loader image

TUIASI, a doua universitate din țară în ceea ce privește banii primiți pentru proiecte de dezvoltare instituțională

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va primi finanțare pentru șapte dintre cele opt proiecte depuse în competiția națională FDI (Fond de Dezvoltare Instituțională), fiind pe locul al doilea la nivel național în ceea ce privește suma de bani încasată pentru dezvoltarea proiectelor – peste 1,3 milioane de lei.

La nivel național, doar două universități au avut toate cele opt proiecte aprobate, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, care este și pe locul I la nivel național în ceea ce privește suma totală primită pentru finanțarea proiectelor. Doar cinci universități vor avea finanțare pentru șapte proiecte – TUIASI, Politehnica București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Universitatea de Vest Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga din Sibiu”. Din Iași vor mai primi finanțare prin FDI pentru patru proiecte Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și pentru trei proiecte Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”.

În acest an, în care competiția proiectelor de tip FDI a fost cu adevărat o competiție, existând o pondere de circa 50% de proiecte câștigătoare, universitatea noastră a obținut un rezultat de excepție, cu șapte proiecte câștigătoare din opt depuse. Acest aspect poate nu sugerează prea multe, însă plasarea noastră pe locul al doilea la nivel național după valoarea totală a fondurilor alocate pe domeniu reprezintă un indicator al capacității competitive a Politehnicii ieșene și un reper al calității activităților extra-educaționale. Îi felicit și le mulțumesc tuturor colegilor care s-au implicat în scrierea acestor proiecte și care se vor implica direct în derularea lor, activități care se bazează pe o colaborare perfectă între cadrele didactice și personalul auxiliar din universitate”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Competiția FDI 2017 este coordonată de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, care a evaluat și selectat proiectele depuse de universități. În total, universitățile de stat au propus 305 astfel de proiecte, fondul alocat de Ministerul Educației Naționale fiind de aproximativ 23 de milioane de lei, cu 4 milioane mai mare decât anul trecut. În ceea ce privește proiectele depuse de universitate, acestea continua demersurile din anul anterior: dezvoltarea și specializarea cursurilor de limbă engleză pentru personalul TUIASI, cât și continuarea procedurii de încărcare a datelor despre studenți în Registrul Matricol Unic.

Pe lângă proiectele care vizează continuarea unor inițiative demarate în anul precedent, conducerea Universității Tehnice urmărește și o serie de acțiuni noi, cum ar fi desfășurarea unui târg de locuri de muncă în care reprezentanții companiilor de profil să discute cu cei ai facultăților pentru a vedea ce doresc angajatorii de la studenții TUIASI. În cadrul aceluiași proiect, intitulat „Corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii”, se dorește realizarea unui amplu studiu cu privire la angajabilitatea studenților în ultimii cinci ani și dezvoltarea unui chestionar privind orientarea pe piața muncii pentru a vedea care ar fi cel mai bun job pentru fiecare student în funcție de specializare. 

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.