loader image

A murit Boris Plahteanu, senior al inventicii, unul dintre cei mai reputați profesori ai Universității Tehnice

Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași anunță cu regret stingerea din viață a profesorului universitar doctor inginer Boris Plahteanu, unul dintre cei mai reputați profesori ai Politehnicii ieșene.

Născut în 1941 la Chișinău, Basarabia, acesta și-a construit activitatea de cercetare și cea didactică în jurul Facultății de Construcții de Mașini și ai Catedrei Mașini – Unelte și Scule, pe care a condus-o timp de 12 ani, între 1979 și 1985, iar ulterior între 2000 și 2006. Acesta a avut o activitate amplă de cercetare, fiind autor și coautor la 24 de monografii, tratate și cursuri, publicând 204 lucrări științifice și deținând 56 de brevete de invenție. În total, acesta a coordonat 45 de proiecte, granturi, contracte de cercetare și de proiectare, fiind și director al Institutului Național de Inventică.

La finalul anului trecut, profesorul a primit Premiul „Aurel Vlaicu” în domeniul Științelor Tehnice, cea mai înaltă distincție oferită de Academia Română, pentru lucrarea „Fundamentele creației tehnice”, realizată alături de prof. univ. dr. ing. Vitalie Belousov (1930 – 2015), fost rector al Politehnicii ieșene.

A contribuit, în cariera sa, și la crearea mai multor organizații și fundații care au drept scop promovarea științelor tehnice. Este membru fondator al Societății Inventatorilor din România, al Fundației Cultural-științifice „Ștefan Lupașcu” și al Societății Inventatorilor din România. În cariera sa a primit șapte distincții de rang înalt, printre care și Ordinul Național „Steaua României”, Crucea de comandor a Ordinului „Meritul Inventiv” al Belgiei, Crucea de ofițer al ordinului „Meritul Belgo-Spaniol”, cât și Ordinul Renașterea Ucrainei.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.