loader image

Ministrul Cercetării provine de la Universitatea Tehnică: prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc

Prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, unul dintre cercetătorii cei mai bine conectați la nivel internațional ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, a devenit ministru al Cercetării și Inovării după ce președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi, vineri, 26 octombrie, decretul de numire în funcție.

Cu peste 160 de articole științifice publicate în reviste de specialitate indexate în cele mai prestigioase baze de date internaționale, profesorului universitar doctor inginer Nicolae Hurduc i-au fost recunoscute meritele la nivel național, având funcții importante în comisiile de chimie din organizațiile specializate din țară, fiind reprezentantul României la prestigioasa instituție internațională – CERN, dar și la nivelul universității, unde a ocupat peste zece ani funcții de conducere și este în prezent decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”.

nicolae hurduc.jpg
Prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc

„A fost o alegere inspirată. O alegere bazată pe un CV științific consistent, pe cunoașterea în detaliu a problemelor cu care se confruntă cercetarea românească și, mai ales, pe cunoașterea potențialelor soluții. În plus, cei peste 10 ani în conducerea Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului «Cristofor Simionescu» au confirmat și întărit abilitățile manageriale ale domnului profesor Nicolae Hurduc. Un profil complet, astfel, al celui care va gestiona cercetarea din România și sunt convins că o va face cu încăpățânarea-i proprie că nu există nimic de netrecut pentru revitalizarea acestui domeniu. Sunt onorat că, prin nominalizarea domnului Profesor Nicolae Hurduc la această înaltă poziție, universității noastre îi este recunoscută valoarea resursei umane, excelența în cercetare și, deloc de neglijat, contribuția la dezvoltarea cercetării românești”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Profesorul Nicolae Hurduc a acordat un amplu interviu revistei „Opinia studențească”, în care a vorbit, din urmă cu încă șase luni de zile, despre prioritățile pe care ar trebui să le aibă România în domeniul cercetării și despre dificultățile întâmpinate de cercetarea din țară.

nicolae hurduc 2.jpg
Prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc

„În cercetare trebuie să finanțezi cercetarea. Noi, când am aderat la comunitatea europeană, ne-am asumat niște obligații: să direcționăm 6% din PIB pentru educație și 2% din PIB pentru cercetare. Sunt deja 18 ani de când am aderat și ne-am asumat lucrurile acestea, deși nu le-am respectat niciodată. Noi nu putem face cercetare cu apă de la robinet și cu pământ din curte, ca să zic că nu mă costă. Există domenii cum ar fi matematica, fizica teoretică, istoria, unde nu ai nevoie de produse chimice, de aparatură, dar nu poți face cercetare fără bani. Mulți dintre tineri nu pleacă din cauză că nivelul de pregătire nu e bun, pleacă că se gândesc ce vor face după aceea. Cei care sunt pasionați de partea de cercetare sau de cea didactică nu vor rămâne în România”, a spus prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc în interviul respectiv.

Interviul publicat de „Opinia studențească” îl puteți citi integral la acest link.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.