loader image

Starea universității pe 2018: mai multe lucrări ISI publicate, o creștere vizibilă a finanțării și modificări importante la nivel de admitere

Admiterea la studii de licență, masterat și doctorat la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va suferi o serie de modificări față de anul anterior, pentru a veni în sprijinul studenților care vor să se înscrie la studii la Politehnica ieșeană.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, a menționat într-o conferință de presă organizată vineri, 12 aprilie 2019, faptul că se păstrează aceleași repere inovative în ceea ce privește procedura de admitere: va exista și anul acesta un sistem unic de înscriere cu un singur dosar și o singură taxă de înscriere la toate cele 11 facultăți, totul fiind gestionat de un sistem online care repartizează candidații în timp real în funcție de opțiunile avute și media de admitere. Candidații pot alege în continuare oricâte facultăți sau domenii de studii, completând un singur formular online și venind la Iași doar pentru a depune documentele în original.

Față de anul trecut, admiterea la master va începe de pe data de 10 iulie, în aceeași perioadă în care se încheie și examenul de finalizare a licenței, cu o săptămână înaintea începerii admiterii la licență. „Potențialii candidați ne-au spus că ar fi mult mai ușor dacă imediat după licență s-ar putea înscrie la master, ca să nu mai vină de acasă doar ca să finalizeze admiterea la master. Totodată, anul acesta vom avea înscrieri la doctorat și în vară. Colocviul de admitere va fi tot în septembrie, cum a fost în fiecare an, în jurul datei de 20 septembrie”

a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Această decizie a fost luată în contextul în care, în ultimii ani, a crescut foarte mult numărul candidaților înscriși la doctorat. Au fost 154 de noi doctoranzi admiși anii trecuți, fiind cea mai mare creștere din ultimii zece ani, în total peste 700 de studenți, iar universitatea a solicitat suplimentarea numărului de locuri în ultimele două-trei zile de admitere, însă această suplimentare nu venea întotdeauna la timp până la începerea anului universitar.

„Exista incertitudinea dacă aveam sau nu locurile necesare să le oferim candidaților. Acum însă vom putea face o previziune din vară dacă va fi cazul sau nu să solicităm această suplimentare în toamnă”, a completat rectorul. Acesta a punctat și faptul că anul acesta va mai exista o săptămână suplimentară pentru înmatricularea studenților, după finalizarea oficială a perioadei de admitere, pentru ca aceștia să își poată depună actele în original și să nu aștepte până în toamnă să confirme locul.

TUIASI, cele mai multe cereri de brevete depuse în 2018 din țară

În discursul său, rectorul a punctat și principalele rezultate din mai multe domenii pe care universitatea le-a avut anul trecut. S-a constatat o creștere remarcabilă a studenților înmatriculați la TUIASI care provin din Republica Moldova, numărul lor fiind de aproape 600, crescând și numărul studenților străini înmatriculați la studii la Iași, fiind aproximativ 100 din țările Uniunii Europene și non-UE. Anul trecut au fost acreditate suplimentar două programe de studiu în limba engleză, fiind în total 10, cât și unul în limba franceză.

Pe planul cercetării științifice, dincolo de faptul că a crescut numărul de contracte obținute de universitate, a crescut și suma acestora, fiind un total de peste 30 de milioane de lei. Mai mult, TUIASI a reușit anul acesta să ajungă pe locul I la nivelul întregii țări ca număr de solicitări de brevete depuse anul anterior, conform raportările OSIM. Totodată, tot din perspectiva cercetării, a crescut mult numărul de lucrări publicate de profesorii și cercetătorii TUIASI în reviste indexate ISI, acesta ajungând la peste 600.

În ceea ce privește finanțarea universității, la finalului anului trecut a existat un excedent bugetar de 12 milioane de lei care se adaugă la soldul universității de circa 20 de milioane rămași din anii anteriori.

„Am terminat anul, prin urmare, pe plus. Finanțarea de bază a crescut cu circa 23%, finanțarea din fonduri suplimentare de excelență care se oferă pentru indicatorii de calitate a crescut cu 28%, iar finanțarea din fondurile de dezvoltare instituțională, care se acordă pe baza competiției de granturi gestionată de Ministerul Educației Naționale, a crescut cu aproape 50%”

a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

33 de proiecte internaționale de cercetare

La conferința de presă rectorul i-a avut alături pe doi dintre prorectorii din echipa de conducere, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, responsabilă cu cercetarea, dezvoltarea și inovarea, și prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate, responsabil cu managementul resurselor. Prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin a punctat realizările universității în domeniul cercetării, pornind de la intenția și măsurile luate de universitate pentru a încuraja cercetarea, mai ales în rândul tinerilor.

„Ne gândim și la un viitor mai îndelungat, cu un alt orizont de timp și de așteptări pentru îmbunătățirea activității de cercetare. Mă refer la susținerea tinerilor și aici vom vedea că avem diferite scheme de granturi inițiate anul trecut, care se adresează exclusiv tinerilor, inclusiv din fonduri interne. Avem de asemenea schema de granturi la nivelul Alianței Române a Universităților Tehnice, o competiție la nivel național la care tinerii noștri colegi au participat și, evident, au și câștigat proiecte și această activitate, de susținere a tinerilor, va continua. Este o opțiune strategică pe care am luat-o pentru susținerea lor și atragerea către cercetare, cât și de găsire a unor talente

a precizat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin

În mod concret, TUIASI a acordat în ultimul an 12 granturi interne pentru proiecte de cercetare propuse de tineri, în valoare de 10.000 de lei pe proiect, și patru granturi ARUT, în valoare de 10.000 de euro pe proiect. În ceea ce privește proiectele internaționale, există în derulare 33 de proiecte, iar doar la nivelul anului trecut s-a încasat în urma acestora peste 8,2 milioane de lei.

Ca activitate inedită, universitatea a acreditat Centrul de Transfer Tehnologic, care a devenit astfel membru al infrastructurii de transfer tehnologic din România – ReNITT. Prin această structură, TUIASI este parteneră în diverse proiecte europene finanțate prin Programul Operațional Regional, lucrând în prezent pe șapte proiecte cu șapte companii cu obiectivul de a transfera rezultatele cercetării către mediul de afaceri, astfel încât firmele să crească și să se dezvolte pe piață.

40 de milioane de euro necesare pentru renovarea Corpului A

TUIASI s-a pregătit în ultimii doi ani pentru a putea depune un proiect de finanțare a lucrărilor de reabilitare ale Corpului A, din Copou, unde își desfășoară activitatea Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și unde se află Biblioteca TUIASI și Aula Magna „Carmen Sylva”. Prin acest proiect, ce are nevoie de o finanțare de peste 40 de milioane de euro, s-ar consolida unul dintre monumentele reper ale Iașului, nu doar un corp de clădire al universității. Lucrările de proiectare tehnică pentru reabilitarea și consolidarea corpului vor costa aproximativ 1 milion de lei.

„Este o investiție destul de mare pe care am început-o anul trecut și am cheltuit cam 20% din suma necesară, anul acesta vrem să finalizăm proiectul pentru a putea sa încercăm să intrăm într-o competiție. Necesarul este de 40 de milioane de euro, nu poate fi vorba deci de o finanțare de la Ministerul Educației Naționale. Tot anul trecut am finalizat în proporție de 70% amenajările Corpului C, de pe strada Lascăr Catargi, unde avem în prezent mai multe spații închiriate. Vrem să folosim cât mai mult spațiile din clădire și să o finalizăm anul acesta. Colegii de la Electronică vor folosi acele spații, este vorba de un amfiteatru, săli de seminar și laboratoare”

a declarat prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate

Acesta a oferit și o serie de explicații pentru care soldul de 12 milioane de lei cu care a rămas universitatea anul trecut nu a fost cheltuit. Acesta a precizat că o serie de modificări legislative au obligat plafonarea cheltuielilor pe bunuri și servicii la 90% din valoarea din 2017, până în decembrie 2018, când s-a decis că universitățile au fost incluse eronat în Ordonanța 90/2017. „Am fi putut să realizăm aceste cheltuieli, dar în scurtul timp rămas din 2018 ar fi fost în pripă, nu neapărat cheltuieli utile, și de aceea am considerat necesar ca suma să rămână în sold și să solicităm folosirea ei când va fi nevoie, pentru o acțiune mai consistentă”, a completat prorectorul responsabil cu managementul resurselor.

Un alt proiect de reabilitare important în anul acesta va viza Facultatea de Mecanică, unde va fi reamenajat un spațiu în care studenții și profesorii lucrează la realizarea mașinilor de curse cu care se înscriu la competițiile de tip Formula Student. Mai mult, se va realiza un amplu proiect pentru reabilitarea instalației electrice din campus, care are mai bine de 40 de ani vechime, un proiect a cărui proiectare costă 600.000 de lei, iar execuția este estimată la circa 4,8 milioane de lei.

„Anul acesta avem o finanțare cu 10% mai mare decât anul trecut, am primit deja, de asemenea, banii pentru voucherele de vacanță pe care le vom da către finele lunii mai. Totodată, au fost alocate fonduri pentru toate restanțele de achitat pe sentințe judecătorești, vom închide acest capitol, iar pe legea 85 a fost alocată cam 40% din suma necesară pentru a face plățile restante, să sperăm că la rectificarea bugetară va veni și diferența”,

a punctat prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate

De la ora 11.00, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, a prezentat raportul privind starea universității în fața comunității academice, într-o ședință festivă a Senatului TUIASI desfășurată în Sala de Conferințe. În cadrul acesteia a detaliat pe larg punctele forte și cele la care mai este nevoie de lucrat, precum și alte aspecte din activitatea universității, atât pe plan didactic, cât și administrativ sau elemente privind cercetarea științifică.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.