loader image

Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a prezentat raportul cu privire la starea universității în unul dintre cei mai complicați ani din istoria recentă a Politehnicii ieșene

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a prezentat astăzi, vineri, 2 aprilie, de la ora 10.00, raportul cu privire la starea universității în anul 2020. Evenimentul a avut loc online, în cadrul unei ședințe festive a Senatului TUIASI, condusă de președintele forului academic, prof. univ. dr. ing. Iulian Ciocoiu.

Ședința a fost deschisă de către președintele Senatului, care l-a introdus pe rectorul TUIASI, menționând că acesta urmează să prezinte raportul cu privire la starea universității din anul care s-a încheiat, 2020.

În cuvântul său de introducere, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a mulțumit senatorilor universității și celor peste 100 de invitați care au participat la întâlnirea online că au acceptat să desfășoare ședința în acest mod. Rectorul a menționat însă că emoțiile sunt la fel de mari ca la o întâlnire față în față, o întâlnire „pe care mi-aș fi dorit cu adevărat să o facem, dar aceasta este situația actuală”.

„Este un an care ne-a schimbat foarte mult modul de comunicare, de abordare a promovării. Evident că și efectele comunicării s-au schimbat foarte mult și a fost un an în care am căutat soluții rapide să ne adaptăm acestui mers. În ciuda unui an aparte și nedorit de nimeni, rezultatele anului trecut nu au fost rele; va trebui să vedem cum vor fi cele de anul viitor, fiindcă în anul precedent am beneficiat și de inerția perioadei unde activitatea s-a desfășurat normal”

a explicat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Prezentarea sa a fost structurată pe activitățile și proiectele desfășurate de cele șase prorectorate ale universității: Activitatea didactică și asigurarea calității, Relații internaționale, Cercetare, dezvoltare și inovare, Managementul resurselor, Relația cu studenții, Informatizare și comunicații digitale.

Rectorul și-a exprimat dezamăgirea că, în contextul anului anterior nu s-a reușit introducerea de programe noi de studiu într-o limbă străină la licență și a declarat că acest lucru se simte în afluxul de studenți care ar dori să vină la TUIASI pe astfel de programe. Însă s-a declarat convins că în viitor va exista această dorință din partea facultăților.

Într-un grafic al evoluției numărului de candidați pe locuri de la buget ale celor 11 facultăți ale TUIASI, rectorul a evidențiat că în 2020 au fost cei mai mulți – 4.324. Această creștere se remarcă în contextul în care din 2017 a fost introdus sistemul unic de admitere la Politehnica ieșeană, cu un singur dosar și o singură taxă plătită pentru înscrierea la oricâte specializări de la facultățile universității.

„Anul trecut am avut un maxim în ceea ce privește numărul de studenți și sper că, după maximul de anul trecut, care a fost transmis ministerului, să primim mai multe locuri la studiile de licență. Noi am rămas după rezultatul din 2016 cu 2.359 de locuri la admiterea la buget și acest lucru s-a perpetuat în fiecare an. E adevărat că am mai primit locuri când am solicitat, dar e foarte bine dacă le-am primit de la început”

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Rectorul a mai precizat că pentru admiterea de anul acesta există o serie de necunoscute. Va fi prima admitere ce urmează unui an petrecut în mare parte online de elevii de liceu, inclusiv campania de promovare a ofertei educaționale a universității a fost adaptată restricțiilor impuse de pandemie mai riguros decât în anul precedent. Mai mult decât atât, rectorul a precizat că și rezultatele elevilor la simulările de până acum nu sunt încurajatoare în ceea ce privește notele obținute, dar a remarcat că este încă timpuriu pentru a ne putea pronunța.

„Un aspect important, care s-a reflectat și în finanțarea de anul trecut, este creșterea numărului de studenți pe locuri cu taxă – anul trecut am avut un număr record de studenți cu taxă la studiile de licență. De asemenea, același a fost și cazul la master, unde avem cel mai mare număr din ultimii cinci ani a studenților cu taxă. Se remarcă și o orientare puternică a studenților din Republica Moldova către universitatea noastră”

a spus prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

În anul universitar 2019 – 2020 au fost 724 de studenți din Republica Moldova înmatriculați la TUIASI, cinci din alte țări europene și 49 din țări din afara Uniunii Europene, altele decât Republica Moldova. Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a explicat că în prezent sunt purtate discuții pentru a crea legături și în zona comunităților de români din Ucraina, astfel încât tinerii care vor să studieze ingineria să se poată înscrie la TUIASI.

„Am remarcat poate un paradox, dar este un interes al lor de a se îndrepta către domeniile mai puțin căutate de studenții din România și este foarte bine că se întâmpla așa pentru că se compensează parțial scăderea numărului de studenți de la facultățile respective”

a punctat rectorul

În prezentarea sa acesta a trecut în revistă faptul că universitatea are 679 de posturi de cadre didactice titulare, iar anul anterior Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior – ARACIS – a evaluat și validat șapte programe de studiu și nouă domenii de master de la universitate. Anul acesta, însă, fiindcă există o nouă metodologie de evaluare hibridă, numărul de specializări ce vor fi evaluate va crește exponențial.

A crescut și numărul de candidați la doctorat la buget în 2020 față de 2019 – mai exact 159 față de 155, în timp ce universitatea are 195 de conducători de doctorat. În ciuda pandemiei, cercetarea științifică derulată în laboratoarele universității a fost comunicată lumii prin 570 de lucrări științifice publicate în reviste ISI și ISI proceedings, mai multe decât în 2019.

„Există o creștere foarte importantă a finanțării universității, o creștere care s-a bazat și pe creșterea numărului de studenți în ultimii ani, dar și pe creșterea alocației pe student echivalent unitar la nivel național, valoarea medie ajungând în jur de 5.400 – 5.700 de lei. Nu putem spune că este o valoare fixă pentru că din 2016 – 2017 s-a introdus și finanțarea suplimentară de excelență pe indicatorii de calitate care, în medie, reprezintă 25% din finanțarea de bază și care variază în funcție de procentul de împlinire al criteriilor de calitate”

a explicat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Acesta a specificat că universitatea a câștigat foarte mult prin acest tip de finanțare suplimentară de excelență anul trecut și că există o creștere importantă a finanțării instituționale în urma acesteia. În total, finanțarea de bază primită de universitate a fost de 194 milioane de lei. Totodată, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a precizat că, în contextul în care toate universitățile din țară au finanțarea redusă anul acesta, TUIASI are cea mai mică scădere dintre toate instituțiile de învățământ superior din Iași și a doua cea mai mică din țară.

„Este posibil să ajungem peste finanțarea de anul trecut, suntem a doua universitate cu cea mai mică reducere din țară în condițiile în care universitățile ieșene au pierdut între 6 și 9 la sută din finanțarea de anul trecut”

a punctat rectorul

Practic, între 2019 și 2020 a existat o creștere cu 7 milioane a banilor atrași pe finanțarea suplimentară de excelență, iar TUIASI se așteaptă ca pe proiectele de dezvoltare instituțională de anul acesta să se obțină o altă sumă semnificativă de bani.

În total, universitatea a cheltuit aproape 3 milioane de lei pe cheltuieli de investiții și întreținere în zona campusului academic, în timp ce în campusul studențesc cheltuielile au crescut la aproape 5,3 milioane de lei, în condițiile unei alocări bugetare subțiri din partea Ministerului Educației la acest capitol bugetar.

În ceea ce privește zona de relații internaționale, TUIASI are acum 520 de acorduri cu universități din UE, 137 de acorduri cu universități din afara Uniunii Europene, cât și 94 de acorduri de colaborare directe intra-instituționale.

„În zona de promovare pe relații internaționale a fost o altă paradigmă, majoritatea evenimentelor au fost online, am vrut să ne păstrăm structura, numărul și tipul acestor evenimente, la unele am modificat data pentru a le organiza cât mai bine, fiind gestionate mai multe astfel de proiecte”

a precizat rectorul

Au fost organizate traininguri cu cadre didactice și studenți online, în special pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare digitală, continuarea activităților de consiliere a studenților străini, care au venit către TUIASI în ciuda pandemiei. De asemenea, a fost organizat și anul acesta evenimentul OPENDAYS@TUIASI, care va avea loc online în partea a doua a lunii aprilie.

În Campusul „Tudor Vladimirescu” s-a continuat renovarea sălilor de lectură pentru studenți, pe lângă cele finalizate anii anteriori, cât și a spațiilor de co-working. Un proiect care va fi finalizat cel târziu anul viitor este reabilitarea căminului T6, care va aduce peste 250 de locuri suplimentare de cazare, în contextul în care au fost accesate deja fonduri de la Ministerul Educației pentru finalizarea lucrărilor demarate.  

Am inaugurat Parcul profesor Cezar Oprișan – realizat în viziunea studenților noștri. Domnul profesor și-a dorit foarte mult acest proiect, am fost de acord cu dumnealui, și continuăm chiar dacă nu este ușor, planul de a închide o zonă pietonală în mijlocul campusului, după strada care înconjoară mall-ul. Să fie o zonă sigură pentru studenți fără circulație auto, am preluat anul trecut în custodie cele trei străzi din campus, care erau ale Primăriei, și avem acum libertate să dezvoltăm acest proiect, momentan căutăm și fonduri”,

a explicat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Acesta a mai enumerat o serie de proiecte de infrastructură în special în domeniul digital care vor urma să fie implementate, fiind și proiecte scrise și depuse în acest sens, dar a punctat și evenimentele organizate anul anterior. Cel mai vizibil dintre acestea a fost seria Conferințelor științifice „Moștenirea lui Asachi”, organizate de TUIASI în parteneriat cu acad. Bogdan Simionescu, vicepreședintele Academiei Române.

În încheiere, rectorul a mulțumit întregii comunități academice pentru efortul făcut în ultimul an de pandemie, când universitatea a funcționat integral în sistem hibrid, fără a sista activitatea. Respectarea normelor de protecție sanitară a făcut ca toate departamentele universității să își poate desfășura în siguranță activitatea.

„Doresc să vă mulțumesc pentru anul trecut, pentru ce ați făcut în această perioadă și pentru că nu am avut probleme deosebite în gestionarea pandemiei. În momentul nostru cel mai delicat am avut doar 30 de cazuri pozitive într-un interval de două săptămâni, în condițiile în care am desfășurat continuu activități în sistem hibrid și cu prezența fizică la aplicații. Și, să nu uităm, avem acum în campus 5.000 de studenți, un număr foarte mare”,

a conchis prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.