loader image

A fost ales directorul Școlii doctorale de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a finalizat procesul de reorganizare a școlilor doctorale, care a presupus reunificarea celor zece astfel de structuri existente în prezent în universitate într-una singură, prin alegerea vineri, 16 februarie 2018, a directorului Consiliului Școlii doctorale în persoana lui prof. univ. dr. ing. Dumitru Nedelcu. Acesta este cadru didactic al Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial de la TUIASI, având ca domenii de competență tehnologiile de mecanică fină și procesarea și prelucrarea materialelor compozite.

prof. univ. dr. ing. Dumitru Nedelcu

„Îi felicit pe ambii candidați la această poziție pentru că și-au asumat în intenție o misiune deloc ușoară, aceea de a ușura tranziția către o Școală doctorală unică și unită. Știu că membrii Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD) au cântărit în votul lor rezultatele anterioare, experiența în managementul colectivelor de cercetare, în organizarea evenimentelor științifice de anvergură, că au analizat programul managerial propus pentru această poziție de candidați, iar alegerea lor a fost una pe deplin justificată. Îl asigur pe domnul prof. univ. dr. ing. Dumitru Nedelcu că va avea întreg sprijinul conducerii universității, implicit al CSUD, pentru proiectele dedicate Școlii doctorale”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Prof. univ. dr. ing. Dumitru Nedelcu a precizat că primul lucru pe care îl are în vedere în noua funcție este deschiderea Conferinței Școlii Doctorale, demarată anul trecut de prof. univ. dr. ing. Liviu Goraș, director al CSUD, la nivel național și internațional. „Este o poziție care mă onorează. În perioada următoare, în strânsă colaborare cu membrii CSUD și conducerea universității, vom demara această Conferință a Școlii Doctorale, fiindcă vrem să obținem și indexarea ISI. Este un instrument util universității noastre, iar la ediția de anul acesta, dat fiind faptul că este și timpul relativ scurt, am vrea să aducem reprezentanți din măcar trei – patru alte țări, pentru a creiona evenimentul și la nivelul următor”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dumitru Nedelcu.

El a mai precizat că avantajele unei Școli doctorale unice în universitate sunt multiple, dar unul dintre cele mai relevante este pregătirea pentru evaluarea școlilor doctorale care se preconizează în perioada următoare, realizată la nivel național. „Consiliul care va fi ales peste două săptămâni trebuie să parcurgă acele criterii de evaluare, chiar dacă sunt provizorii, pentru a vedea, pas cu pas, pe care dintre ele le putem crește”, a completat directorul Școlii doctorale a TUIASI.

În momentul în care s-a luat decizia reorganizării celor zece școli doctorale, conducerea universității a explicat faptul că a avut în vedere închegarea unui grup de cercetare mai mare și mai consistent și unit, prin crearea unei legături mai strânse între coordonatorii tuturor celor 13 domenii de doctorat. „Astfel, rezultatele colectivelor de cercetare nu se vor mai disipa, iar colaborarea dintre acestea va fi mai facilă. În mod evident, evaluarea unei singure Școli doctorale puternice nu va putea fi decât în avantajul universității”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. 

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.