preloder

Studenții TUIASI au participat la cursuri online pentru a învăța să devină ghizi pentru studenții internaționali

Prorectoratul pentru Relații Internaționale de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a organizat în această lună un proces de selecție a trei studenți care să facă parte din echipa BUDDY SYSTEMS – corp de sprijin pentru studenții internaționali, pentru anul universitar 2020-2021.

„Towards Enhanced Communication in International Environment

Pentru a putea să se înscrie la această competiție, studenții interesați au luat parte la un seminar interactiv online „Towards Enhanced Communication in International Environment”, care a fost organizat în prima parte a lunii iulie și unde au fost înscriși 46 de tineri, participând 33.

Manifestarea a avut loc pe platforma online pe care studenții și profesorii universității și-au desfășurat o parte din activitățile didactice în perioada pandemiei, a cuprins patru prezentări importante pentru studenți, a durat două ore, de la 16.00 la 18.00 și a avut la final o sesiune de întrebări și răspunsuri. Studenții au putut afla ce înseamnă echipa Buddy System a universității, care se află în cel de-al treilea an de funcționare, care sunt atribuțiile și ce i-ar putea motiva pentru a fi ghid pentru un student sau un profesor care vine la TUIASI să participe la un stagiu internațional.

„Foarte mulți studenți sunt angajați în alte tipuri de activități pe care trebuie să și le prioritizeze, să acorde un timp corespunzător pentru îndeplinirea unor sarcini și asta este important să exersezi, cred, încă de când ești tânăr. Trăim într-o lume din ce în ce mai globalizată, interacțiunile voite sau nevoite în context social pot să îi ajute pe tineri să își creeze un propriu sistem de gestionare a timpului, dar și să îi ajute să își creeze contacte (în special studenții și profesorii străini cu care interacționează) pe care să îi încorporeze în rețeaua lor profesională”

a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector al TUIASI

A doua prezentare din timpul sesiunii de două ore a explicat cum funcționează programul Erasmus și care sunt cerințele unui student din momentul în care candidează la un astfel de grant până când părăsește universitatea gazdă. A treia prezentare a descris comunicarea multiculturală, având o serie de puncte cu privire la tipurile de culturi care există în lume, conștientizare a unor diferențe de comunități, semnificație de gesturi, distanțe, diferite tipuri de popoare etc. Ultima prezentare a punctat reperele culturale românești și ieșene pe care ar trebui să le știe orice tânăr care vorbește unui străin despre țara sa de origine.

„Am făcut prezentarea cu mai mulți studenți, chiar dacă locurile din program sunt limitate, pentru că, deși nu vor fi selectați cu toții, faptul că au aceste informații îi face să devină, în comunitățile lor, integratori ai unor străini, astfel încât să împărtășească segmentul acela de viață în comun cu oameni din alte țări. Vorbim și despre țări europene, dar și din afara spațiului european, pentru că prin programul Erasmus la noi în universitate ajung și studenți internaționali de pe diferite continente

a punctat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu

În calitate de student BUDDY, studentul TUIASI va avea între responsabilități:

  • implicarea în inițierea și menținerea virtuală și onsite a legăturii cu studenții internaționali înmatriculați la TUIASI;
  • realizarea corespondenței electronice cu aceștia, pentru a-i sprijini în pregătirea venirii și șederii în Iași;
  • furnizarea de informații necesare unei acomodări facile a studenților internaționali;
  • implicarea în actualizarea informațiilor pentru studenți internaționali (ghidul Buddy, informații transmise prin intermediul canalelor de social media; etc);
  • propunerea de evenimente online pentru studenții internaționali;
  • participarea la organizarea și la derularea evenimentelor organizate (online si onsite) pentru studenții internaționali;
  • manifestarea respectului, flexibilității și deschiderii în colaborare;
  • completarea raportului de activitate către PRI;
  • să fie un bun reprezentant al TUIASI în relația cu studenții internaționali;
  • să nu întreprindă acțiuni care să aducă atingere imaginii TUIASI.
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.