loader image

40 de lideri sindicali de la universități din toată țara au dezbătut la TUIASI probleme legate de salarizare și de modificările aduse de Legea Învățământului Superior

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a găzduit weekendul trecut, 23-24 septembrie, ședințele Biroului Executiv și ale Consiliului Național de Conducere al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”. 40 de lideri ai sindicatelor salariaților din universitățile de stat din România au fost prezenți la Iași la manifestarea coordonată de Sindicatul Salariaților din TUIASI, membru fondator al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”.

Cele mai importante aspecte dezbătute în cele două zile ale întrunirii de la Iași au vizat modificările aduse de noua Lege a Educației care vizează învățământul superior, cât și implementarea prevederilor Legii salarizării unitare.

„Suntem onorați să găzduim acest eveniment prilejuit de întâlnirea conducerilor federațiilor sindicale din învățământ. Aspectele discutate cu acest prilej ne interesează pe toți în egală măsură, cu atât mai mult cu cât 2022 este un an în care fie sunt continuate reforme, cum ar fi salarizarea personalului bugetar, fie sunt inițiate reforme, cum ar fi legea învățământului universitar. Iar efortul nostru comun este să reglăm, să completăm și să corectăm aceste reforme. În fond, cu toții, conducerea instituțiilor de învățământ și sindicatele, suntem în aceeași barcă. Și aceasta nu trebuie să fie Arca lui Noe, care să ne asigure supraviețuirea, ci o ambarcațiune modernă care să ne asigure dezvoltarea. Acesta este principiul pe care se bazează, în mod tradițional, colaborarea cu sindicatul din universitatea noastră”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI

De altfel, la evenimentele care au avut loc în weekend, șef lucrări dr. ing. Iulian Agape, președintele Sindicatului Salariaților de la TUIASI, a mulțumit conducerii universității pentru că a sprijinit desfășurarea evenimentului, asigurând cazare și transport pentru toți invitații, cât și cele mai bune săli din universitate pentru derularea întâlnirilor. Cele două ședințe care au avut loc au debutat cu un moment de reculegere, în urma deceselor a foști doi rectori în ultimele două luni: prof. univ. dr. ing. Iulian Bîrsan, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, și prof. univ. dr. ing. Florinel Dinu, de la Universitatea Petro-Gaze din Ploiești.

Șef lucrări dr. ing. Iulian Agape a explicat că subiectele principale ale întâlnirii de la Iași s-au concentrat pe Legea Învățământului Superior, având loc și consultări prealabile în luna august, inclusiv la sediul Ministerului Educației, cu sindicatele pe acest subiect.

„Am depus în cele din urmă, conform convenției cu ministerul, într-un format scris, o listă cu vreo 90 de amendamente. Pe ce ne focalizăm acolo: continuarea activității până la 70 de ani, în momentul de față în proiectul legii este necondiționată. Sindicatele vor calitate în învățământ, motiv pentru care, la această chestiune am pus problema stabilirii unui minimum de condiții. Ne-am gândit și la reversul medaliei, fiindcă sistemul va fi blocat pe partea cu avansări, va fi afectată resursa financiară și se blochează accesul tinerilor în sistem”,

a punctat șef lucrări dr. ing. Iulian Agape

Acesta a explicat că sindicatele au solicitat ca discuțiile privind creșterile salariale din noua lege să nu vizeze doar cadrele didactice, așa cum se întâmplă acum, ci întreg personalul din universități, atât cel didactic-auxiliar, cât și cel nedidactic. Un alt punct de pe agenda întâlnirii de la Iași a fost și îndreptarea sindicatului la nivel național către institutele de cercetare pentru a putea deveni, așa cum este în cazul învățământului superior, un sindicat reprezentativ.

Totodată, s-a convenit și ca Federația „Alma Mater” să contribuie cu membri din toată țara la acțiunea de protest care va avea loc în perioada 21 – 22 octombrie, la București. Aceasta vizează neaplicarea legii salarizării unitare, unde există restante 2 etape de creșteri salariale care nu au fost implementate la timp, și indexarea veniturilor cu inflația.

„Se vor organiza două caravane, una va pleca din Nord-Vest și una din Nord-Est, din Baia Mare, respectiv din Botoșani, iar pe drum acestor caravane li se vor alătura noi participanți de la fiecare filială. Vom fi în jur de 230 – 250 de membri de sindicat ai federației. Sunt mai multe probleme ce trebuie rezolvate, inflația în creștere, prețurile la fel, scumpirea exagerată a energiei: toate afectează salariații. Știu că se lucrează deja la elaborarea unei noi legi a salarizării, este un proiect în comisiile de specialitate”

a completat șef lucrări dr. ing. Iulian Agape
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.