loader image

Un transformator vandalizat din Campusul „Tudor Vladimirescu”, adus la viață de pictura murală a unui student

Cosmin Iluc, masterand și absolvent al ciclului de licență la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial (CMMI) de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a dat viață unei zone fără identitate vizuală din Campusul „Tudor Vladimirescu”.

Cu sprijinul Direcției pentru Servicii Studențești de la TUIASI și cu acordul companiei E.ON, acesta a readus în atenția studenților un transformator al E.ON, amplasat între căminele T3 și T4, pe lângă care treceau în fiecare zi fără să-l observe, acoperind pereții mâzgăliți și degradați cu o compoziție bazată pe forme geometrice, cu inspirație folclorică. „Am fost student șase ani de zile în campus și trebuia să rămână ceva în urma mea. Nu am fost cel mai silitor student, am fost unul oarecare, doar că am prins drag de formele geometrice în facultate, de la profesoara mea de desen tehnic. Sunt foarte pasionat de istorie și de folclor. Încerc să îmbin ideea de istorie, tradiție, folclor cu cea de actual, futuristic, urban; nu îmi place să iau simbolurile geometrice tradiționale și să le pun pe perete, îmi place să le aduc în actualitate”, a declarat Cosmin Iluc.

Aceasta nu este prima sa intervenție murală pe clădirile TUIASI. În zona campusului didactic, el mai are o compoziție pe clădirea-turn, albastră, a CMMI, și încă două pe pereții interiori ai aceleiași clădiri, la etajele I și II. Cosmin explică faptul că a ales spațiul respectiv fiindcă este o zonă tranzitată de studenți și s-a apucat de treabă după o perioadă anevoioasă în care a așteptat un aviz pozitiv de la E.ON.

„Este un spațiu care îi afectează cumva pe studenți. Mergi și vezi niște mâzgălituri (așa cum arăta transformatorul înainte) pe un perete în drum spre facultate și pare puțin ciudat. Plus că vorbim de un campus universitar, lumea ar trebui să fie un pic mai elevată și m-am gândit cum aș putea contribui și eu la schimbarea la fața a acestui campus. M-am bucurat, spre surprinderea mea, că foarte mulți studenți s-au oprit să mă vadă muncind, m-au felicitat, impactul a fost unul foarte pozitiv. Am primit apoi poze de la un amic cu ieșeni trecând prin zonă care se pozau acolo”, a mai spus studentul.

Directorul DSS, ing. Bogdan Budeanu, explică faptul că inițiativa a venit din partea lui Cosmin și că universitatea dorește să sprijine pe cât posibil orice manifestare artistică a studenților care vine în dezvoltarea sau îmbunătățirea campusului. „Ne place foarte mult să lucrăm cu studenții, să le auzim ideile și să încercăm să le punem în aplicare. Până acum, cu un proiect propus de studenți și cu sprijinul conducerii Universității, am reabilitat zona verde dintre căminele T3 și T4, iar alături de studenții de la internship am dezvoltat proiectul «Cea mai tare cameră din Tudor». Îl felicităm pe Cosmin și așteptăm noi idei din partea studenților”, a punctat ing. Bogdan Budeanu.

Pasionat de marketing, Comis lucrează la compania Red Bull încă din timpul facultății și a declarat că nu crede că va lucra cu exactitate în profesia în care s-a specializat, drept inginer proiectant, fiindcă ar trebui să realizeze piese după anumite standarde gândite deja de alți oameni. Acesta își caută un domeniu în care să nu fie deosebit de limitat.

„Nu spun că ar fi rău să lucrez într-un birou de proiectare, dar nu știu dacă este pentru mine. Oricum, Universitatea Tehnică și facultatea au fost o deschidere foarte mare pentru mine. Desenam și înainte, dar abia în facultate, la desenul tehnic, mi-am dat seama cât de mult în place și că vreau să îmi descopăr propriul meu stil”, a mai spus Cosmin Iluc.

În campus mai este încă un transformator al E.ON pe care Cosmin și-a propus să îl revitalizeze, lucrările urmând să demareze în perioada următoare.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.