preloder

Universitatea Tehnică a luat parte la un proiect legat de adicția de tehnologie, destinat elevilor de liceu

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a participat, prin prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale, la întâlnirea transnaţională pentru elevi cu tema „Adicţia de reţele sociale şi comunicare în mediul virtual”, organizată de Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iaşi în cadrul parteneriatului strategic Erasmus+ KA229 „Adicţia de tehnologie la adolescenţi”.

La întâlnire au luat parte 50 de elevi şi 10 profesori din cele cinci şcoli partenere: Nazilli Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi – Nazilli, Turcia (coordonator), Instituto Enseñanza Secundaria La Rosaleda – Malaga, Spania, Istituto di Istruzione Secondaria „Daniele Crespi” – Busto Arsizio, Italia, Rīgas 18. vakara (maiņu) vidusskola – Rīga, Letonia, PG 3 „Stefan Tsanov” – Knezha, Bulgaria, alături de elevii şi profesorii români.

Prorectorul prof. univ. dr. ing. Irina Lungu le-a povestit elevilor propria experiență legată de adicția de tehnologie, amintindu-și cum, de fiecare dată când este într-un oraș nou, nu folosește telefonul, pentru a trăi cât mai mult din experiența locului respectiv. În schimb, a recunoscut că în orașul în care locuiește folosește mereu smartphone-ul pentru comunicare, navigare etc. Recent, primind un vizitator străin, i-a arătat orașul și, cu ocazia asta, a redescoperit Iașul fără barierele tehnologice, invitându-i și pe elevii prezenți să încerce acest experiment, să exploreze orașul fără căști și fără a fi atenți doar la telefoane.

Programul întâlnirii a cuprins activităţi diverse, axate pe intercunoaştere şi marketing personal, precum seminarul „Tehnici de comunicare specifice procesului de intercunoaştere”, atelierul de lucru „Comunicarea în mediul online”, creare de mesaje pentru combaterea adicţiei de social media, o vizită de studiu în Grădina Botanică şi excursia de studiu în Nordul Moldovei.

La prima întâlnire din cadrul proiectului, găzduită de partenerul spaniol, a fost dezbătută problema „Adicţiei de jocuri video”.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.