loader image

Universitatea Tehnică scoate la concurs 6.000 de locuri la admiterea din 2020, 75% dintre acestea fiind bugetate

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași scoate la concurs, la admiterea pentru anul universitar 2020-2021, 6.000 de locuri la cele trei cicluri de studii: licență, masterat și doctorat, dintre care 75% vor fi locuri bugetate.

Dacă pentru candidații din România, numărul locurilor bugetate alocate de Ministerul Educației și Cercetării este același cu cel de anul trecut, a fost suplimentat numărul de locuri pentru studenții români de pretutindeni. Față de 2019, ministerul a alocat cu 10% mai multe locuri la studiile de licență și cu mai mult decât dublu la master și la doctorat.

„Chiar dacă am renunțat, forțați de situația creată de pandemia COVID-19, la promovarea universității în stilul consacrat al caravanelor în țară și în Republica Moldova, cred că varianta online a promovării, deosebit de atractivă și care a culminat, din punct de vedere tehnic, cu evenimentul OpenDays@TUIASI, va susține tendința actuală a interesului de care se bucură învățământul ingineresc și de arhitectură din Iași”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI

La studiile de licență au fost alocate 2.350 locuri bugetate pentru candidații din România și 330 locuri bugetate pentru românii de pretutindeni (la care se adaugă 900 de locuri cu taxă). La studiile de master, candidații din România vor concura pe 1.600 de locuri bugetate, iar românii de pretutindeni pe 140 de locuri bugetate. La acest ciclu de studiu vor fi scoase la concurs și 500 de locuri cu taxă. La doctorat vor fi scoase la concurs 120 de locuri bugetate, cinci pentru românii de pretutindeni, la care se adaugă 30 de locuri cu taxă.

La admiterea de anul trecut, numărul candidaților care au optat pentru o facultate a Universității Tehnice a fost cu aproximativ 70% mai mare față de cel din anul anterior, rectorul TUIASI punând acest interes în creștere pe seama dezvoltării la nivel mondial a industriei producătoare de bunuri care se află în creștere în domeniile tehnice.

„Contextul actual a lăsat clar să se înțeleagă că este nevoie de ingineri pentru revigorarea unor sectoare productive și, mai ales, pentru dezvoltarea unora care în viitor pot oferi siguranță societății umane în fața unor provocări similare. Iată doar câteva aspecte pe care ministrul Educației și Cercetării le-a menționat în ședința Comisiei Senatului pentru Învățământ, când a motivat necesitatea dezvoltării învățământului ingineresc. Cu toate acestea, din ceea ce cunosc la nivel național, universitățile din ARUT (Alianța Română a Universităților Tehnice) nu au primit niciun loc în plus, chiar mai mult, unele au pierdut la anumite cicluri de studii universitare. Sunt convins că atractivitatea studiilor la Politehnica ieșeană este în creștere și vom solicita, ca în fiecare an, locuri suplimentare”

a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Admiterea la TUIASI se va organiza după modelul unic introdus în anii anteriori: cu un singur dosar și o singură taxă de admitere, un candidat se va putea înscrie la oricâte specializări de la oricâte facultăți ale universității dorește. Diferența anul acesta este că dosarele vor fi putea fi depuse online, iar ulterior trimise către sediul facultății la care au fost admiși, iar dacă nu au posibilitatea depunerii online a documentelor, pot veni personal la sediile facultăților pentru care au optat, cu respectarea strictă a măsurilor de siguranță impuse de autoritățile naționale în contextul combaterii infecției cu noul coronavirus. La Facultatea de Automatică și Calculatoare nu se va mai da examen scris, ci va fi tot concurs de dosare, iar la Facultatea de Arhitectură va fi analizat un portofoliu de lucrări ca parte a procesului de admitere.

Mai multe detalii tehnice privind modalitatea de înscriere, modalitatea de admitere și alte informații vor fi afișate pe site-ul universității în perioada următoare, sub forma unui ghid al candidatului.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.