loader image

TUIASI, partener într-un proiect transfrontalier cu valoarea de 390.000 de euro pentru a inova în domeniul industriei 4.0

Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași este parte dintr-un proiect transfrontalier cu valoarea de 390.000 de euro în care își propune să inoveze în direcția industriei 4.0, ce se dezvoltă în întreaga lume.

În cadrul acestui proiect, TUIASI este parteneră cu Universitatea Tehnică a Moldovei, cea care a și depus proiectul, ce poartă numele „Cooperarea transfrontalieră în educația mecatronică inginerească CBCinMEE”.

Proiectul are următoarele obiective: dezvoltarea domeniului „Robotică și mecatronică” în domeniul licenței, optimizarea curriculei disciplinelor bazate pe aceste domenii, dezvoltarea unui program de master la Universitatea Tehnică a Moldovei care să abordeze problematici din tema proiectului, cu numele „Mecatronică avansată”.

„Din punctul de vedere al universității noastre, vrem să dezvoltăm pe domeniul masterului o direcție spre industria 4.0, standardul de astăzi, care presupune automatizare, robotizare, inteligență artificială, Internet of Things etc. Este un nou salt în industrie și pentru aceasta dorim să ne aducem echipamente cu ajutorul cărora să putem simula în laboratoare măcar secvențe din această industrie. Acesta este obiectivul nostru principal”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Gheorghe Prisăcaru, cadru didactic la TUIASI, care face parte din proiect

Proiectul a fost depus în anul 2018 și, în urma selecției, a obținut un punctaj care l-a clasat pe poziția a treia din 13 proiecte depuse, pe secțiunea sa. În argumentația depusă de către Universitatea Tehnică a Moldovei s-a specificat faptul că trăim astăzi, ca societate, într-o „civilizația a produselor”.

„Produsele generează un standard de viaţă, alimentează un nivel de conduită culturală. Produsele de mare complexitate încorporează, de multe ori, o spiritualitate comparabilă cu o carte sau o operă de artă. Una din tendințele de bază ale secolului al XXI-lea este elaborarea produselor industriale cât mai «inteligente cu conținut scientointensiv major» și  «multifuncţionale». Aceasta, de fapt, se încadrează perfect în paradoxul acestui secol – de a «obține mai mult din mai puțin»”

au precizat reprezentanții Universității Tehnice a Moldovei
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.