loader image

203 elevi se întrec la TUIASI în conceperea de idei pentru utilizarea sustenabilă a apei

Departamentul Ingineria și Managementul Mediului de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Asociația ACVO, organizează prima ediție a concursului județean interdisciplinar „Ce știi despre apă?”.

Acțiunea este dedicată Zilei Mondiale a Apei, 22 martie 2019, aceasta fiind și data stabilită pentru premierea câștigătorilor. Concursul „Ce știi despre apă” va avea loc pe data de data de 16 martie 2019 la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”.

În perioada 15 februarie-12 martie 2019, s-au înscris la concurs 203 elevi din liceele cu profil teoretic și tehnologic din județul Iași, clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a. Subiectele de concurs au fost elaborate pe baza programelor școlare de la disciplina Chimie și pe baza Curriculumului tehnic (filiera tehnologică, domeniul protecția mediului).

„Suntem conștienți de faptul că exploatarea ineficientă și nesustenabilă a resurselor, a zonelor sensibile și a ariilor protejate în Regiunea Nord-Est a României, dar și creșterea gradului de poluare au condus la majorarea riscurilor pentru sănătatea populației din zonele rurale și urbane, neconectate la servicii de apă-canal și salubritate. În aceste condiții, este de datoria noastră să găsim modalități de a conserva resursele, dar și de a educa generațiile tinere în acest sens. Am considerat că un astfel de concurs, destinat elevilor de liceu, este foarte potrivit pentru a sărbători Ziua Mondială a Apei și pentru a trage un semnal de alarmă referitor la implicațiile utilizării nesustenabile a uneia dintre resursele vitale. Le urez succes tuturor concurenților”, a spus prof. univ. dr. ing Carmen Teodosiu, directorul Departamentului Ingineria și Managementul Mediului.

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an pe data de 22 martie cu scopul de a aduce în atenția opiniei publice necesitatea protejării cantitative și calitative a resurselor de apă. „Noi iubim apa în toate formele ei, ne interesează protecția sustenabilă a mediului și credem cu tărie că adolescenții sunt cei care vor construi un viitor mai bun pentru ei și pentru noi. Am canalizat o parte însemnată a proiectelor noastre în beneficiul tinerilor, iar acum putem spune că avem un puzzle complet – apă, mediu, adolescenți. Îi așteptăm în număr cât mai mare la concurs, suntem nerăbdători să îi cunoaștem pe toți cei pasionați de apă și să îi premiem pe cei mai buni”, a transmis dr. ing. Mihail Doruș, președintele Asociației ACVO și director tehnic al SC APAVITAL SA Iași.

Premierea elevilor va avea loc în cadrul unui Workshop organizat în data de 22 Martie (Ziua Mondială a Apei), la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, în prezența reprezentanților acesteia, ai SC APAVITAL SA Iasi și ai Asociației ACVO. Organizatorii au pregătit premii pentru fiecare clasă în parte, în valoare totală de 9.200 lei: 1000 de lei premiul I, 800 de lei premiul II și 500 lei premiul III.

Formularul de înscriere, tematica și bibliografia specifică fiecărei clase, regulamentul și alte informații despre concurs sunt disponibile pe site-ul www.acvo.ro.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.