loader image

Ziua Campusului „Tudor Vladimirescu” a fost celebrată luni, 7 iunie, în cadrul unui eveniment care va deveni tradiție a Universității Tehnice din Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a sărbătorit în premieră Ziua Campusului „Tudor Vladimirescu” luni, 7 iunie 2021, printr-o ceremonie care a marcat faptul că în 2021 se împlinesc 200 de ani de la revoluția celui al cărui nume îl poartă campusul studențesc. Celebrarea, care a avut loc în biserica din campus, Biserica „Sfântul Mucenic Iulian din Tars și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, se va ține anual în ziua de 7 iunie.

Începând cu ora 10.30, preotul paroh Florin Chirilă și personal clerical au oficiat o slujbă în jurul personalității lui Tudor Vladimirescu, despre care preotul a ținut și o scurtă pledoarie la final.

„Mișcarea lui Tudor Vladimirescu a avut puternice fundamente creștine, fiind izvorâtă din dorința de dreptate socială, dar și din adânci rațiuni patriotice, căci a dorit eliberarea țării de sub stăpânire străină. Țara era ocupată de fanarioți, de otomani, iar el se lupta cu dânșii și ținea legătura cu Biserica, conștient fiind că ortodoxia românească nu a fost niciodată străină de aspirațiile neamului românesc, ci dimpotrivă le-a susținut și le-a apărat. Asasinarea lui la Târgoviște de către cei pe care i-a crezut a fi prietenii săi nu a oprit însă forța, elanul ideilor sale creștine și românești de libertate și de dreptate socială intrând în Panteonul cinstei naționale, dar și în memoria neamului nostru”.

Preotul a mai subliniat că, la două veacuri de la moartea sa, mesajul pe care Tudor Vladimirescu îl transmite este unul de unitate și de solidaritate națională, de libertate și de speranță, de credință și de curaj.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI

La începutul discursului său, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, a mărturisit că ideea acestui eveniment s-a născut din discuțiile purtate cu părintele Florin Chirilă, care spunea că nu ar trebui lăsați să treacă neobservați cei 200 de ani de la revoluția celui al cărui nume îl poarta campusul studențesc. „Unele voci ne-au atras atenția că locul lui Tudor Vladimirescu nu este în Moldova și că sărbătorirea revoluției sale este greșit localizată geografic. Nu știu dacă este chiar așa, având în vedere că istoria românilor aparține tuturor românilor, deopotrivă munteni, moldoveni sau ardeleni.”

Rectorul a amintit că au trecut aproape aproape 55 de ani de la prima cupă de beton turnată la temelia primului cămin al campusului. „În viziunea conducerii de atunci a Politehnicii ieșene, acest campus s-a dorit să întregească complexul educațional și social al mediului universitar politehnist”, a povestit prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. Însă construcția campusului nu s-a încheiat niciodată, lucrările ample de modernizare a căminelor, de construire sau reabilitare a spațiilor de recreere, sport, servire a mesei, pregătire au continuat în toți acești ani.

„La fiecare 3 – 4 generații de studenți, campusul este pus într-o nouă lumină, este inclus într-un nou proiect de «regenerare» sau de «tunare», mai restrâns sau mai amplu. Acum, de exemplu, suntem în etapa de transformare a campusului într-o entitate autonomă din punct de vedere energetic, dar și într-un parc verde, foarte verde și primitor, cumva izolat de nebunia specifică unui oraș atât de mare”

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI

În încheierea discursului, rectorul a punctat faptul că nașterea și dezvoltarea campusului se datorează celor care au contribuit cu idei, dăruire și efort la dezvoltarea Campusului Studențesc „Tudor Vladimirescu”, care arată, chiar la 55 de ani, tot mai tânăr, subliniind că Universitatea le mulțumește și îi sprijină.

Conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil cu relația cu studenții

Conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil cu relația cu studenții, a punctat faptul că TUIASI a reușit să depășească un an dificil, cu multe provocări, fiind una dintre puținele universități din țară la care s-a putut desfășura activitatea didactică și față în față.

„Campusul studențesc a rămas deschis, a găzduit un număr mare de studenți în ambele semestre, aproximativ 4.500 de studenți, și a rămas pe parcursul acestui an dificil același centru al vieții studențești ieșene, locul unde se făuresc amintiri, se leagă prietenii și acea casă departe de casă a studenților noștri

a declarat conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi

Prorectorul a spus că, începând din acest an, 7 iunie va fi Ziua Campusului. „Ne dorim să devină o tradiție frumoasă a campusului studențesc”, a mărturisit conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi. Prorectorul a mai spus că universitatea se implică în amenajarea spațiilor moderne din campus, pentru a întări sentimentul de apartenență a studenților la comunitatea TUIASI.

Prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, președintele Senatului TUIASI

Prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, președintele Senatului TUIASI, a spus că Revoluția condusă de Tudor Vladimirescu reprezintă un reper important în istoria României, fiind o mișcare care inițiază o serie de momente astrale pe care urma să le parcurgem ca neam în secolul al XIX-lea, precum Revoluția de la 1848, Unirea de la 1859, dobândirea și în final recunoașterea independenței ca stat.

„Din câte știu, și sper să nu mă înșel, Tudor Vladimirescu nu a ajuns niciodată la Iași, însă spiritul său revoluționar, crezul profund în destinul național au avut reverberații lungi și pe meleagurile noastre. Fără îndoială că asocierea acestui spirit cu dorința de schimbare și progres specifică tineretului, în particular studenției, justifică în bună măsură alegerea numelui său pentru campusul Universității noastre”.

a declarat prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu

Președintele Senatului TUIASI a încheiat subliniind faptul că aniversarea de 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu ne oferă un subiect de meditație asupra destinului marilor personalități istorice românești și ne îndeamnă la concentrarea eforturilor de a coagula o viziune strategică asupra rolului nostru comun.

Ionuț Ursache, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație TUIASI și consilier al Parohiei din Campus, i-a îndemnat pe colegii săi să pună mâna nu pe arme, ca acum 200 de ani, ci pe cărți, pe cunoaștere și pe informații, „pentru că, dacă iubim cu adevărat această țară, noi trebuie să-i oferim un viitor mai bun prin învățăturile pe care le căpătăm de-a lungul vieții, iar Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași este locul cel mai potrivit să putem crește”.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.