loader image

Alianța Română a Universităților Tehnice | Excelență în Știință și Tehnologie

Vineri, 24 iunie 2016, a avut loc la rectoratul Universității Politehnica București, într-un cadru deosebit de cordial, întâlnirea conducerilor celor cinci universități tehnice care au inițiat proiectul de înființare a Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), sub logo-ul „Excelență în știință și tehnologie”.

Membrii fondatori ai acestei asociații sunt Universitatea Politehnică BucureștiUniversitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din IașiUniversitatea Politehnică TimișoaraUniversitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică de Construcții din București. Demersul început acum doi ani s-a finalizat prin semnarea documentelor de constituire, a statutului și demararea procedurilor de înregistrare juridică a acestei asociații.

Participarea Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași în calitate de membru fondator la crearea ARUT a fost aprobata în unanimitate de catre Senatul Universității în data de 14 iunie 2016. În acest scop, la întâlnirea de la București au luat parte Rectorul Universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, o parte dintre prorectori, invitat fiind și Presedintele Senatului Universității.

„Consider că apariția acestei asociații a universităților tehnice reprezintă punctul de plecare în crearea unei voci unitare, puternice, care să acționeze coerent în interesul învățământului tehnic din România. Sunt convins de reușita acestui demers, deoarece alianța este constituită din cinci universități solide apărute dinainte de 1989, universități care se bazează pe o tradiție puternică de aproape un secol. De asemenea, sunt convins ca momentul ales este unul deosebit de favorabil, deoarece se constată o creștere evidentă a interesului față de educația inginerească și față de ceea ce îți poate oferi după absolvire această educație. Mai ales că angajatorii se orienteaza din ce în ce mai mult catre specialiștii în științe inginerești, indiferent de domeniul lor.”

Întâlnirea a debutat prin expunerea de către fiecare universitate a problemelor specifice educației în inginerie, a măsurilor care se impun și a acțiunilor directe în care trebuie să se implice, în viitorul imediat, această alianță. Apoi, rectorii celor cinci universități au semnat Actul consitutiv și a avut loc o conferință de presă.

„În acest context, ARUT va elabora o strategie care va conține următoarele aspecte majore ale educației inginerești: o analiză a compatibilității dintre realitatea socio-economica, așteptările absolvenților de la ciclurile educaționale 6, 7 și 8 și sistemul educațional Bologna în varianta sa inițială de acum 10 ani, perspectivele masteratului în inginerie, cum ar trebui organizat ciclul de studii doctorale, posibilitatea inițierii unor mobilități între universități a cadrelor didactice și studenților, poziția ARUT privind tendința nejustificată de decredibilizare a învățământului universitar românesc. Documentele elaborate de către ARUT vor fi susținute în fața Ministrului Educației, a Președintelui Consiliului Național al Rectorilor și, atunci când va fi cazul, în fața Președintelui țării. De asemenea, se vor stabili contacte și parteneriate cu asociații academice similare din Europa și nu numai, în scopul schimburilor de bune practici.”

„Asociația nu va acționa în interesul vreunei universități, ci în interesul tuturor universităților implicate, ca un întreg. Consiliul director, format din câte un reprezentant al fiecărei universități, va fi condus de un Președinte, rector al unei universități. Mandatul Președintelui va fi de un an, iar succesiunea mandatelor va aduce în această funcție toți rectorii universităților tehnice. Primul Președinte va fi Rectorul Universității Politehnice Timișoara. Ședințele consiliului vor fi organizate prin rotație în centrele universitare de care aparțin aceste universități, la intervale de timp impuse de problematica abordată și de deciziile care urmează a fi luate.”

În final, ARUT a redactat o scrisoare deschisă, care va fi transmisă Ministrului EducațieiPrimului-Ministru și presei. În baza analizei situației actuale a învățământului, ARUT solicită, în această scrisoare deschisă: retragerea OUG 20/2016 privind salarizarea, creșterea semnificativă a finanțării pe student, stabilirea unor termene limită pentru atingerea a 6% din PIB pentru educație și 1% din PIB pentru cercetare, deduceri fiscale pentru activitatea de cercetare, optimizarea procesului de depunere și implementare a proiectelor, astfel încât acestea sa poata fi contractate și derulate fără ambiguități. În cazul in care măsurile amintite nu vor fi soluționate, ARUT va avea forța să demareze demersuri pe cale legală, pentru a contracara subfinanțarea învățământului românesc.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.