tradiție în pregătirea matematică, cu un învățământ performant. Rezultatul nostru de anul acesta este unul foarte bun având în vedere nivelul ridicat al competiției. Problemele sunt în general cu un grad de dificultate extraordinar de mare, mai ales ultimele. În septembrie va avea loc o gală în Israel, o competiție la care vor putea participa doar studenții premiați”

a precizat lect. univ. dr. Marcel Roman

Rezultatul vine în continuarea altor rezultate foarte bune obținute anul acesta de către echipa Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași: șase medalii la Olimpiada internațională de matematică pentru studenți SEEMOUS 2019, desfășurată în luna martie în Bulgaria, și locul I la Olimpiada națională de matematică pentru studenți „Traian Lalescu” desfășurată la Cluj-Napoca.

Studenții au fost pregătiți în cadrul Centrului de Pregătire de Performanță în Matematică (CPPM) de la TUIASI, sub îndrumarea profesorilor Ariadna Pletea, Marian Panțiruc, Radu Strugariu și Marcel Roman.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.