loader image

Universitatea Tehnică a oferit titlul de Doctor Honoris Causa celui mai longeviv secretar de stat al Ministerului Educației, profesorul universitar Gigel Paraschiv

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a oferit titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor inginer Gigel Paraschiv, cadru didactic al Universității Politehnica din București și unul dintre cei mai longevivi secretari de stat ai Ministerului Educației Naționale.

Titlul a fost oferit vineri, 18 ianuarie 2019, de la ora 12.00, într-o ceremonie festivă organizată în Sala Senatului TUIASI.

La eveniment au participat patru foști miniștri, doi din aceștia la Educație, prof. univ. dr. ing. Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București și prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universității din Suceava, un ministru delegat pentru Cercetare Științifică, Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, dar și fostul ministru de la Cercetare și Inovare, prof. univ. dr. ing. Nicolae Burnete, președinte al Senatului Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Președintele comisiei care a analizat propunerea a fost prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, iar membri au fost prof. univ. dr. ing. Dumitru Marcel Istrate, prorector al Politehnicii ieșene, prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, președinte al sindicatului Alma Mater, prof. univ. dr. ing. Nicolae Burnete și trei profesori ai Facultății de Mecanică de la TUIASI, cea care a făcut propunerea acordării distincției: conf. univ. dr. ing. Gelu Ianuș, decanul facultății, prof. univ dr. ing. Dănuț Cozma și prof. univ. dr. Edward Rakosi.

Ceremonia festivă a fost prezidată de președintele Senatului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Tania Hapurne, care a spus în fața sălii pline că decernarea acestui titlu de Doctor Honoris Causa este un moment de sărbătoare pentru întreaga comunitate academică a Politehnicii ieșene. „Senatul îl onorează astăzi pe domnul profesor Gigel Paraschiv de la Universitatea Politehnica din București. Titlul reprezintă cea mai înaltă distincție onorifică conferită de Senatul TUIASI personalităților care s-au remarcat prin realizări deosebite în domeniile cercetării științifice, în cel didactic, de management, și care au avut contribuții importante în dezvoltarea relațiilor de colaborare cu universitatea noastră”, a precizat prof. univ. dr. ing. Tania Hapurne.

Rectorul Politehnicii ieșene, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a salutat prezența în sală a rectorilor care au venit din țară să asiste la ceremonie, printre care și conf. univ. dr. Călin Oros, de la Universitatea din Târgoviște, dar și a rectorilor ieșeni care au răspuns invitației Universității Tehnice – prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore  T. Popa”, prof. univ. dr. ing. Vasile Vîntu, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” și prof. univ. dr. Atena-Elena Simionescu, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

În Laudatio citit de rector s-au remarcat contribuțiile pe care le-a avut prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv în domeniile modelării matematice și simulării proceselor în ingineria mecanică, sistemelor CAD, sistemelor de acționare a mașinilor și instalațiilor sau al ingineriei și managementului mediului, concretizate prin publicarea a 105 articole în reviste de specialitate.

„Comisia consideră că acordarea titlului academic de Doctor Honoris Causa domnului profesor univ. dr. ing. Gigel Paraschiv reprezintă un act de onoare pentru Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași, eveniment care se înscrie în firescul colaborării cu domnia sa, ca semn de recunoștință și de mulțumire pentru modul profesionist, dedicat și elegant de a susține întreaga activitate a universității noastre și de a promova imaginea ei în țară și în străinătate”

prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Rectorul a punctat și o perspectivă personală a relației dintre universitate și prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv, precizând că acesta nu s-a schimbat în relația cu Politehnica ieșeană în ciuda trecerii anilor și schimbării mai multor poziții administrative. „Întotdeauna reprezentanții universității noastre, indiferent de nivel, au fost primiți și tratați cu deosebit respect de către acesta, indiferent de ce poziție a avut. Este unul dintre puținele cazuri, spun eu, în care, dincolo de rigoarea procedurală a acordării acestui titlu, sunt deosebit de bucuros ca om, astăzi, că am citit acest Laudatio, pentru că întotdeauna trebuie să vedem omul și prietenul dincolo de profesor”, a specificat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Membrii comisiei de specialiști care au analizat propunerea au fost invitați să ia cuvântul, aceștia punctând atât calitățile profesionale, cât și pe cele umane ale secretarului de stat. Prof. univ. dr. ing. Nicolae Burnete a precizat că ar fi venit să asiste la această ceremonie și dacă nu ar fi fost invitat să facă parte din comisie.

„Cred că multe persoane din învățământul superior din țară ar fi venit astăzi aici dacă știau ce se întâmplă din respect pentru toată activitatea domnului Paraschiv. Mă gândesc că, în timp, universitățile din România vor gândi o soluție în care să îi ofere împreună titlul de Doctor Honoris Causa pentru ceea ce a realizat în învățământul superior românesc. Cunosc o bună parte din activitatea dânsului, dar știu, mai ales, cât suflet pune în tot ceea ce face” a precizat președintele Senatului Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv a ținut o conferință în care a vorbit, din perspectiva Ministerului Educației, despre faptul că în viitor universitățile vor fi evaluate după angajabilitate, câți studenți se angajează, unde anume o vor face și la cât timp de la finalizarea studiilor. Prezentarea sa a purtat numele „Angajabilitatea, pregătirea academică și piața muncii”.

Acesta a mai recunoscut în fața celor prezenți că nu crede că ar putea să fie ministru al Educației, deși a lucrat cu ultimii 13 miniștri care au ocupat acest portofoliu.

„Motivul pentru care nu am acceptat și nu am să accept este unul foarte simplu: eu cred că ministru la Educație trebuie să fie o persoană care nu să fie virusată de sistemul de învățământ din România, și eu unul sunt virusat. Prin natura mea nu o să pot să spun vreodată că o universitate trebuie închisă, mai ales când știu cât s-a muncit acolo ca să se ajungă până la acel punct. Încă sper că lucrurile pot fi remediate, nu concep să se închidă o universitate dintr-o semnătură, indiferent despre ce este vorba”, a precizat prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.