loader image

Universitatea Tehnică este membră într-un proiect care își propune dezvoltarea folosirii biocombustibililor

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a lansat astăzi, 17 decembrie 2020, un nou proiect transfrontalier, realizat în parteneriat cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova, având ca scop utilizarea biocombustibililor într-un mod mai eficient și mai prietenos cu mediul.

generica

Valoarea întreagă a proiectului este de 200.000 de euro, sumă împărțită egal între cele două instituții de învățământ superior. Scopul declarat al proiectului în cererea de finanțare este următorul: „îmbunătățirea securității energetice a Republicii Moldova și a României prin eficientizarea folosirii pentru scopuri energetice a biomasei vegetale, colectate de pe ambele maluri ale Prutului, în acord cu politicile de dezvoltare ale UE”.

Proiectul a fost depus de către Universitatea Agrară de Stat din Moldova și are ca obiective declarate asigurarea calității biocombustibililor solizi produși din materie primă de pe ambele maluri ale râului Prut pentru a determina o dezvoltare economică, dar și o îmbunătățire a calității vieții oamenilor. În România sunt vizate județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați.

În cadrul proiectului vor fi dezvoltate laboratoarele de cercetare de la ambele universități. În cazul TUIASI vor fi dotate suplimentar două laboratoare de la Facultatea de Mecanică și unul de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”.

„Acest proiect vrea să contribuie la ameliorarea problemelor de mediu pentru a valorifica mai mult biomasa din regiunea Moldovei, de-o parte și de cealaltă a râului Prut, printr-o colaborare privind realizarea acestor biocombustibili solizi din deșeuri din agricultură, biomasă: paie, coceni, crengi de la curățat livezile și așa mai departe

a explicat conf. univ. dr. ing. Gelu Ianuș, decanul Facultății de Mecanică, coordonator al proiectului din partea TUIASI

Acesta a mai explicat faptul că acești biocombustibili sunt valorificați în centralele termice și scopul este de a se ajunge la reciclarea mai mare a biomasei și înlăturarea sobelor cu motorină.

„Este mai convenabil să folosești biomasa și mai ecologic: plantele, ca să crească, consumă dioxid de carbon, iar din arderea lor nu rezultă mai mult decât au acumulat ele ca să crească. Și atunci, dacă facem un bilanț, consumul dioxidului este zero, pe când dacă iau combustibil fosil din pământ și îl ard produc dioxid de carbon în plus

a explicat conf. univ. dr. ing. Gelu Ianuș

Conducerile celor două universități s-au întâlnit astăzi în mediul online pentru a marca oficial lansarea proiectului.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.