Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), Institutul Național de Inventică Iași și Departamentul de Sisteme Digitale de Producție din cadrul Facultății Construcții de Mașini și Management Industrial (CMMI) au deschis miercuri, 25 iunie, cea de-a 29-a ediție a Salonului Internațional de Invenții, INVENTICA 2025. Cu o tradiție de peste 40 de ani, evenimentul reunește în perioada 25-27 iunie, la Iași, o adevărată sărbătoare a creativității, cu peste 160 de înregistrări de brevete și cereri de brevete, până la proiecte de cercetare științifică și educaționale.

„Noi, aici la Iași, suntem recunoscuți, datorită înaintașilor noștri, ca fiind un leagăn al inventicii românești. Așa și este. Noi am încercat să abordăm această idee a creativității într-un mod holistic. La INVENTICA 2025, am adus și artiști, am adus artiști plastici și încercăm să extindem această abordare în așa fel încât inventica ieșeană să arate care sunt aceste valențe multiple ale acestei activități esențiale pentru evoluția societății și a omenirii”
a declarat Prorectorul TUIASI, Prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, președintele Salonului și al Conferinței Inventica 2025.
Recunoaștere și moștenire la Festivitatea de deschidere
Festivitatea de deschidere a avut loc miercuri, 25 iunie, în Aula CARMEN SYLVA a TUIASI. Un moment important a fost festivitatea de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași Prof.univ.dr.ing Marcel POPA și Prof.univ.dr.ing Dr. Mihai GAFIȚANU.

„Așteptam acest titlu și mi-l doream. Și ca să mă justific de ce îl doream: activitatea mea științifică, pedagogică, educațională de peste 50 de ani a primit în timp recunoaștere instituțională la nivel național și internațional. Dar îmi doream o recunoaștere de la concetățenii mei. Iată că a venit acest moment și mărturisesc că sunt recunoscător orașului Iași, pentru că aici am copilărit, aici mi-am început educația, am continuat-o și mi-am desăvârșit-o. Am încercat să promovez orașul Iași în toate peregrinările mele. Pașii m-au purtat pe toate continentele. Și conferințele au debutat cu o prezentare a țării și mai ales a orașului Iași. Și poate prin vocea mea s-a auzit prima dată de orașul Iași în America de Sud, Canada, Orientul îndepărtat, Africa de Nord. Ca urmare, numeroși prieteni și colaboratori au vizitat orașul Iași și au rămas încântați de ceea ce au găsit aici”
a mărturisit Prof. univ. dr. Marcel POPA.
Lansări de carte și evocări

Miercuri, 25 iunie, a fost lansată cartea „Istoria Televiziunii. Analecte 1843-1933”, autor Prof. univ. em. dr. fiz. Octavian-Ioan Baltag.
„Sunt urmele pașilor unui om care rămân. Cel puțin în zona de cercetare și de știință, tata a încercat să surprindă primele momente de la apariția televiziunii. Este o lucrare amplă. Mulțumesc TUIASI”
a declarat fiul Prof. univ. em. dr. fiz. Octavian-Ioan Baltag, av. Toni Cristian Baltag.
Emoționant a fost și momentul evocării Prof. univ. dr. ing. Vitalie Belousov, prezentat de Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen SEGHEDIN.
Cercetarea românească, vie în ciuda subfinanțării
„În ciuda faptului că nu este o finanțare foarte grozavă a cercetării, România are un statut onorabil în tot ceea ce privește ansamblul acesta al cercetării la nivel internațional, prin prezența universităților din România și în general a cercetătorilor în diversele clasamente. Iată că, în ciuda acestei finanțări nu foarte consistente, cercetarea în România este vie și o vedem la astfel de manifestări științifice, la astfel de ieșiri în spațiul public a cercetătorilor și inventatorilor. Astfel încât oamenii de pe stradă să poată să vadă cu ce se ocupă oamenii de știință, cu ce se ocupă cercetătorii-inventatorii. Cercetarea, inventica se bazează de multe ori pe pasiune, se bazează foarte mult pe credința într-o misiune pe care o are o instituție sau un individ”
a concluzionat Prorectorul TUIASI, Prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, președintele Salonului și al Conferinței Inventica 2025.
Programul INVENTICA 2025
În cadrul Salonului Inventica 2025, joi, 26 iunie, va avea loc Vernisajul expoziției de artă plastică – Niveluri de creativitate – Galeria de artă ALCHIMIA. Prezintă Prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Galeria de Artă Transdisciplinară de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, Iași. Tot joi, 26 iunie, începând cu ora 10.00, în Aula Carmen Sylva a TUIASI se va desfășura Conferința Internațională Inventica 2025. Evenimentul se va încheia vineri, 27 iunie cu Festivitatea de premiere a participanților la Salonul Inventica 2025.
TUIASI: Excelență în inovație și contribuție la dezvoltare
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) se distinge printr-o activitate de cercetare științifică remarcabilă, concretizată în numeroase brevete de invenție și inovații cu impact semnificativ. Cercetătorii TUIASI sunt activi într-o multitudine de domenii de excelență, de la ingineria materialelor avansate și inteligența artificială, până la robotică și energie regenerabilă. Contribuțiile lor la industrie sunt vizibile prin parteneriate strategice cu companii naționale și internaționale, care utilizează expertiza și soluțiile tehnologice dezvoltate în cadrul universității pentru a eficientiza procesele și a crea produse noi. Recunoașterile internaționale atestă calitatea și relevanța cercetării TUIASI, cu participări și premii la saloane de invenții de prestigiu și o prezență solidă în publicațiile științifice de top. Numărul în creștere al brevetelor obținute confirmă angajamentul constant al universității față de inovație și aplicabilitatea practică a rezultatelor cercetării sale.