loader image

Creativitatea elevilor în domeniul tehnic, testată la concursul „Dumitru Mangeron” organizat de Universitatea Tehnică

Concursul de Creativitate Mecanică „Dumitru Mangeron”, organizat de Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial (CMMI) de wla Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), va avea loc vineri, 20 aprilie 2018.

Competiția este una regională, fiind așteptate să participe 13 echipe de câte patru elevi de la licee din Botoșani, Roman, Vaslui, Bârlad, Piatra Neamț, Târgu Neamț și Târgu Frumos. Concursul va consta în mai multe etape, una teoretică, fiind vorba despre o probă scrisă pe echipe, o probă practică unde aceștia vor trebui să își demonstreze creativitatea, dar și o probă specială pentru clasa a XII-a.

Festivitatea de deschidere va începe de la ora 8.45 în incinta facultății, de la ora 9.00 până la 13.00 se vor desfășura probele enumerate anterior, iar după 13.30, timp de o oră, elevii vor vizita facultatea.

După 14.30, elevii vor prezenta public rezultatele probei practice, urmând să participe și la festivitatea de premiere. „În cadrul probei practice va fi dată o temă, de exemplu «automobilul viitorului», iar dintr-un lego, piese pe care le vor avea toți participanții, aceștia trebuie să conceapă o formă, o mașină, și ulterior să facă o poveste, să spună, de exemplu, că se alimentează cu panouri solare și e de fapt un modul selenar. Apoi echipa prezintă în fața tuturor la ce soluții au ajuns.

Este un concurs regional, însă la anul vom încerca să îl transformăm într-un concurs național”, a precizat prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraș, decanul Facultății de Construcții și Management Industrial de la TUIASI.

Anul acesta, alături de CMMI, organizatori ai concursului sunt Inspectoratul Școlar Județean din Neamț și cel din Iași, Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatică Iași și Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț. Concursul de Creativitate Mecanică „Dumitru Mangeron” se află anul acesta la a XIV-a ediție.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.