loader image

EUROINVENT aduce, la Iaşi, peste 600 de invenții din toată lumea

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași este partener și în acest an în organizarea EUROINVENT – Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, celui mai mare eveniment din inventică din Sud Estul Europei. La evenimentul organizat între 16 și 18 mai 2019 vor participa cercetători și inventatori din peste 40 de țări.

Ceremonia oficială de deschidere va avea loc pe 16 mai, la ora 11,00, în Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iaşi, iar premierea celor mai bune invenţii se va desfăşura pe 18 mai, la ora 13.00, în Sala Voievozilor.

EUROINVENT a devenit un eveniment de tradiţie recunoscut în lumea ştiinţifică, care are meritul de a aduce împreună cercetători şi inventatori din întreaga lume, dar şi oameni obişnuiţi, pasionaţi de ştiinţă, inventică şi cercetare. Evenimentul atrage atenţia asupra conceptelor de cercetare şi inovare, concepte ce contribuie la creşterea economică, la crearea de locuri de muncă şi, în final, la o viaţă mai bună pentru noi toţi.

Prin premiile acordate inventatorilor, recunoscute la nivel mondial datorită componenţei juriului internaţional, EUROINVENT stabileşte trenduri de cercetare şi de implementare a rezultatelor cercetării în practică. Mai mult, prin premiile pentru cel mai tânăr inventator şi cea mai bună inventatoare, EUROINVENT încurajează implicarea tinerilor şi a femeilor în carierele ştiinţifice, una dintre nevoile stringente ale cercetării mondiale.

Pentru al patrulea an consecutiv, cea mai bună invenţie va primi un premiu în valoare de 10.000 de lei, oferit de partenerul educaţional Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

În cele aproximativ 90 de standuri ale expoziţiei vor fi expuse peste 620 de invenţii şi proiecte de cercetare, grupate în 14 categorii (mediu şi controlul poluării; energie şi dezvoltare durabilă; agricultură şi industrie alimentară; medicină, sănătate, cosmetică; echipamente industriale şi de laborator; inginerie mecanică, metalurgie; construcţii şi materiale de construcţii; aviaţie, industria maşinilor şi transport; industrie chimică şi textile; tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor; tipărituri şi publicitate; siguranţă, protecţia şi salvarea persoanelor; sport, jocuri şi timp liber; altele).

Vizitatorii vor putea vedea diverse dispozitive medicale, demonstraţii ale metodelor terapeutice inovative din neurologie sau oncologie, ambalaje biodegradabile, metode de purificare a apei sau a aerului, noi soiuri de plante etc.

Expoziţia de invenţii şi inovaţii se desfăşoară în paralel cu alte manifestări: Conferinţa Internaţională de Cercetări Inovative (ICIR 2019, ediţia a V-a), Salonul de carte tehnico-ştiinţifică, artistică şi literară, diverse workshopuri.

EUROINVENT este organizat de Forumul Inventatorilor Români, Asociaţia pentru Ecologie şi Dezvoltare Durabilă, prin Centrul de Informare Europe Direct Iaşi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Mediului şi în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi.

EUROINVENT este singurul eveniment din România care se desfăşoară cu sprijinul IFIA – International Federation of Inventors’ Associations şi WIIPA – World Inventions Intellectual Property Associations, reprezentând un eveniment european de elită în domeniul inovării şi cercetării.

Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul: Complexului Muzeal Moldova Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi, KESZ România, BRD Groupe Societe General, Hofigal, iSentinel, Artis IT Univers, ArtA, Cotnari, Merlin’s Vitamin Aqua, Nescafe, Aqua Carpatica, Sartorom, Nanoteam, Zeiss, Aeroportul Iaşi.

Parteneri ai inovării: Ministerul Cercetării şi Inovării, Ministerul Educaţiei Naţionale, OSIM Bucuresti, ProtectMark, Rotary Club Junimea.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.