loader image

TUIASI este partener la cea mai mare competiție de robotică din România, care are loc în acest weekend la Iași: participă 1.000 de elevi și profesori din toată țara

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) este partener în organizarea unuia dintre cele mai mari evenimente din zona roboticii care a avut loc vreodată în Iași. Alături de Primăria Municipiului Iași, la centrul de evenimente Agora, are loc în acest weekend, 22 – 24 martie, competiția de robotică „BRD-FIRST Tech Challenge”. Este pentru prima dată când acest campionat național, ajuns la a opta ediție, se derulează în alt oraș decât București.

La Iași s-au reunit 60 de echipe de robotică din 37 de orașe din toată țara, fiind reprezentanți inclusiv din capitala Moldovei.

„Această mutare istorică a fost posibilă datorită parteneriatului strategic dintre Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași (TUIASI) și Primăria Municipiului Iași, care au susținut împreună organizarea evenimentului în condiții optime pentru toți cei 1.000 de participanți: liceeni, profesori, mentori, jurați, părinți, profesioniști tehnici și, nu în ultimul rând, voluntari de la Universitatea Politehnica București și TUIAȘI”,

a declarat conf. univ. dr. ing. Cătălin Dosoftei, organizator al evenimentului din partea TUIASI, cadru didactic al Facultății de Automatică și Calculatoare

Manifestarea este fondată de Asociația Nație Prin Educație, împreună cu BRD, iar prima ediție a avut loc în 2016, cu scopul principal de a crește accesul la educația în domeniile științei. Pe parcursul celor trei zile de competiție, echipele vor trece prin interviuri cu jurații, inspecții tehnice ale roboților și șase meciuri jucate în sistem de alianțe.

Miza acestei competiții naționale este una importantă, deoarece patru echipe vor avea șansa de a reprezenta România la faza internațională a concursului, Campionatul Mondial FIRST din Houston, SUA, în aprilie 2024.

„Echipele care se clasează pe primele trei poziții la secțiunea cea mai tehnică a competiției «CONTROL&AUTONOMIE», au asigurată admiterea fără examen la Facultatea de Automatică și Calculatoare – TUIASI, unde concurența la admitere este una dintre cele mai mari din mari din țară în domeniul IT. Campionatul național BRD-FTC Romania nu este doar o competiție; este un punct de cotitură pentru educația STEM în România, un catalizator pentru pasiunea și curiozitatea tinerilor. Prin desfășurarea evenimentului în Iași, demonstrăm că inovația și educația nu cunosc granițe, iar viitorul aparține celor care sunt pregătiți să exploreze, să inoveze și să colaboreze”

a mai punctat conf. univ. dr. ing. Cătălin Dosoftei
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.